Въпрос?

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос?

Мнениеот saraneron » 19.02.2011 16:16

Моля за мнения по следният въпрос:Колко енергия ще се добие от 1м2 средно на ден за зимния период/декември ,януари февруари/ от един фотоволтаичен панел/моно или поликристален/ с усреднени параметри за този вид модули и колко енергия ще се добие от 1м2 от най ефективните колектори за топла вода или информациея за вакумни и селективни усреднени отново за зимния период за гр .Габрово.Благодариа предварително за инфопмацията! :)
saraneron

Мнениеот Mateev » 19.02.2011 16:33

При равни други условия придобитата топлинна енергия ще е около 3 ПЪТИ повече от електрическата.

Иначе един инсталиран киловат среднодневно през зимните месеци ще произвежда около 1-2 киловатчаса електроенергия. Ще има и дни с по 3 kWh, но ще има и с 0.1-0.2 kWh. За топлинен колектор разбра - цитираните от мене цифри, умножени по 3.

А при един ярък летен слънчев ден 1 инсталиран киловат ще произведе около 6-8 kWh електроенергия. Топлинните колектори - пак умножено по 3. По-скапаните - умножено по 2. Вакумните - гонят умножено по 4, но не го достигат.

За горните цифри съм взел следната приблизителна база на КПД-тата:
1. Фотоволтаични панели - 20%
2. Нормални колектори - 40%
3. Селективни колектори - 60%
4. Вакумни колектори - 80%
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kovex » 22.02.2011 00:23

Ама това изобщо не е вярно !!!
Няма КПД на фотоволтаичен модул приравнен на 1 м2 да има КПД: 20%. Не повече от 16,5 при това за монокристала.
Освен това г-н Матеев, колегата иска да си пресметне реално от площта каква енергия ще получи. За вашия 1 KwP ще му трябват поне 10-12 м2 .
Аз нямам коректни данни за други колектри, но смея да твърдя, че в часовете от 11.00 до 13.00 от вакуумен Сейдо с плосък рефлектор, подходящ наклон и посока, през декември, 1 м2 ефективна колекторна площ в слънчево време дава 1 кв моментна мощност.
Приравнено на площта на фотоволтаика : 10 м2 - 6 квч, спрямо добър вакуумен - 10 м2 - 40 квч. /това само от 11.00 до 15.00ч/
При другите колектори вкл. и други вакуумни, вече играят фактори, като повече топлозагуби, ветрово натоварване, но даже и плосък колектор при тихо слънчево време ще да даде приравнено към площ - повече енергия отколкото най - добрия фотоволтаик.
Kovex

Мнениеот Mateev » 22.02.2011 12:22

Ти думичката ПРИБЛИЗИТЕЛНО знаеш ли какво значи?

Ясно е, че ако започнем дискусия, ще навъртим 1000 постинга с цифри и сравнения и всеки един ще намери отнякъде числата, с които да си докаже тезата. Аз просто се опитах просто и кратко да направя един много груб сравнителен анализ. Ясно е, че в него всяко едно число подлежи на безкрайни уговорки, уточнения и вариации.

А сега опитай се ти да синтезираш твоето мнение в 3-4 числа, и да видим колко и какви критики ще поемеш след това.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 22.02.2011 12:28

Kovex написа:......Няма КПД на фотоволтаичен модул, приравнен на 1 м2, да има КПД 20%.........

Сега да те критикувам ли и аз?
Какво означава да се приравни едно КПД към 1 кв.м.????
Към каквато и площ да го приравняваш, КПД-то си остава едно и също. :lol:

Kovex написа:.......Освен това г-н Матеев, колегата иска да си пресметне реално от площта каква енергия ще получи. За вашия 1 KwP ще му трябват поне 10-12 м2........

Вярната цифра за моно и поликристални модули е 7-8 кв.м. за 1 kWp. :lol:
Последна промяна Mateev на 22.02.2011 12:50, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 22.02.2011 12:50

Kovex написа:......Аз нямам коректни данни за други колектри, но смея да твърдя, че в часовете от 11.00 до 13.00 от вакуумен Сейдо с плосък рефлектор, подходящ наклон и посока, през декември, 1 м2 ефективна колекторна площ в слънчево време дава 1 кв моментна мощност........

Тука вече е най-голямата ти грешка. Как може 1 кв.м. колекторна площ да дава мощност 1 кW, когато в ясен слънчев ден през зимата слънцето го облъчва с доста по-малко от 1 kW/м2. Да не би КПД-то на колектора да е по-голямо от 100%, тоест да си открил вечния двигател??????????? :lol:

Искам да ти се извиня, че така агресивно реагирах на постинга ти, и че се постарах да открия някои неточности в него. Просто реагирах точно по начина, по който ти реагира и към моя постинг. И резултата го виждаш - каквото повикало, това се обадило.

Давам всичко това за пример как се разразяват конфликтите. Kovex просто можеше да напише - "Ето малко доуточнения и прецизирания на цифрите на Матеев" и след това да си направи изложението. Той обаче реши да тръгне с обида и с намеци че не съм компетентен, а в същото време в мнението си също допусна груби крешки, от които пък ние можем да си извадим представа, че той не е компетентен.

Къде е истината?
Ами в дискусиите в никакъв случай не трябва да се правят обиди или обидни намеци за некомпетентност към когото и да било. Не може знанието на някого да се преценява през едно единствено изречение. Дори и някой някога да напише нещо невярно или неточно, другите просто трябва да го поправят или да си кажат тяхното мнение, и то в дух на взаимно уважение. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kovex » 22.02.2011 18:35

Изобщо не съм си помислил, че спонтанната реакция ще се приеме за агресивност, нито пък съм поставял нечия компетентност под съмнение :?
Сега, конкретно:
1. Съотношение мощност/площ: стандартен 170 wP монокристален колектор има размери 1580 х 880, аморфен 90 wP - 1300 х 1100.
Да приемем че се нареждат плътно: при първия площта е 8,34 м2, при втория 17,16 м2 или 1/8,34 = 11,99 % и 1/17,16= 5,8 % - респективно 6 и 12 модула.
2. Няма вечен двигател, нито пък грешка !
При термичните колектори трансферирането на слънчевата енергия в термична, се осъществява, както чрез термо-кондукцията, така и чрез термо изпарителен - конденз. /второто важи за вакуумни тръби - heatpipe/ Друг е въпроса каква е работната течност, фреон, алкохол, антифриз или вода. Но втория процес е значително по-ефективен от първия.
800 W/м2 е една усреднена величина, приета за по - лесно пресмятане, при това на хоризонтална повърхност.
Слънчевата радиация на повърхността може и да 600 w/м2 и над 1000 w/м2 за определени райони и условия.
Не съм уточнил къде съм мерил тази стойност .... а ако е в планина над 1700 м надморска височина и кристално чист въздух, но съм уточнил посока и наклон :)
Може и да имам известна неточност, защото замерването което правихме беше в края на септември, колекторната площ 5,6 м2 хоризонтална, но 7,2 м. разгъната, колектора беше с полукръгла абсорбираща повърхност и измерихме 7,2 кв. моментна мощност в 13.00. Инсталацията беше в Саранци и имаше хубаво слънце.
Има също така и термични колектори, които дават много повече от 1 кв. моментна мощност от 1 м2 .... но това е друга бира, за нея може да говорим допълнително.
Така, че нямам грешка, но ме прави впечатление известната негативност, която проявяваш към термичните колектори. Вероятно това е предизвикало по - спонтанния ми отговор, без да съм търсил конфронтация или нещо друго.
Последна промяна Kovex на 23.02.2011 18:10, променена общо 1 път
Kovex

по-конкретно

Мнениеот saraneron » 23.02.2011 05:09

Ковекс, бихте ли дали някъкви ориетировачни данни на топлинни колектори /плоски и вакумни/ подходящи за отопление през зимата , но за да ни е по лесно на нас простосмъртните информациата да се представи като: реална площ/м2/, мощност /вата/,цена/лева с ДДС/За фотоволтаиците приемаме ,че от един м2 зимата ще получим кам 120вата умножено по средно 3 часа на ден = 360 вата .Цената на панела е различна, но варира м/у 1.20-3.50 $ за ват .Ако греша г-н Матеев или друг колега от форума да корегира!И подобна аритметика, ако е възможно да направиш за топлинните колектори , но само за зимните месеци!Интересно е как се държат едните и другите енергоисточници при минусови температури,като основно заскрежаването как се проявява? :shock:Ако ти е по-лесно смятай за добита енергиа 1КВ, но дай ориетировачно за един ден средно зимата какъв е добива на енергия? :)
saraneron

Мнениеот ... » 23.02.2011 13:38

...
Последна промяна ... на 26.05.2011 12:53, променена общо 1 път
...

Мнениеот Kovex » 23.02.2011 17:44

Да ... отново се извади поръчковата статия от нафталина, за да доказва .... кой по.... Нека да не забравяме, че между технологиите се води война, при това с достатъчно непозволени средства.
Тази статия на пръв поглед изглежда доста сериозно и компетентно, докато .... не се видят снимките на експеримента :lol: :lol:
Там правят впечатление няколко сбъркани фактора:
1. Вакуумните колектори са от старата, но все още масова технология с двустенна стъкленица, която е с 30 до 50% по неефективна зимно време от технологията с директен вакуум. Но не това е най - същественото.
2. Начина на поставянето на колектора, както и измерванията на тази основа, разкриват пълната некомпетентност и ... измама на изследването. На снимката се вижда, че колекторите са покрити със сняг на места повече от 50%, също така се вижда, че са с не-повече от 30-35 % наклон по покрива и го следват плътно.
Това са две недопустими за използуване на колектори през зимата грешки. Естествено, че 10-15 см. сняг ще затапи абсорбиращата повърхност и нищо като радиация няма да попадне върху тях. Другото е че колектори за зимна експлоатация се монтират на 55-60 градуса наклон, за да поемат пълноценно ниското слънцегреене. От това следва още един извод, колектори с рефлектор отзад не е най - доброто решение за през зимата, каквото и да приказва доставчика. Рефлектора увеличава както задържането на снега, така и увеличава неимоверно ветровото натоварване, което през зимата, съчетано с ниска температура е един много сериозен фактор на топлозагуби !!!
Тук прилагам извадка от друго изследване .... :)
Толкова по статията ....
По зададения въпрос от "Саранерон".
Самата постановка да се търси моментна мощност от слънчев колектор, като някакъв постоянен показател, съществуващ при другите енергийни източници е сбъркана, но чрез него редица "колеги" масово заблуждават потребителите.
Коректният измерител е кв/ч /топлинен добив - работа/ за дадено време, което е прието и от лабораториите като измерител.
Аз мога да кажа, че при определени условия, слънцегреене, облачност, надморска височина, замърсяване, наклон, час през деня и т.н. един м2 от даден колектор ще даде "х" моментна мощност /заради което стана и спора/, но това няма да е коректно, защото слънчевата енергия е дискретен /прекъснат/ източник със съвършенно различни характеристики особено за термичните колектори, влияещ се от още редица показатели на цялостната система за пренос, съхранение и експлоатация.
В SPF колекторните тестове на швейцарската лаборатория, относително добър показател за колекторите подвързани към отопление е над 450-470 квч/м2, годишно, където не се отчитат летните месеци, като измервания.
Въпросът с възможността за отопление през зимата, продължава да предизвиква спорове, скептичност и т.н.
Смея да твърдя, че 100 % отопление на слънчева енергия е възможно, видях го на семинар в Сеул, но с концепция още на етап проектиране на къщата.
Най - важните фактори са: енергиен товар за къщата: не повече от 10 W/м2, водно подово отопление, вакуумно-тръбна слънчева инсталация и ..... 3-5 м3 топлинен акумулатор, слънчева климатична централа 50-60000 BTU .... е имаше и 3 KwP хибридна ФЕЦ.
Опита, който понатрупахме в такива системи, показват различни резултати, като даже не е коректно аз да ги споделям, би следвало това да правят потребителите, но икономията през зимните месеци варира от 30 до 75 % при наличието на някои от споменатите елементи, както и от самата експлоатация на обекта.
Ето един елементарен пример: септември пускаш през водно подово отопление /40-25 оС/ енергията, така, че декември, къщата вече да е темперирана на 26-28 оС, :lol: или чакаш да t ос на колектора да мине 65 оС, за да може през радиатора /60-40 оС/ да се усети нещо :(
Мисля също така, че разликите м/у една ФЕЦ и една термична система са твърде големи, колкото и на пръв поглед да използуват един и същ източник: при ФЕЦ-а веднага подаваш електрическа енергия с дадени параметри, докато при термичните даже и да имаш супер колектор, ефекта може да се изгуби някъде по-пътя, или в цялата система от елементи.

ПП. За заскрежаването: по същество, това е естествен процес проявяващ се при вакуумните колектори от някои по-специфични условия, именно заради намалените топлозагуби, като при различните колектори е с различно времетраене.
Не забравяйте обаче, че когато при студено време видите чист плосък колектор, това означава, че вади топлинна енергия от сградата :!:
ПП. В темата за колекторите Висман, съм постнал още две снимки, като информация за размисъл !!
Прикачени файлове
111.jpg
друго сравнение
111.jpg (78.92 KiB) Прегледано 15438 пъти
Kovex

Мнениеот ... » 03.03.2011 00:06

...
Последна промяна ... на 26.05.2011 12:53, променена общо 1 път
...

Мнениеот gendo » 03.03.2011 01:38

Humppa, опити има доста направени. Ето и още един

http://www.apper-solaire.org/?Capteurs