levis написа:Някой знае ли, какъв е максималния размер на междинното плащане по 312 и 311?
levis написа:Промените вече са факт:
http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces
но никой не каза нещо за междинното плащане
batman написа:
"След като не се казва нищо значи остава старото."
levis написа:batman написа:
"След като не се казва нищо значи остава старото."
Какво имаш предвид под "старото"? Аз не съм видял някъде по наредбите, да се определя максималният размер на междинното плащане.
DanielDimov написа:основните промени са 80% грант, увеличените предварителни и междинни плащания и (за мен лично) най-основната промяна е супер мъглявите понятия "функционална несамостоятелност" и "изкуствено създадени условия за получаване на помощта"
вмъкването на тези две условия е много гадно по няколко причини:
1. могат да ти откажат финансирането с някакви изсмукани от пръсти установени в последствие "факти"... понятието "функционална несамостоятелност" е малко по-добре дефинирано (в допълнителните разпоредби) и човек може да си прецени горе-долу дали могат да го отрежат по тоя параграф, но другото понятие е толкова абстрактно и може да се тълкува по коренно противоположни начини! потърсих цитирания в допълнителните разпоредби европейски регламент и се оказа че в него нищо повече не пише (и там е твърде общо казано)
2. тези две условия намесват в причините за отказ и други организации (фирми) за които ти кандидатствайки нямаш никаква информация
3. тези условия могат да бъдат задействани след като си одобрен или (още по-лошо) след като си сключил договор с РА или (най-лошия вариант) след като си получил пари и целия проект е в ход... никога не можеш да си сигурен че няма по всяко едно време от жизнения цикъл на проекта да ти намерят някакво "изкуствено създадено условие" и да трябва да връщаш пари и да изпаднеш в много сериозна ситуация
според мен всичко това е направено с две цели: първата е разбира се да се пресекат далаверите които станаха известни още при старото правителство - силни на деня хора правят множество еднотипни проекти чрез подставени лица и по този начин прибират много голяма обща субсидия
втората причина също е доста прозрачна - при тези нови условия да те отрежат е въпрос на измислянето на 10 реда текст и написването им от някой служител на фонд Земеделие... тези нови условия дават в ръцете на проверяващите проектите много мощен инструмент с който те няма гаранция как ще боравят! никой не може да гарантира дали няма да бъдат "пропускани" факти за някои проекти или пък обратното - да бъдат измисляни факти за други проекти! всички се сещаме как може да бъде използван този инструмент, нали?
в крайна сметка всички фирми, подготвящи проекти, създават условия с цел получаването на субсидията. ако трябва да се спазва стриктно това условие - никой не трябва да получи субсидия, но всички знаем че все някой ще получи
Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта