Аз имам идея как всичко може да се оправи, но много трудно ще бъде въведена поради факта, че законодателя нама да я хареса. Следователно ще трябва революция за нейното въвеждане.
Идеята е следната:
Живеем в 21 век с много високо ниво на компютризацията. Никакъв проблем не е да се направи една национална база данни, която да се обработва и поддържа в
РЕАЛНО ВРЕМЕ. И в тази база данни всеки да може
КОГАТО СИ ПОИСКА да гласува доверие или недоверие на един или друг политик или човек, заемащ висши ръководни постове в общините.
Просто и лесно. Трябва само да се приеме един единствен член в Конституцията:
Всеки властник е на власт само до момента, в който някой друг получи по-голям брой гласове от него за неговия пост.
Как реално ще се организира това? Нима всеки един човек в България всеки ден ще сяда пред компютъра за да гласува доверие на един или друг политик? Ами бабите на село?
Решението е следното:
Трябва да се направи дървовидна система за делегиране на доверие. Например баба ми и дядо ми не им се занимава лично с политика и ми гласуват доверие на мене да вземам политически решения вместо тях. Това се отбелязва в националната база данни и от този момент нататък всяко мое действие има тежест не един, а три гласа. Периодично аз сядам пред компютъра и прехвърлям моето доверие от един на друг политик. Компютъра обаче е наясно, че моя глас не е един, а три. И отразява промяната с тежест от три гласа. В един момент леля ми също решава да ми гласува доверие и отбелязва този факт в базата с данни. И даже без аз да знам всички мои действия стават с тежест от 4 гласа. В един момент на мене ми писва да се занимавам с политика и решавам да делегирам това право на някакъв мой приятел, на когото имам доверие. И с това действие аз всъщност му прехвърлям правото да се разпорежда с 5 гласа - моя и на още 4 човека. Той даже не го знае това нещо. Аз пък не знам, че той е гласувал доверие на друго лице и че това друго лице вече се разпорежда със 5000 гласа. И така нататък дървовидната структура нараства, докато някъде се появят обществени личности с доверие, които оперират със стотици хиляди гласове.
Поддържането на едно такова сложно дърво (пирамида) с делегиране на доверие от един на друг е детска играчка за съвременните компютри и канали за достъп до интернет. Реализирането на софтуера също не е сериозен проблем. Тоест идеята е напълно реализуема в технически план.
Как ще се гласуват закони с новата система?
Ами много просто. Проектозакона се публикува в Интернет и се дава срок от 24 часа за персонално гласуване от всеки един човек в България. И който му се занимава - сяда и гласува. И при това гласуване компютъра добавя толкова гласа, колкото човека са му дали доверието си. А ако не е гласувал лично, то тогава с неговия глас ще гласува неговото доверено лице.
Това е системата. Проста и логична. Всеки избирател може да гласува сам когато си иска и за каквото си поиска. А ако не е гласувал по някакъв проблем, пак ще спи спокойно, защото ще знае че с неговия глас се е разпореждало неговото доверено лице.