фотоволтаични системи в телекомуникациите

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

фотоволтаични системи в телекомуникациите

Мнениеот vasservice » 09.06.2009 13:46

Здравейте имам да правя дипломна работа на тема "Фотоволтаични захранващи източници в телекомуникациите" едната от точките е "проучване на приложимостта на фотоволтаични системи в телекомуникациите". Интересува ме можете ли да ме насочите към по подробна информация относно темата. Рових в интернет обаче инфото което има е не повече от 1-2 странички и не е подробно. На мен ми трябва малко повече. Благодаря ви предварително.
vasservice

Мнениеот ferdy » 09.06.2009 16:02

За захранване на клетките в отдалечени райони ли ще да става въпрос?
Има една такава на моста над Марица между Харманли и пътя за Тополовград, мисля.
ferdy

Мнениеот vasservice » 09.06.2009 17:39

Не е опоменато да е само на клетки, трябва да обхваща голяма част от телекомуникационните съоръжения. Благодаря предварително.
vasservice

Мнениеот ferdy » 09.06.2009 17:44

Лупус трябва да питаш, аз съм свръх боса в тази материя. :wink:
ferdy

Мнениеот jedy » 11.06.2009 17:29

Всички клетки на мобилните оператори където няма захранване са със фотоволаични панели, ето ти тема за размисъл.
jedy

Мнениеот vasservice » 11.06.2009 17:44

jedy най ми е лесно на този твой отговор да т итегла една ......... ако няма да даваш смислени отговори не ти е мястото тука. темата е за сериозно нещо. Съжалявам за грубия си език но се дразня от такива спамерчетра като тебе.
vasservice

Мнениеот jedy » 11.06.2009 17:51

Ти сам го каза,че темите тук са СЕРИОЗНИ ,а твоето питане е аматьорско.Вземи малко почети няколко месеца на английски, изхарчи 50-60хил. за командировки,за да се запознаеш с нещата и после поработи година две, проектирай 1 - 2 фотоволтаични централки й ,ако нищо не си разбрал тогава задай смислен въпрос,за да ти го разясни някой "спамер" от форума.

Това Ви е проблема,че сте мързеливи и чакате някой да Ви омеси баницата и после да хапвате сладко и да се биете в гърдите.Много погрешно мислене. Направи нещо САМ,а не чакай на готово.

СЪВЕТ: Регистрирай се в Pomagalo.com изтегли си курсова има готови и вече си експерт по темата за фотоволтайците :D
jedy

Мнениеот ferdy » 11.06.2009 19:28

Няма смисъл да спорите за глупости и да се обиждате. Ако няма кой да отговори на въпроса - няма, някой ако знае нещо - казва.
ferdy

Мнениеот estqwerty » 18.06.2009 20:36

въпроса ти наистина не е точен - кажи какво искаш?

по принцип в българия солари не се изпозват - минават си мом4енца с джипове по станциите и пълнят нафта за генераторите.
някой друг панел може и да има, но лично аз съм виждал само по базови станции в румъния.

солари ползват пове4е интернет доставчиците, там потреблението е по умерено и апаратурата гори по малко точец.

ето ти линк - за полу професионално решение - http://wiki.mikrotik.com/wiki/Solar_Power_HOWTO

п.с. темата е в правилния размер и няма що да се дървите на момченцето че пита - ще ви изяде хляба след няколко години като завърши - а форума си е за питане - всеки е почнал от някъде...
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

...

Мнениеот Gio » 19.06.2009 09:31

...за jedy тук питащите са все малоумни и непрофесионалисти... До господина с въпроса - Глобул отправиха официално питане към нас за такова захранване. Хората си правят сметката вече - както се изразява estqwerty, и за нафтичката, и за момченцата. Темата, с която сте се захванали е актуална и бих помогнал с каквото мога... Заповядайте!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 19.06.2009 10:42

При използване на фотоволтаиците в телекомуникациите има един огромен проблем - нуждата от 100% гарантирано електрозахранване. За да се осигури едно НАИСТИНА НЕПРЕКЪСВАЕМО захранване трябва системата да бъде изчислена така, щото да издържи цели 8-10 дена при лоша радиация. Става въпрос за зимата, когато е нормално да има по 5-10 последователни дни с мъгли или снеговалежи. През такива дни слънчевата енергия е 10-20 ПЪТИ по-малко, отколкото през един нормален летен ден. Това обаче води след себе си до следното:

1. Модулите трябва да се монтират вертикално, за да има абсолютна сигурност, че върху тях няма да се задържа сняг. Това обаче намалява електропроизводството почти наполовина.

2. Акумулатора трябва да е преоразмерен поне 5-10 пъти.

3. Мощността на модулите трябва да е преоразмерена поне 5-10 пъти.

Всичко това прави соларните системи невероятно скъпи, което на практика ги прави неизползваеми тогава, когато се иска 100% непрекъсваемо захранване. Ако освен соларното захранване има и някакъв друг резервен източник, тогава нещата са доста по-розови. Самото соларно захранване може да гарантира енергия през например 95% от годината, а през останалото време автоматично да се включва резервата. Но тогава си задаваме въпроса: Щом има друг източник на енергия, и то по-евтин, тогава за какво са ни тези скъпи и прескъпи соларни модули?

Истинското приложение на соларните автономни системи е там, където не е критично временното спиране на захранването - например помпи за вода, улично осветление, осветление на билбордове и т.н. Освен това е подходящо за обекти, които са отдалечени от цивилизацията и при които просто няма друга алтернатива. Но собствениците на тези обекти ги експлоатират с ясното съзнание, че през зимата ще има цели дни и нощи, в които ще стоят на тъмно и без ток. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот GSXR1000 » 20.06.2009 20:29

Г-н Матеев стана на въпрос за цени,та искам да попитам две неща,тъй като е ясно ,че Вие сте на ти с ВЕИ и следите отблизо всяка нова информация :1) наблюдава ли се или планира ли се производство на панели с по -ниски цени(бях дочул нещо от сорта на около 1$ на Wp за Щатите) 2) какво мислите за производството на ток чрез турбина задвижваща се от пара ,която се получава от вода нагрявана от ситеми наподобяващи панелите само че разбира се става на въпрос за огледала концентриращи сноп светлина към тръби с малък диаметър.Дали това излиза по скъпо от панелите като изработка,има ли плюсове минуси
GSXR1000

Мнениеот Mateev » 20.06.2009 22:57

1. Това е мечтата на всички и може би някога ще стане. Но дотогава много вода ще изтече. Засега бих казал, че дори клетките да ги печатат като вестници, пак няма шанс крайната цена на модула да падне под $1 на ват. Не забравяйте, че освен клетките в един модул има алуминиеви рамки, бронирани антирефлексни стъкла с ниско съдържание на желязо, EVA филм, диоди, разклонителни кутии, кабели, куплунзи, труд, транспорт, печалба на производителя, опаковка, застраховка при транспорт, надценка на доставчиците и т.н. и т.н. Според мене е почти невъзможно някога цената ще падне под $2 на Wp. А засега ще се задоволим и на $3. :lol:

2. Този вид централи засега не ни интересува, защото ДКЕВР все още не е обявил за тях преференциални изкупни цени.
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Свободни теми и дискусии