Вероятна продажба на терен за вятърни генератори

Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти за ВЕИ.

Модератори: Mateev, Admin

Вероятна продажба на терен за вятърни генератори

Мнениеот Tokio » 30.07.2009 20:39

Терена собственост на фирма и е малко повече от 24 декара. Има положително становище на електроснабдителното предприятие, разрешителни от РИОКОЗ и РИОСВ, има изготвен и одобрен проект. Сменено е предназначението на земята за цялата площ, в момента е "за вятърни генератори". Има данни за силата и посоката на вятъра от май 2004 година до днес. 20-киловолтовото трасе е в терена, който е най-високото място в радиус от поне 10 км. В региона има монтирани и работят няколко ветрови генератора.
Извинявам се, че не мога да обявя твърда цена, защото всичко до тук е правено с цел експлоатация, а не продажба. Моля запознатите да ми кажат колко горе-долу е пазарната цена на този терен, за да реша дали да го продам, или да го експлоатирам.
За справки тук, на лични или на тел: 0887539999, Слави.
Tokio

Мнениеот патриот » 30.07.2009 22:54

Господине, " експлоатирам " е страхотна дума! Експлоатирайте го до дупка, до последно, това е моето скромно мнение. В днешно време ако не "експлоатираме" всичко, не е модерно, обществото ще ни отхвърли :wink:
патриот

Мнениеот Tokio » 01.08.2009 18:44

Не очаквах да се хванеш за думата. Е, ако не е точна или подходяща, нека да я заменя с "използвам", макар, че не виждам нищо лошо и в "експлоатирам". На споменатото място има вятър, който може да бъде използван, а защо не и експлоатиран? Нима има нещо лошо в това да се използва (експлоатира) енергията на вятъра?
Tokio

Мнениеот Miro » 03.08.2009 00:47

Не се връзвай на патриот, само си чеши клавиатурата ;) . Но тука има няколко колеги, които се занимават с продажба на проекти и предполагам ще се включат да помогнат с приблизителна цена.

Имаш ли становище от ЕВН и за каква мощност?

Иначе моят съвет е като на патриот - експлоатирай до дупка, сега е момента. Естествено тука сме предимно соларни фенове и се досещаш какво ще те посъветваме... а пък може и да направиш мешана скара - перки с фотоволтаици. Познавам те от друг форум и знам, че си сериозен човек :) В тази връзка Мицубиши правят и перки, и фотоволтаични модули, ако ще си фен докрай ...
Miro

Мнениеот Tokio » 03.08.2009 22:27

Има становище от EVN и то е само за 500kw, защото имах идея да довърша проекта със собствени средства. Високоволтовото трасе е в непосредствена близост, не е натоварено, а само на няколко километра влиза в една подстанция, затова си мисля, че няма да има проблем и за по-голяма мощност. Сега цените на генераторите се вдигнаха много, пък и на мен вече ми писна да тичам по различните инстанции вече 4 (четири!) години. Всеки път когато си помисля, че съм на финалната права, винаги излиза че трябвало още някакъв си документ, за който обаче трябва да подготвя и представя поне десетина други, което отнема време, и докато извадя нужния документ се оказва, че са променили изискванията и че са нужни нови и нови документи.... а докато вадя новите, на старите документи им минава срока и трябва и тях наново да ги вадя.... Да се занимаваш с какъвто и да е бизнес в България са нужни железни нерви или големи връзки. Аз второто го нямам, а първото ми е на изчерпване...
Tokio

Мнениеот ferdy » 04.08.2009 03:14

4 години? Нормално да Ви писне, колега. Имам запитвания за вятърки, ако искате мога да ви погледна документите и да видя какъв интерес ще има към проекта Ви.
ferdy

Мнениеот Vandal » 04.08.2009 09:02

А къде се намира проекта!
Аватар
Vandal

Мнениеот Miro » 04.08.2009 12:09

Мда...в България бюрокрацията е сериозна работа. На мен ми отне "само" 2 години за да стигна до фактура за продадена ел.енергия. Вярно, че като почнах не знаех пътя, но дори и сега не виждам в тези процедури как е възможно да присъединиш нещо в срок по-малък от 6 месеца... а ако институциите се произнасят в края на законните си срокове - една година (някъде бях пуснал една графика на инвестиционния процес). Да не казвам, че те без допълнително стимулиране и това не правят...държавата-майка е същински бизнесоубиец...
Miro

Назад към Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти