ferdy написа:Аз лично съм против резервирането на мощности да става под формата на плащане, под какъвто и да е вид. Това отново ще даде предимство на хората с пари, а това не е моето желание.
Резервиране изобщо не трябва да има по принцип, а просто трябва да спрем да се лъжем с ЕРП-тата. Ние /образно казано/ ги лъжем, че ще правим нещо, те ни лъжат като не инвестират.
ferdy написа:Аз лично съм против резервирането на мощности да става под формата на плащане, под какъвто и да е вид. Това отново ще даде предимство на хората с пари, а това не е моето желание.
Резервиране изобщо не трябва да има по принцип, а просто трябва да спрем да се лъжем с ЕРП-тата. Ние /образно казано/ ги лъжем, че ще правим нещо, те ни лъжат като не инвестират.
Vandal написа:Според мен първото нещо което може да се направи, е искането за
проучване за присъединяване на ВЕИ над 20-30 kW, да може да искат
само юридически лица регистрирани по ДДС и собственици на имота.
Преди време се обаждах на една обява която гласеше:
Продавам 14 дкр. за ветрогенератор с разрешение от Е.ОН за 1 MW.
След като се обадих на човека, стана ясно че той е частно лице, и бил
дочул че там много духало и инвеститори търсели парцели.
Казал си вместо да я продавам за 400-500 лв., ще искам едно проучване
и след като стисне заветното папирче от Е.ОН, може да я продаде и за 2000 лв.
Предполагам че такива са 80% от проучванията.
От къде накъде частно лице ще иска проучване за такива големи мощности.
Второто което може да се направи е искането за проучване да важи 6 м.
За този срок трябва да представиш документ за преминала процедура по ОВОС.
Чак след това да ти се пази мощността за 2 г. да речем.
И не на последно място е наистина държавата да натисне ЕРПтата да инвестират
в подобряването на мрежата. И в трите ЕРПта има и държавно участие.
Gio написа:...Миро, начинът на резервиране мощности е едно - второ и трето е как да се стимулира изграждането на тези мощности, и да се предотврати "резервирането" им от ЕРП-то...
Miro написа:Колкото и да е гадно всеки далекопровод си има някакъв капацитет. Другото лошо нещо е, че след като се заговори за фотоволтаици всеки спекулант с недвижими имоти си помисли, че може да забогатее за една нощ от малък парцел земя покрай далекопровод. Както само преди 2-3 години се случваше с земята покрай морето. Купуваш за 50 ст/дка, сменяш статут и продаваш на 30-40 евра... В момента ЕРП-тата се оправдават с куп такива кухи проекти. Там дори всяко проучване за присъединяване го водят като резервиране на мощност... щото резултатът от проучването е под формата на предварителен договор. А голяма част от проучванията са чисто информативни...
venkap написа:Gio написа:...Миро, начинът на резервиране мощности е едно - второ и трето е как да се стимулира изграждането на тези мощности, и да се предотврати "резервирането" им от ЕРП-то...
Gio, не разбрах, какво точно имаш в предвид с "как да се стимулира изграждането на тези мощности"?
Gio написа:...ето това е конкретна тема за разговор - аз съм за събирачка /събрание, форум и т.н./ - Бургас, Габрово или където и да е. Трябва да се разговаря и да се формулират нещата точно както и начина, по който да бъдат поднесени на точното място... Вярно е, че "троянски коне" ще има навсякъде...
Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта