Цена на фотоволтаични проекти на различни фази в България

Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти за ВЕИ.

Модератори: Mateev, Admin

Цена на фотоволтаични проекти на различни фази в България

Мнениеот energy2007 » 17.02.2009 17:07

Здравейте!

Тъй като прочетох много за цени на фотоволтаични проекти у нас, си направих труда да поровя из испански сайтове, за да съпоставя цените. За два дни намерих много данни (ако държите, мога да ви изпратя и линкове към отделни сайтове с информация) - вижте прикачения файл. Видно е, че разликата между цената, на която се предлагат проектите в България, и същата в Испания се различава само с някакви си 300 %, а това за мен е парадоксално! Сигурно разрешението е просто, но поне аз за себе си не мога да го открия.
Очаквайте по-нататък включване и за проекти в Германия.
Прикачени файлове
prices.doc
(301.5 KiB) 3814 пъти
energy2007

Мнениеот Mateev » 17.02.2009 21:40

Ами при цената много зависи за какъв проект става въпрос, за каква конструкция (или тракер), за каква технология модули, дали е на земя или покрив, дали централата е оптимизирана да издържи 50 години или е направена с евтинийки от ширпотреба и т.н и т.н. Все едно да питате защо трабанта и мерцедеса имат различни цени. Нали и двете са коли и могат да ви превозят от Габрово до София.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот energy2007 » 18.02.2009 12:50

Прав сте, но не мисля, че сравнението с колите е удачно. В случая сравнявам фотоволтаични проекти, които са на един и същ етап от развитието си (например етап разрешително за строеж), но са в различни страни. С какво един проект на този етап в България е по-лош от същия проект в Испания?
Първото, за което се сетих, е равнището на слънчевата радиация, което беше и причината да изчисля съответните коефициенти и да приравня цените по този критерий (получените цени са в болд в прикачения файл).
Следващото, за което се сетих, беше ценовата политика по отношение на преференциалните условия на този вид ВЕИ. Доколкото съм запознат, до скоро 1 kWh в Испания, произведен от фотоволтаична централа, е бил изкупуван за 0,44 евро, но поради прекаленото надуване на този балон и пренасищането от подобни проекти цените тази година са намалени (все още не ми е останало време да прочета наредбата им по този въпрос, ако някой има повече информация, може да я сподели). Някъде четох, че цените там са станали дори по-ниски от нашите в момента. Ето защо реших да не коригирам цените на проектите по този критерий.
Продължавайки по-нататък, размишлявах и върху пазарната ситуация, в която се намират съответните сектори в Испания и България. Вярно е, че испанският пазар е вече улегнал, тъй като там отдавна се развиват проекти и цените са горе-долу ясни. Докато в България проекти се развиват съвсем от скоро и чужденците си позволяват да използват тази ситуация и да манипулират пазара, като ни внушават, че цена от по 100-200 000 евро на мегават е нормална и няма какво повече да искаме.
И пак стигам до въпроса: С какво фотоволтаичен проект на етап разрешително за строеж в България е по-лош от същия проект в Испания? След като инвеститорът би вложил едни и същи средства за оборудване и на двете места и би получавал повече приходи единствено поради по-голямата слънчева радиация (вече се обосновах защо не отчитам разликата в изкупните цени на електроенергията)?! С какво мерцедесът в Испания ще е по-добър от мерцедеса в България и ще трябва да бъде продаван по-скъпо, след като и в двете страни има осигурени еднакви условия за неговото купуване (еднаква покупателна способност)?
energy2007

Мнениеот DanielDimov » 18.02.2009 13:40

в Испания има много по-малко корупция и бюрокрация, много по-добра инфраструктура и сигурност :)
DanielDimov

Мнениеот vorbis » 19.02.2009 11:18

DanielDimov написа:в Испания има много по-малко корупция и бюрокрация, много по-добра инфраструктура и сигурност :)

По тази логика проектите в България трябва дори да са по-скъпи, защото заради корупцията и всевъзможните бюрократични спънки, изкарването на всички документи и разрешителни става по-трудно :wink: Но разбира се, никой инвеститор няма да ти признае "неофициалните" разходи по проекта. И все пак, щом проектът има всички документи, не се предполага, че инвеститорът ще се сблъсква толкова много с родната действителност.

Важното е, че за читав проект, по който са извадени всички документи, международната цена е определяща. Не се лъжете да продавате евтино своите проекти. Трябва да си знаете реалната цена и да си я договорите с инвеститора.
vorbis

Мнениеот donpesho » 20.02.2009 00:09

Нека и аз да се включа тук, от 11. 2008 енергията от фотоволтаици се изкупува на цена от 0.29 евро на kwh за новопостроени инсталации.За това и инсталацията в Испания се изплаща към 10 та година, слънчевата радиация в двете страни е сравнително еднаква.Фирмите в Испания не разчитат на голяма надценка ,а на голям оборот и печалба 20 /30%,така за 50 мил. проект печелят 10 /15 мил , което е напълно достатъчно. Също така цената при покупка на 30 000 панела и 3 000 е доста различна , не си мислете че в Испания няма корупция , има както навсякаде по света, но остава достатъчно печалба и за соларната фирма, не както в България печалбата да отива в някои джоб някаде. :wink:
Аватар
donpesho

Мнениеот donpesho » 20.02.2009 00:20

Още нещо много важно ,в Испания статута на земята няма нужда да се променя, може да се стои и на земеделска земя :wink:
Аватар
donpesho

Мнениеот master » 23.02.2009 23:10

Здравейте и от мен! За първи път се решавам да пиша в този форум и искам първо да поздравя г-н Матеев за огромния обем информация, който е предоставил, както и за невероятно полезните съвети. Стискам Ви ръката, г-н Матеев!
Искам да споделя с Вас собствения си опит с фотоволтаичните проекти. От известно време с партньора ми разработваме проект за централа с мощност 5 мегавата. Минахме по мъките с всякакви инстанции, сложни и неясни процедури и сблъсъци с всякакви бюрократи и най-накрая се сдобихме с всички разрешителни. И тук се сблъскахме с въпроса за продажбата на проекта. Оказа се, че не само че има огромен интерес, но броят на обаждащите се расте лавинообразно. Да не повярва човек, че в моменти на криза има толкова много паралии (май всъщност именно паралиите са най-хитри и гледат в моменти на криза да си вложат парите на сигурно и доходно място каквото се оказват инвестициите във фотоволтаици, и то в България). Нароиха се всякакви посредници, които ни свързаха с най-различни чуждестранни инвеститори - всички до един ентусиазирани до n-та степен и с договори в ръце. Разговорите ни винаги се въртят около предложенията им за 120-130-150 000 евро на мегават. И всички ме уверяват, че това е страхотна цена за такъв проект в България...
Именно това обаче ме накара да се замисля. Е, щом условията за инвестиране в другите страни са толкова хубави, защо тогава се натискат толкова именно за нашата? Ами че да си стоят в Испания тогава и да си строят върху земеделските земи!
Освен това защо всички стават толкова нетърпеливи и се скъсват да ме убеждават, че трябва да съм мноооого благодарен за високата цена, която се "смиляват" да ми предложат? Тези дни имах среща с посредник от чужбина, който твърди, че може да ми намери купувач на почти 3 пъти по-висока цена от тази. Не зная дали оптимизмът му ще е основателен, но след многото разговори вече стигам до извода, че май българските ни посредници не са ориентирани въобще в пазара и нямат представа каква е истинската цена на проектите и защо е такава.
Всеки има право сам да определя цената, на която ще продава труда, нервите и инвестициите си. Но аз лично смятам да потърся интереса си и да опитам с чуждестранния посредник. Ще пиша по-нататък какво се е случило.
master

Мнениеот Mateev » 24.02.2009 03:00

Един имот струва толова, колкото пари ти дадат, а не толкова, колкото ти казват, че ще ти дадат. В момента пазарна цена НЯМА, защото не се извършват сделки. Чуват се някакви суми за продава или купува, но това са САМО ОФЕРТИ. А те могат да бъдат всякакви. Когато някой каже, че е НАПРАВИЛ СДЕЛКА и е прибрал парата в джоба, тогава можем да обсъждаме каква е ПАЗАРНАТА ЦЕНА. В момента обсъждаме само ПАЗАРНИТЕ МЕЧТИ.

Същото е и на международните финансови пазари. Има Bid предложения, има и Ask предложения. Но и двете си остават само предложения и общото им име е QUOTES. Когато обаче се направи реална сделка (TRADE), тогава и само тогава се обявява, че това е пазарната цена за момента.

Надявам се че разбрахте за какво говоря. Иначе и аз мога да отида на пазара и да предлагам домати по 100 лева, а срещу мене да стои някоя баба и да се пазари за 10 стотинки. Но нито моята, още по-малко нейната цена имат претенции да са пазарни.

До момента във форума има поне 100 предложения за покупка или за продажба на земя, но НЯМА НИТО ЕДИН ПОСТИНГ, в който някой да се похвали, че е направил сделка по едикаква си цена. Вадете си изводите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 24.02.2009 11:34

Mateev написа:В момента обсъждаме само ПАЗАРНИТЕ МЕЧТИ.

:D :D :D
Аватар
Vandal

Мнениеот ping » 25.02.2009 23:57

energy2007 написа:Прав сте, но не мисля, че сравнението с колите е удачно. В случая сравнявам фотоволтаични проекти, които са на един и същ етап от развитието си (например етап разрешително за строеж), но са в различни страни. С какво един проект на този етап в България е по-лош от същия проект в Испания?
Първото, за което се сетих, е равнището на слънчевата радиация, което беше и причината да изчисля съответните коефициенти и да приравня цените по този критерий (получените цени са в болд в прикачения файл).
Следващото, за което се сетих, беше ценовата политика по отношение на преференциалните условия на този вид ВЕИ. Доколкото съм запознат, до скоро 1 kWh в Испания, произведен от фотоволтаична централа, е бил изкупуван за 0,44 евро, но поради прекаленото надуване на този балон и пренасищането от подобни проекти цените тази година са намалени (все още не ми е останало време да прочета наредбата им по този въпрос, ако някой има повече информация, може да я сподели). Някъде четох, че цените там са станали дори по-ниски от нашите в момента. Ето защо реших да не коригирам цените на проектите по този критерий.
Продължавайки по-нататък, размишлявах и върху пазарната ситуация, в която се намират съответните сектори в Испания и България. Вярно е, че испанският пазар е вече улегнал, тъй като там отдавна се развиват проекти и цените са горе-долу ясни. Докато в България проекти се развиват съвсем от скоро и чужденците си позволяват да използват тази ситуация и да манипулират пазара, като ни внушават, че цена от по 100-200 000 евро на мегават е нормална и няма какво повече да искаме.
И пак стигам до въпроса: С какво фотоволтаичен проект на етап разрешително за строеж в България е по-лош от същия проект в Испания? След като инвеститорът би вложил едни и същи средства за оборудване и на двете места и би получавал повече приходи единствено поради по-голямата слънчева радиация (вече се обосновах защо не отчитам разликата в изкупните цени на електроенергията)?! С какво мерцедесът в Испания ще е по-добър от мерцедеса в България и ще трябва да бъде продаван по-скъпо, след като и в двете страни има осигурени еднакви условия за неговото купуване (еднаква покупателна способност)?

Според мен става дума за различни неща.
1. В цените за испанскипроекти включена ли е цената на земята?
Ако е включена тук е първата разлика
2. В испанските цени е включен и техническия проект - това може би е втората разлика

В БГ дават около 100 000 евро, но тук не влиза техн. проект и цената на земята. За земята дават до 3 евро.

Другата разлика е цената на земята. Има региони в БГ, където можеш да куиш земя по 250 лева на декар и много други, при които цената е под 1000 лева.

Ако сметнем: 25 дка - 25 000 лева (земеделска) и това не е ниска цена.
Процедура, РИОСВ и др, експлоатационни дружества ~ 1000 лв.
ПУП и др. - 20 000 лева.
Смяна на предназначение (зависи от много неща), но ~ 40 000 лева
Тези 40 000 са за ниска категория и ориентировъчно.
До тук 86 000 лева.
Хайде да ги сложим 100 000 (по висока категория земя, други непредв. разходи...)

При цена 100 000 евро + още 70 000 евро за земята = 340 000 лева

При такава себестойност, цената е добра, при положение че има аванс от поне 15 %. Не виждам пазарна логика за по-високи цени.
Ако търсенето изпревари предлагането драстично, цените ще нарастнат.
Всичко това може да се направи от 3 до 5 месеца.

Едва ли аз имам най - точните представи. Пиша това единствено от собствен опит и проект, върху който съм работил и който е продаден точно на испански инвеститори.

Проблема в БГ е този, че за един проект се лепват поне два посредника, после се оказва че и продавача е някакъв тип посредник :))))
Или пък БГ фирмата която продава проекта включва разходи за заплати на 10 души по 2 000 лева за 5 месеца - хората които са били ангажирани с проекта.
Това си е проблем на фирмата, тъй като за 3 - 5 месеца няма място и работа за повече от един, максимум двама души по процедиране и управление на проекта.
ping

Мнениеот EOS Technologies » 26.02.2009 00:40

@ ping: не можах да разбера защо от 100.000 лв. (вкл. земя) стават 340.000 лв? Може би това е обяснението, защо няма истински бизнес в България - става въпрос за всички браншове. Нормалнен марж (този дума в женско или в мъжко число я водим?) би бил 15.000 до 20.000 лв, според мен. Това е една годишна заплата!!!

Когато проявим много алчност, западняка назначава 2-3 момичета за по 250 евро месечно и те му вършат работата - пък и да било бавно. Време имат.

Призовавам най-учтиво всички развойни фирми по "проектите" да стъпят на земята и да калкулират услугите си реалистично. Иначе ще си докарат сами конкуренцията от чужбина - фирми с повечко пари и възможности. Те си докарват и стоката и клиентите. И високата изкупна цена на енергията се плаща от Българите и отива пак в посока Север.
EOS Technologies

Мнениеот ping » 26.02.2009 01:14

EOS Technologies написа:@ ping: не можах да разбера защо от 100.000 лв. (вкл. земя) стават 340.000 лв? Може би това е обяснението, защо няма истински бизнес в България - става въпрос за всички браншове. Нормалнен марж (този дума в женско или в мъжко число я водим?) би бил 15.000 до 20.000 лв, според мен. Това е една годишна заплата!!!

Когато проявим много алчност, западняка назначава 2-3 момичета за по 250 евро месечно и те му вършат работата - пък и да било бавно. Време имат.

Призовавам най-учтиво всички развойни фирми по "проектите" да стъпят на земята и да калкулират услугите си реалистично. Иначе ще си докарат сами конкуренцията от чужбина - фирми с повечко пари и възможности. Те си докарват и стоката и клиентите. И високата изкупна цена на енергията се плаща от Българите и отива пак в посока Север.

И аз това казвам, че предлаганте цени които се струват ниски на форумците - са си ок, с повече от 100 % печалба...

В първата сметка смятам грубо раходите за проекта за мегават и 24 дка, които възлизат на 100 000 лева .
Във втората сметка са офертите на изпанците - 100 000 евро за мегават , като в тези пари не влиза цената на земята. За земята дават до 3 евро.
100 000 евро + 70 000 евро за земята = 170 000 евро - това е цената на която се продава и цената която изпанците плащат.

Разбира се не искам да звучи като - ето колко лесна далавера.

За да се направи това, има сериозна работа по процедурите.
Защо намираш това за неистински бизнес?

Да намериш земя, да се стигне до закупуване, да прецениш дали е подходяща - радиация, терен...... налична енергийна инфраструктура, после да преминеш процедури по предварителни договори, промяна предназначение, ПУП и др..... има един сериозен момент - в една голяма част от времето ти харчиш пари, като ги очакваш в бъдеще.
Има риск, колкото си по съибразителен - толкова е по-малък.
И по време на целия този път създаваш продукт и се надяваш на интерес. Ако залагаш печалба от 20 % - не си струва и си пълен банкрут.:)))) Риска е по-голям ....
Ако испанците си купят нивата и хванат някоя фирма да им движи нещата - себестойността няма да е по-малка отчитайки и съотношението - време/пари... според мен.
Според мен забравш, че човека с годишна заплата от 15 000 не влага 50 000 лева в продукт, който създава тепърва и очаква интерес в бъдеще, в условията на съществуващ риск - няма такъв човек на света, защото отдавна ще е банкрутирал. Ако вложиш 50 000 свои пари за срок от 6 месеца само цената на паричния ресурс ще е половината от тези 15 000 лева. Да не говорим, че ако реализираш 7 успешни проекта и един непродаваем си пълен фалит....
ping

Мнениеот Mateev » 27.02.2009 00:09

Аз не искам да се намесвам в спора, защото не съм привърженик нито на едната нито на другата страна. Но аз знам едно много важно нещо:

ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА Е ПАЗАРНА, ЗАЩОТО ЦЕНАТА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ПАЗАРА !!!!!
ТОЕСТ ОТ БАЛАНСА НА ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО !!!

И при определянето на тази пазарна цена НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ СЕБЕСТОЙНОСТТА или от количеството и качеството на вложения турд, материали, главоболия, кредити, рискове и т.н. и т.н.

С думи прости:
Ако търсенето надвишава предлагането, готовите земи със сменен статут ще са скъпи.
Ако търсенето е по-малко от предлагането, готовите земи ще са евтини.

А това че някой е вложил много труд, време, нерви и пари - това си е негов проблем. От всичко това той може да спечели много, ако уцели подходящата конюнктура, но може и да загуби, ако не е в крак с пазарната ситуация.

Лошото е това, че ние в момента не сме наясно каква е пазарната конюнктура (ситуация). Кое е по-голямо - търсенето или предлагането? Съдейки по броя на обявите за едното и другото стигам до извода, че предлагането е по-голямо от търсенето. И именно на фона на това съм склонен да мисля, че ПАЗАРНИТЕ ЦЕНИ на предлагащите всъщност са ПАЗАРНИ МЕЧТИ.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ping » 05.03.2009 00:01

Е аз все пак говорех за реална сделка, т.е. от това по пазарно изказване не виждам..:)))
Иначе си абсолютно прав за пазара и за неговата роля.
Само че не трябва да се забравя, че истински пазар няма в момента.
А при отсъствие на реален пазар, цените могат да са всякакви.
Комичното е, че цената се определя не от инженеринг, или точно посредничество, а от българските възпрепятстващи процедури....и кой е успял да мине чиновническата бариера...
В това е голямата трагедия. А нашия соларен пазар е "пазарна трагедия".
ping

Следваща

Назад към Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти