Какво ми е нужно?

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Какво ми е нужно?

Мнениеот Metin Ibryamov » 12.02.2008 13:10

Здравейте,
Искам да попитам ако човек иска по някъкъв начин да кандидатства по някоя програма примерно с ПЧП(публично частно парньорство).Какъв е пътят по който трябва да мине?От къде да започне?Незнам не ми е ясно а и незнам кой може да ми обясни от самото начало всеки говори за някоя част от цялото изпълнение никои не казва като цяло как става работата.Имам сериозен инвеститор от Германия който искада направи така наречения "слънчев парк" с фотоволтаици.Къде?Как?с кого?

Благодаря на всички отвърнали на зова ми за помощ предварително.
Metin Ibryamov

Мнениеот Mateev » 12.02.2008 19:15

Първо намерете инвеститора (парите). После намерете мястото (земята). После намерете изпълнителя (СТС Солар) и оставете всичко в негови ръце.

А ето и отговор на последните 3 въпроса:

Къде?

Ами изберете си подходящо място, отговарящо на всички критерии. Какви са критериите? Ами прочетете целия форум. Има десетки теми, в които с подробности са обсъждани критериите, на които трябва да отговаря едно място.

Как?

Прочетете темата за Бързо узаконяване на централи по покриви. Още в първият постинг на темата има един файл за Download, който се нарича "Инвестиционен процес при строителството на слънчеви електроцентрали". Там с подробности е описано всичко, което трябва да направите от законова гледна точка.

Кой?

Ами СТС Солар. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Metin Ibryamov » 14.02.2008 10:45

Благодаря за отговора.Но все пак нямам пълен отговор,поне според мен или аз не съм задал въпроса както трябва.Затова ще опитам пак.

Имам фирма от Германия която иска да направи Соларен Парк в България.Интересуват се от програмите на Европеиския съюз в БГ с една дума с к'во ще им помогнат и колко парички ще дръпнат.А от мен изискват да проуча пътя за кандидатстване със съответната програма(която нямам представа коя ще е.Тепърва трябва да намеря такава).Обадих се на една две консултантски фирми те ми казаха че ще разгледата за такива програми с публично частно партньорство-до ден днешен няма отговор.Абе с една дума в главата ми е пълана каша.Затова моля помощ.
1.Пари има - немска банка им дава 1000000 евро кредит.
2.казаха ми че почват да пишат проект с които са кандидатствали в германия и е успешно завършил със същия ще се кандитатства и в България.
Сега аз трябва да видя къде да подам този проект.И бих искал да знам към кои да се обърна ?
Metin Ibryamov

Мнениеот Mateev » 14.02.2008 20:38

ЕТАП 1 - НАМЕРЕТЕ ФИНАНСИРАНЕ

Като първи етап трябва да си намерите консултанска фирма, която е специализирала в проекти с еврофинансиране. Там ще ви ориентират за всички финансови възможности и аспекти, свързани с кредитиране или с различните видове еврофондове и/или мерки по оперативните програми на правителството. Посетете сайта http://www.finansirane.eu и влезте в контакт с тях.

ЕТАП 2 - НАМЕРЕТЕ МЯСТОТО

Потърсете подходящо място, на което ще изградите централата. Съобразете се с критериите, описани във форума. Направете слънчево-енергиен одит на избраното място. СТС Солар може да ви съдействува с консултации при подбора на мястото и да ви направи слънчево-енергиен одит на избраното място.

ЕТАП 3 - Сменете статута на мястото и след това си извадете виза за проектиране. С визата отивате в електроразпределителното предприятие и сключвате "Предварителен договор за присъединяване". СТС Солар може да ви съдействува в подготовката на документите за електроразпределителното предприятие.

ЕТАП 4 - Направете проект на централата. Той ще ви трябва както за получаване на строително разрешение, така и за сключване на договори с електроразпределителното предприятие. Освен това този проект най-вероятно ще бъде изискан и от финансиращата институция. Освен това количествените сметки в този проект са основата за направа на прецизна оферта за доставка на оборудване. СТС Солар може да ви изготви този проект.

ЕТАП 5 - Сключете с електроразпределителното предприятие "Договор за присъединяване". Тука също можете да получите съдействие от СТС Солар при подготовката на документите.

ЕТАП 6 - Поръчайте оборудването и изчакайте доставката. СТС Солар може да ви достави оборудване. Хубаво е ЕТАП 5 и ЕТАП 6 да вървят едновременно, за да не се губи време.

ЕТАП 7 - Монтаж на централата и пускане в експлоатация (72 часови проби + акт 16). СТС Солар може да извърши монтажа и пускането в експлоатация.

ЕТАП 8 - Сключване с електроразпределителното предприятие на "Договор за изкупуване".

ЕТАП 9 - Ура !!! След почти 2 години мъки и с побеляла коса, вече имам централа.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dido 2 » 15.02.2008 13:41

Визата за проектиране кой я издава ?Какво му трябва , приложено (достатъчни ли са нотариален акт и скица ) ?
dido 2

Мнениеот Metin Ibryamov » 15.02.2008 14:12

Матеев благодаря Ви много за помоща! Форума е великолепен и полезен. Ако аз мога да Ви помогана някога с нещо това са моите координати. www.sunsolarbg.com
Metin Ibryamov

Мнениеот Charles » 04.03.2008 18:30

Имам известно възражение по въпроса с консултантската фирма за специализацията за еврофинансиране. Ако човек има желание да си даде на някой парите винаги ще се намери кой да му ги вземе. Финансирането на енергетика по линия на фонда за РСР е достатъчно ясно за всеки човек с икономическо или финансово образование, за да се нуждае от каквито и да са консултанти.

Има две неща-набор документи (всеки знае как се изготвят) и бизнес-план (който човека сам ще изготви така или иначе, а бизнес-план за кредит от банка е достатъчен). Това е. Няма хитрости, трикове, и т.н. и т.н.

Mateev написа:ЕТАП 1 - НАМЕРЕТЕ ФИНАНСИРАНЕ

Като първи етап трябва да си намерите консултанска фирма, която е специализирала в проекти с еврофинансиране. Там ще ви ориентират за всички финансови възможности и аспекти, свързани с кредитиране или с различните видове еврофондове и/или мерки по оперативните програми на правителството. Посетете сайта http://www.finansirane.eu и влезте в контакт с тях.

ЕТАП 2 - НАМЕРЕТЕ МЯСТОТО

Потърсете подходящо място, на което ще изградите централата. Съобразете се с критериите, описани във форума. Направете слънчево-енергиен одит на избраното място. СТС Солар може да ви съдействува с консултации при подбора на мястото и да ви направи слънчево-енергиен одит на избраното място.

ЕТАП 3 - Сменете статута на мястото и след това си извадете виза за проектиране. С визата отивате в електроразпределителното предприятие и сключвате "Предварителен договор за присъединяване". СТС Солар може да ви съдействува в подготовката на документите за електроразпределителното предприятие.

ЕТАП 4 - Направете проект на централата. Той ще ви трябва както за получаване на строително разрешение, така и за сключване на договори с електроразпределителното предприятие. Освен това този проект най-вероятно ще бъде изискан и от финансиращата институция. Освен това количествените сметки в този проект са основата за направа на прецизна оферта за доставка на оборудване. СТС Солар може да ви изготви този проект.

ЕТАП 5 - Сключете с електроразпределителното предприятие "Договор за присъединяване". Тука също можете да получите съдействие от СТС Солар при подготовката на документите.

ЕТАП 6 - Поръчайте оборудването и изчакайте доставката. СТС Солар може да ви достави оборудване. Хубаво е ЕТАП 5 и ЕТАП 6 да вървят едновременно, за да не се губи време.

ЕТАП 7 - Монтаж на централата и пускане в експлоатация (72 часови проби + акт 16). СТС Солар може да извърши монтажа и пускането в експлоатация.

ЕТАП 8 - Сключване с електроразпределителното предприятие на "Договор за изкупуване".

ЕТАП 9 - Ура !!! След почти 2 години мъки и с побеляла коса, вече имам централа.
Charles

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ