momchilm написа:Здравейте,
Аз имам такъв въпрос - примерно близо до Пловдив имам възможност за някакъв тип слънчева инсталация.
Обаче сега - кое е по-изгодно: да инсталирам панели и да ползвам енергията от тях, или да продължавам да си ползвам ток от ЕВН и да продавам слънчевата на тях? Защото то май излиза по-евтино да си ползвам тяхната и да им продавам моята.
Освен това искам да попитам - каква мощност може да се изгради на до 500 кв.м. площ? И има ли полза от такова начинание?
Благодаря много :)
На 500 кв.м. можете да изградите електроцентрала, с мощност около 20-30 kWp.
В никакъв случай не е изгодно да произвеждате ток за собствена употреба (освен ако не живете на полюса или в пустинята Сахара). Ако произвеждате ток за собствена употреба, съоръженията ще ви се изплатят чак след 50 години.
Има смисъл да строите слънчеви електроцентрали само ако тока, който произвеждате, се продава по преференциални цени на електроразпределителното предприятие. Тогава срока на изплащане е 10 години (+/- 1-2). Живота на съоръженията е много по-голям и в това е привлекателността на инвестицията.
Можете да разсъждавате така:
Инвестицията в една слънчева електроцентрала е еквивалентна на срочен влог, с лихва от около 10-13% годишно. Вярно е, че не можете да теглите главницата, но за сметка на това размера на тази лихва ви е гарантиран с договор за следващите 12 години. Освен това самия факт, че получавате лихва е гарантиран до края на живота ви. Лихва ще получават и децата ви и внуците ви. Остава единствено въпроса: След 12-тата година по каква цена ще изкупуват електроенергията ми? Тука вече е и риска на инвестицията. Моите разсъждения са следните: Петрола и течните горива непрекъснато поскъпват. Освен това скоро ще се изчерпят (10-20 години). Следователно ролята на слънчевата енергия за задоволяване на потребностите на човечеството в бъдеще ще е все по-голяма и по-голяма. А от тука силно намалява и риска за тези, които още от сега са инвестирали в слънчеви електроцентрали. Единствения по-сериозен риск, който аз виждам в бъдещето, е една нова световна война. Но ако това се случи, моята последна грижа ще е по каква цена ми изкупуват енергията и дали въобще я изкупуват.
Има и още нещо. Получаването на почти 100% гарантиран доход от 10% си е страшно привлекателно за големите инвеститори с многото милиони и милиарди. Та те за далеч по-малки проценти са готови да предприемат сериозни действия. Помислете. Промяната на лихвения процент в щатите или е еврозоната само с 0.25% пренасочва поток от стотици милиарди долари от едната страна в другата и обратно. И въобще за големите инвеститори числото 10-12% изглежда крайно съблазнително. И е достатъчно основание за направа на инвестицията. Горе-долу така стоят нещата и с по-дребните бизнесмени, но те все още не са го осъзнали. И въобще в днешно време докарването на годишна печалба от 10% е сериозно предизвикателство за голяма част от фирмите. Погледнете годишните отчети на публичните дружества и сментнете техния процент на печалба. И ще се учудите колко много от фирмите имат годишна печалба под 10%. Дефакто от тази гледна точка създаването на собствена слънчева електроцентрала е една много привлекателна и нискорискова алтернатива.