Защо мълчи БФА?

Публикации в медиите за Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот hridaq » 16.12.2009 11:19

Харесал те е, и ти иска телефона. Няма нищо лично и нередно. Може при добро желание и на мен да го изпратиш, на личен моля! Аз също съм впечатлен от теб :cyclopsani: :cheers: :drunken:
hridaq

Мнениеот tedy132 » 16.12.2009 12:56

Добре, уважаеми колеги! Най-сетне се вижда, че се обединяваме около някаква идея и честно казано, въпреки язвителния тон и агресивността, която прозира от някои постове, пак се обнадеждих! А сега, конструктивно и целесъобразно - мисля, че трябва да се изпрати официално писмо и то не до една, а до всички отговорни инстанции, в което ясно и точно, без излишни украски и тафтологии да се посочи позицията на колегите от бранша. Това може да се инициира от БФА или др., но бъдете оптимисти, поне това ми се иска да кажа накрая!
tedy132

Мнениеот А.Янев » 16.12.2009 13:23

Ето, това вече е заявена активна позиция. Надявам се да е само началото, защото крайният резултат следва да е отмяна на всякакви пречки за развитие на ВЕИ!

Губим 1 млрд. евро инвестиции при мораториум върху проекти за ВЕИ 16.12.2009 11:55От: Мая Цветковаmaia@investor.bg

Поставянето на мораториум за изграждането на мощности за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще е грешка, казаха днес пред журналисти от Българската фотоволтаична асоциация.

Председателят на асоциацията Никола Газдов посочи, че само възможността за това, обявена преди дни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), е дала отрицателни сигнали към банките и инвеститорите.

Бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев, сега съдружник във фирма за строителство на фотоволтаични мощности, даде пример, че на тази фирма е отказан кредит от Райфайзенбанк, именно по тази причина.

Според изчисленията на асоциацията, в случай че сега чужди фирми с намерения за инвестиции във ВЕИ се оттеглят от страната, те едва ли ще се върнат по-рано от 4-5 години, а за периода, по изчисления на асоциацията, страната ни би загубила от тяхното оттегляне около 1 млрд. евро нереализирани инвестиции.

А що се отнася до българските фирми, започнали вече изграждането на мощности за ток от ВЕИ, част от тях със сигурност ще фалират при налагане на мораториум - макар и само за около половин година, каквито са предвижданията на МОСВ.

От друга страна, от Фотоволтаичната асоциация подчертаха, че е необходимо да се спрат проектите за ток от ВЕИ, които не отговарят на екологични или други изисквания, но не трябва да се спират всички. Газдов допълни в тази връзка, че от заявките за производство на ток от ВЕИ (вятър, слънце, мини ВЕЦ), които са за близо 12 хил. мегавата, 90% са "кухи" и е "работа на министерството да ги отсее, но това да не става за сметка и на реалните проекти".

На въпроси на Investor.bg от ръководството на асоциацията отговориха, че по техни сведения от страна на Европейската комисия няма сигнали, че може да ни бъдат наложени санкции във връзка с изграждането на мощности ВЕИ в райони на "Натура 2000".

Относно т.нар. карта, за благоприятните за изграждане на мощности от ВЕИ райони на страната, която МОСВ обяви, че ще прави, от асоциацията смятат, че такава не е необходима, а всеки инвеститор би могъл сам да си прави собствени проучвания. Преди известно време производители на електроенергия от вятър обаче коментираха, че такава карта ще им е полезна, защото въпросните проучвания струват скъпо.
А.Янев

Мнениеот DanielDimov » 16.12.2009 13:39

не се шашкайте толкова - става въпрос само за промяна на предназначението на земеделски земи - това не спира сектора изцяло, а само блокира големите външни инвеститори които искат да издоят държавата набързо и не се интересуват от националните ни енергийни стратегии (ако изобщо имаме такива)

те се интересуват от това че влагат сега Х евро, след 7 години са си върнали парите и ще получат в следващите 18 години поне още 2*Х евро :lol: :lol:
DanielDimov

Мнениеот Miro » 16.12.2009 13:44

Сигурен ли си, че ако сега тръгна да съгласувам покривна с РИОСВ, ще ми дадат положително становище? Мен това ме вълнува...
Miro

...

Мнениеот Gio » 16.12.2009 13:50

...снощи започнах да събирам адресите на ГЕРБ организациите по места, както и централата им. Не е толкова трудно, а аз самия бих се ангажирал да проведа разговор с кмета на града ни, който бе издигнат от същата политическа сила. Все пак мисля, че това биха били соло изпълнения - хубаво е да бъдат съгласувани действията. Даниел е прав, че евентуални противодействия при процедурата за смяна на статут не биха навредили на покривните или по малките наземни електростанции, но не само това е проблема, който стои на пътя ни. Така че е хубаво да се действа не стихийно, а по-организирано, със синхрон в действията.
ferdi, въпроса ми за телефона - исках да подскажа да му позвъниш на г-н Матеев, а след това да ни уведомиш за мнението му. Въпросът ти е важен и засяга всички ни... Разбирам, че г-н Матеев няма възможност да бъде постоянно тук...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот А.Янев » 16.12.2009 14:25

Момчета/Даниел, Джио/, отново бих искал да повторя призива си да не омаловажавате проблема. Не смятайте, че етапа ,на който се намират проектите ви носи някакво предимство за вас. Въпросът е принципен и помнете, че ако се допусне "мораториум", това означава, че на всеки етап от изграждането на ВЕИ ще бъде възможно спирането за неопределено време, което ще води до загуба на ресурс.
И наистина, не са необходими солови и самодейни изпълнения, защото не биха довели до нищо положително. Затова и се обърнах към БФА , защото смятам, че тя би могла да бъде изразител и да защитава интересите на общността.
А.Янев

Мнениеот Слънчо » 16.12.2009 15:10

... Затова и се обърнах към БФА , защото смятам, че тя би могла да бъде изразител и да защитава интересите на общността.[/quote]

Би могла ама не е. Както казаха по-горе - стани член и ще благоволят да те информират (с филтър, разбира се). Това е организация, която защитава интересите на членовете си, а не на общността.
Когато човек правилно назове нещата, разбира дали се разминава в очакванията си. А за мен разминаването в очакванията са причината за разочарования и провали. Защо и е да информира обществеността? Кратко и ясно. Искаш ли да имаш полза- стани член.
Само, че се огледай до кого ще се наредиш! Ако рамото ти стига до пъпа на този до теб - лампичката би трябвало да светне. :idea:
Стига сме я дъвкали тази Асоциация. Даже по едно време г-н Матеев едва ли не се отъждестви с нея, та лично се засегна и се нае да я защитава, когато изказвахме откровенията си за нея. Мисля че при създалите се обстоятелства бързо човек се отрезвява. :drunken:
Слънчо

Мнениеот А.Янев » 16.12.2009 15:38

Слънчо написа:Би могла ама не е. Както казаха по-горе - стани член и ще благоволят да те информират (с филтър, разбира се). Това е организация, която защитава интересите на членовете си, а не на общността.
Когато човек правилно назове нещата, разбира дали се разминава в очакванията си. А за мен разминаването в очакванията са причината за разочарования и провали. Защо и е да информира обществеността? Кратко и ясно. Искаш ли да имаш полза- стани член.
Само, че се огледай до кого ще се наредиш! Ако рамото ти стига до пъпа на този до теб - лампичката би трябвало да светне. :idea:
Стига сме я дъвкали тази Асоциация. Даже по едно време г-н Матеев едва ли не се отъждестви с нея, та лично се засегна и се нае да я защитава, когато изказвахме откровенията си за нея. Мисля че при създалите се обстоятелства бързо човек се отрезвява. :drunken:

Не разбирам ропота ти, очевидно си имаш някакви лични причини. Членовете на асоциацията също са общност и е естествено тя да защитава интересите на тази общност. А бързата им реакция показва адекватно отношение; въпреки че аз не съм все още член на тази асоциация те взеха отношение по общозначим проблем, за който сигнализирах и който се отнася не само до нейните членове.
А.Янев

Мнениеот Слънчо » 16.12.2009 15:59

...Членовете на асоциацията също са общност и е естествено тя да защитава интересите на тази общност...

Извинявам се! Понеже не беше уточнено за коя общност става въпрос, та затова исках да уточня. Да няма после - заблудили се?
Слънчо

Мнениеот Gio » 16.12.2009 16:14

А.Янев написа:Момчета/Даниел, Джио/, отново бих искал да повторя призива си да не омаловажавате проблема. Не смятайте, че етапа ,на който се намират проектите ви носи някакво предимство за вас. Въпросът е принципен и помнете, че ако се допусне "мораториум", това означава, че на всеки етап от изграждането на ВЕИ ще бъде възможно спирането за неопределено време, което ще води до загуба на ресурс.
И наистина, не са необходими солови и самодейни изпълнения, защото не биха довели до нищо положително. Затова и се обърнах към БФА , защото смятам, че тя би могла да бъде изразител и да защитава интересите на общността.

...мисля, че не сте имал време да прочетете редовете ми - не омаловажавам проблема. Моите проекти не са един и два, или три...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот ferdy » 16.12.2009 23:56

Gio, нали темата беше за публичност, няма да звъня на господин Матеев относно нея. Темата е за асоциацията: коя е тя, каква е, какви интереси защитава и въпросът ми е дали тя ще се занимае с най-належащия въпрос тези дни.

Щом асоциацията има 50 члена, това означава, че и други освен Матеев от този форум са в нея, защото целия сектор сигурно няма общо 100 реални фирми.

ОФФ/
hridaq, на теб със сигурност ще ти звънна, нали съм обещала, но все не се намирам за повече време из твоя район напоследък. :lol:
ferdy

.....

Мнениеот ivo1009 » 17.12.2009 02:34

X5 освен Трайчо който е работил в EVN, познай кой друг ама от УС на Е.ОН е личен приятел с Цветелина Бориславова и заедно с нея е и член в УС на KBC СиБанк, ами разбирасе другаря Бойко Димитрачков.

trader, не съм убеден че БФА не правят нищо напротив много е вероятно да си постигнат "целите", да не забравяме все пак че другаря Прокопиев е основен учредител, който вложи сериозни средства в "соларния завод" и зад който има доста факти че стои не официално Цветелина, която преди година съобщи чрез медийните че е основала инвестиционен фонд с 500млн. евро които ще вложи в проекти за ВЕИ в България!
ivo1009

......

Мнениеот ivo1009 » 17.12.2009 02:49

Най-лошото в случая е че има голяма вероятност след нова година голяма част от присъстващите във форума да се отчаят още повече и форума, който е единствения начин за контакт,обмяна на опит и знания помежду ни да се разпадне, като се има в предвит народната психология на българина!
ivo1009

......

Мнениеот ivo1009 » 17.12.2009 03:04

Алфа финанс холдинг са едни от водещите икономически групи в БГ, а завода Каолин за добив на каолин е основното перо на групата (все пак това е суровина, която в Европа я добиват от БГ и Украйна), така че вярвай ми "хората" са си вързали гащите!
ivo1009

ПредишнаСледваща

Назад към Публикации в медиите