Процедура за присъединяване в ЧЕЗ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот tony553 » 26.05.2009 10:35

Mateev написа:
Емил написа:Има ли в ЧЕЗ София област случай на присъединяване на ниско напрежение ?

Щото днес ми казаха, че се предписва единствено мерене на средно напрежение.

Вярно ли е ?

Ако ЧЕЗ има интерес, няма да ви качва тока и меренето на средно напрежение. Например ако в непосредствена близост има село, което харчи няколкостотин киловата, ЧЕЗ има интерес да ви присъедини на страна НН на трансформатора.

Това добре, ама днеска получих становище с предписание за изграждане на нов трафопост !!! при положение, че до имота има трафопост от сигурно 50 г., който е напълно натоварен. При въпрос към проучвателя, ми бе даден отговор, че не се водел тяхна собственост, а бил селски трафопост и не можели да ме включат към него!!! Моля ви да ми дадете акъл, мога ли да направя нещо по въпроса да не ме "рекетират" по този начин и ако има начин какво да направя?
tony553

Мнениеот EOS Technologies » 26.05.2009 11:21

Да, има. Идете в Чехия или Германия и си я инсталирайте там! Ок, отговора не Ви "задоволява", но го казвам съвсем на сериозно...

Малко по еркек!
EOS Technologies

Мнениеот Vandal » 26.05.2009 11:47

Иди питай кмета де.
Аватар
Vandal

Мнениеот jedy » 26.05.2009 12:01

Както ти е написал "Вандал" попитай кмета с кого има договор за поддръжка, той ще ти каже кой е собственика на обекта и на кого е актуван,след това имаш няколко опцийй,които те вхърлят в паника.Сключваш со договор със собственика на съоръжението за пренос или го купуваш,но и там има уловки след това. Колко ще присъединяваш да попитам? Заслужава ли си за 30 -50KW ?
jedy

Мнениеот tony553 » 26.05.2009 14:25

първо благодаря за бързата реакция :)
С кмета мисля, че няма да имам проблеми, но какво трябва да искам от него ?
Мисля дя присъединя 85 kW, та въпроса ми е каква е процедурата, защото на площадката има и други трафове. Изообщо има ли начин да се присъедини в съоръжения, не собственост на ЧЕЗ ?
tony553

Мнениеот jedy » 26.05.2009 14:42

1. Разбери на кого е актувано това съоръжение( кой му е собственика)
2.Виждаш договора на собственика с кое ел.дружество поддържа обекта. Съответно пускаш молбва за присъединяване към ЕРПто което обслужва технически обекта,като обясняваш обстоятелствата и чакаш становище в което могат да ти откажат присъединяване по хиляди причини.Най-често срещаната е,че няма свободни мощности за присъединяване.За начало е това. Не се разочаровай,продължавай да гониш нещата.
jedy

Мнениеот tony553 » 26.05.2009 15:15

jedy написа:1. Разбери на кого е актувано това съоръжение( кой му е собственика)
2.Виждаш договора на собственика с кое ел.дружество поддържа обекта. Съответно пускаш молбва за присъединяване към ЕРПто което обслужва технически обекта,като обясняваш обстоятелствата и чакаш становище в което могат да ти откажат присъединяване по хиляди причини.Най-често срещаната е,че няма свободни мощности за присъединяване.За начало е това. Не се разочаровай,продължавай да гониш нещата.

Ъ-ъъъъъъъъ дали пък не влизам вече в "Параграф 22" :roll: :roll: :roll:
Собственика, както ми каза проучвателя на ЧЕЗ, е селото! ЕРП-то обаче, което обслужва съоръжението е същото това ЧЕЗ! Аз молбата за становище я пуснах, до същото това ЧЕЗ и от там ми отговарят, че не било тяхно съоръжението!!! :shock: Друга причина не ми изтъкна !? - колкото до свободни мощности, аз искам да отдавам такива, а не да ползвам! Що ли ми се струва, че ме ебават и просто ме клятят да им спретна още един ТП, който после да им "подаря", но каква ли им е ползата от това и дали има начин да им обжалвам тъпото решение???
tony553

Мнениеот ferdy » 26.05.2009 15:56

Да, колега, клатят те. По принцип би трябвало щом трафопостът не е техен, а има заявка за присъединяване към него, ЧЕЗ да изкупят съоръжението. Обаче не искат да го направят и така е по-лесно. Интересно ми е ако се окаже, че трафопостът се окаже собственост на бай Пешо Багериста, той как точно ще ти даде становище и ще си разменяте фактури за пренос, достъп, разпределение или кой знае какво.
ferdy

Мнениеот jedy » 26.05.2009 16:04

Ако се намери собственик пак има някакво измъкване от ситуацията,обаче ,ако НЯМА СОБСТВЕНИК тогава и господ не може да помогне.
jedy

Мнениеот tony553 » 26.05.2009 17:05

Добре, да предположим, че стигна до собственика, "да не говорим, че може аз да се окажа собственик :shock: :lol:, но това е една друга много дълга тема " какво да направя тогава? Има ли начин да ги заставя да си променят решението?
tony553

Мнениеот tony553 » 04.06.2009 08:37

Явно ми е сложен казуса, та ще трябва да почвам със законите! Моля, ако може да ми кажете, кои закони третират тези проблеми и какво да чета? Благодаря ви предварително.
tony553

Мнениеот Емил » 04.06.2009 13:48

tony553 написа:Явно ми е сложен казуса, та ще трябва да почвам със законите! Моля, ако може да ми кажете, кои закони третират тези проблеми и какво да чета? Благодаря ви предварително.

В случая няма смисъл да се четата закони.

Ако трафопоста не е на ЧЕЗ, те няма как да ти предпишат да се вържеш там. Дори и да го обслужват и експлоатират, като не е техен, сам разбираш, че не става.

С този трафопост може да се разполага неговия собственик. Така че открий собственика, и се опитай да направиш договор за съвместна дейност, след което от името на собственика поискайте точка за присъединявана в трафопоста.

Аз не съм чувал община да притежава трафопост. Ако община притежава трафопост, и този трафопост захранва селото, то цялата мрежа в селото трябва да се поддържа за сметка на общината. Сигурен съм, че това не е възможно.

Ако въпросният трафопост е бил за стопанския двор на селото, а той в момента не се ползва, тогава има някаква вероятност да е на общината.

Наистина трябва да питаш кмета.
Аватар
Емил

Мнениеот tony553 » 04.06.2009 16:10

Емил написа:
tony553 написа:Явно ми е сложен казуса, та ще трябва да почвам със законите! Моля, ако може да ми кажете, кои закони третират тези проблеми и какво да чета? Благодаря ви предварително.

В случая няма смисъл да се четата закони.

Ако трафопоста не е на ЧЕЗ, те няма как да ти предпишат да се вържеш там. Дори и да го обслужват и експлоатират, като не е техен, сам разбираш, че не става.

С този трафопост може да се разполага неговия собственик. Така че открий собственика, и се опитай да направиш договор за съвместна дейност, след което от името на собственика поискайте точка за присъединявана в трафопоста.

Аз не съм чувал община да притежава трафопост. Ако община притежава трафопост, и този трафопост захранва селото, то цялата мрежа в селото трябва да се поддържа за сметка на общината. Сигурен съм, че това не е възможно.

Ако въпросният трафопост е бил за стопанския двор на селото, а той в момента не се ползва, тогава има някаква вероятност да е на общината.

Наистина трябва да питаш кмета.

Там е работата, че се ползва и половината село е вързано на него. Даже 1998г. аз съм му купувал нов трансформатор защото старият беше 180 kWa, а аз купих 400 и го подмених по повод друго захранване. Та въпроса ми е да речем ,че открия собственика (Общината) и той ми даде съгласие, има ли начин да искам присъединяване там и какво да направя?
tony553

Мнениеот Емил » 04.06.2009 17:20

Кой ти предписа смяна на трафа за това "друго захранване" ?

Ако ти го е предписал ЧЕЗ, значи трафопостът е техен.
Аватар
Емил

Мнениеот ping » 04.06.2009 23:48

Тони,
Единственото, което можеш да направиш е собственика да даде съгласие за присъединяване и захранване на твоята централа през неговото съоръжение.
В Наредба 6 (за присъединяване) се третира този въпрос. Там е записано, че електроразпределителното сружество могат да те присъединят през електрически съоръжения на друг собственик, амо с неговото съгласие.
Но запомни: ЧЕЗ могат, но не са задължени!
ping

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ