Отопление на обект...възможности.. ?

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Отопление на обект...възможности.. ?

Мнениеот Symptom » 18.10.2008 22:11

Налага се да се мисли наново ,как ще се отоплява следният обект, по късно мога да приложа и снимки, за по-голяма яснота.

2 етажна офисно-магазинна сграда, долен етаж около 200 кв м, височина по проект 3.60, с окачен таван около 2.80, вншна изолация XPS 5 см.,тухла, и доста прозорци.

Горен етаж за момента не го смятаме,

Та идейката ми е,.. (слънце)+ боилер Х капацитет, и водно подово отопление,...още не съм слагал настилки, та сега е момента.

Изчетох куп инфо за вакуумни и плоски и извунземни колектори, и накрая като гледам,зимата с тях пак студ.

Та , нека да сметнем каква мощност ми трябва по системата, колектори, нека да са Sanyo HIP 215 NHE 5, инвертор според сметката,.. бойлер с какъв нагревател, и вместимост, за да гарантират ,31 градуса на пода на помещенията, отопляема площ нека да е чисти 150 кв.м (има складови помещения, не ги топлим)
Главният въпрос, какво количество вода да греем за да циркулира цял ден с 31 градуаа на пода.Бойлерите да играят роля на back up буфери за топлина,като при наличието на слънце тока от панелите продалжава да загрява водата.
Покрива е плосък около 150 кв.м Местонахождение Враца,
Благодаря на всички отзовали се .
Symptom

Мнениеот eng_angelov » 18.10.2008 22:23

Да правиш ток от фотоволтаици, с който да топлиш бойлер, с който пък да реализираш подово е нещо като да режеш дърва с трион, за да събираш пилките с които да палиш печка, която да ти осветява двора!
Не е невъзможно, ама според мен е неефективно.
Лично мнение. :idea:
Последна промяна eng_angelov на 18.10.2008 22:26, променена общо 1 път
Аватар
eng_angelov

Мнениеот eng_angelov » 18.10.2008 22:25

Имаш ли къде да закопаеш 20-30т цистерна?
Аватар
eng_angelov

Мнениеот Mateev » 19.10.2008 06:31

Фотоволтаичните панели преобразуват в електричество само 12-14% от слънчевата енергия, а топлинните колектори преобразуват цели 60-80% в топлинна енергия. Така че за топлене не ти трябва първо да правиш ток с фотоволтаици. Не че не е възможно, но системата ще ти се изплати за 50 години, докато с топлинни колектори ще ти се изплати само за 2-3 години.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Symptom » 19.10.2008 11:55

Аз от вакуумните колектори тръгнах,..но тъй като темата е за отопление, тоест ползване зимата,.. доколкото разбрах не са особено ефективни през зимата кадето има и сняг.
Symptom

HELIOTECH SOLAR DIVISION

Мнениеот HELIOTECH » 20.10.2008 14:43

Тия Дръндарски дрънканици за вакуум-тръбната технология са описани някъде тук по форума.Но време е да кажа,че този дето ги наблъска по интернет тия глупости за вакуумките ,навремето поне 5 години защитаваше вакуум-тръбната технология,като най-напредничава.Появихме се 2-3 фирми и мазния от шопските села , обърна лопатата сега май продава турски плоски тави с подарък розов мущук за дайре.Тази инсталация на снимката,ако погледнете на заден план май не е в равнината и работи перфектно.Това,което е публикувано за вакуумните е модел с директно протичащ флуид през стъклена тръба.
И сравняват енергията на 2 вакуумни батерии по 0.8 м2 с два плоски по 1.8 м2 всеки.Е и била с 25% по малко .. те сами немогат да се усетят колко са тъпи .. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:.. отопление чисто наколектори неможе да стане .. но една хибридизация с допълнителен източник .. :arrow: :arrow:
Прикачени файлове
new-8.jpg
new-8.jpg (31.72 KiB) Прегледано 36057 пъти
new-5.jpg
new-5.jpg (53.13 KiB) Прегледано 36055 пъти
new-9.jpg
new-9.jpg (27.83 KiB) Прегледано 36056 пъти
new-6.jpg
new-6.jpg (51.41 KiB) Прегледано 36052 пъти
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот Symptom » 21.10.2008 17:39

8) И ко излезна сега, с ток неща, с климатици за момента не го коментирам, с PV , предизвиквам смях, вакуума не е потвърден.Има ли сериозен человек дето да каже ей таз система работи така и така, ще грее толкоз и толкоз, или пък няма да греее, .

HELIOTECH , и (не само той), би ли се наел да помогне да сметнем какво би излязло според вакуумките с флуид за да добием температура на пода 31 градуса .Смятам ,че темата е интересна и е савсем реална,.. ако трябват данни за слънцето мога да предоставя,от 3 месеца имам инсталиран пиранометър в Враца, :wink:
Symptom

Мнениеот Mateev » 22.10.2008 13:04

Според мене най-разумното решение е да се направи сондаж, да се тегли от него вода 10-12 градуса и после с реверсивна термопомпа вода-вода да се топлите през зимата и да се охлаждате през лятото. Ще ви излезе около 2.5 до 3 пъти по-евтино, отколкото да се топлите с ток или с нафта. Идеята може да се доразвие с направата на големи топлоизолирани буферни резервоари, които ще ви помогнат да въртите термопомпата само на евтиния нощен ток. Като цяло цената на отоплението би могло да се намали до около 4 пъти по-евтино.

В момента точно правя проучвания и енергийни изчисления за една подобна идея. При мене обаче има даденост - сондаж, който ми дава по 100 кубика вода на денонощие с постоянна температура 12 градуса.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Symptom » 23.10.2008 09:08

При мен има място ,доста голям вътрешен двор ,някаде мернах из нет-а,че резервоар или сондаж може да се замени с тръбен път намотан на около 80 см дълбочина в земята,.Мен ме притеснява съпротивлението от доста метри тръби ,дали няма да е доста голямо.
Symptom

Мнениеот Mateev » 23.10.2008 10:53

Това с тръбите под земята е много по-скъпо от един най-обикновен сондаж. Доколкото си спомням, от 1 кв.м. тръби под земята се вадеха не повече от 30-40W. При това положение за да получиш достатъчно топлинна мощност (например 40 kW) трябва да закопаеш на площ 1 декар няколко километра тръби. Просто инсталацията ще ти излезе златна. Ако някой има по точни данни (напр. Heliotech), нека да ги каже.
Аватар
Mateev
Site Admin

ANTI

Мнениеот HELIOTECH » 23.10.2008 23:47

Принципно не мога да дам обективно мнение,аз лично съм категорично против термопомпи със серпентини или сонадажи.Серпентинните термопомпени инсталации изискват голяма инвестиция.Животът на инсталацията не е толкова дълъг за да оправдае кумулативният паричен поток при директна възвращаемост от експлоатция и времето на реално ползване.Сондажните термопомпи са си откорвенно пилеене на ресурс , чиста подпочвена вода изхвърляна най-вече в канализация.Която я отвежда директно във фосфатните басейни на пречиствателните станции (т.е. огромно количесво вода безвъзвратно замърсена-мъртва вода.Ако някой е по-запознат може да разясни след 15 години достъпа до неотровена вода какъв ще е ).Обратните инжекторни сондажи са добро решение,но инвестицията там нарства в пъти.Така,че всичко губи смисъл.Някой правил ли е техноикономическа обосновка в някакъв имагинерен модел,съобразен със средногодишните температури (т.е. те варират в зимните месеци на места от -1 до 8 градуса , при 5 градуса на мин. темп.КПД капацитет на една супер евтина китайска въздухарка от 5000 лв-10 Кв .И или 11 градуса на подпочвеният слой при термопомпена инсталация с някакъв сондаж до 10 м.Цена на инвестицията в оптимиситичен вариант от 10 киловата, от 12-14 000 лева .Съпътствастващите разходи по поддръжка на едната и другата инсталация , разход/киловати на помпите за оборотната вода , целогодишна поддръжка по почистване на топлообмениците ,някой ако си мислите,че ще дойде да се дупи цял ден да разглобява пластикарките, и да ги жлямби с химикали и да си замине с по малко от 500-600 лева, просто забравете ...А това са си грубо по 100 лева разходна месец ,прибавени в отоплителният сезон т.е. 1.3 мегават на нощна ел.енергия .. ха ха ха :roll: :roll: :roll: :roll: , така ,че дерзайте- ако не се почистват КПД то пада рязко.А някой да каже за допълнителната ВИК обвръзка и автоматизация към отоплителна инсталация колко е ???Навремето един образ от nukleon.cz , ни беше казал ,че е безмислено за този мек климат да инсталираме в бг подпочвени термопомпи.Според мен или ползваш морска или речна вода за охлаждане и отоплени за големи институционални обекти , или биеш сонда и инвестираш където имаш над 30 градуса температура .. или си траеш на въздух , хибридизирано с буфер и електрокотел на нощна енергия и солари .По мои лични наблюдения доста хора изядоха,или се разминаха с лабут по Бояна и Драгалевци .Декларират едно пред инвеститора , хората плащат по 1200 лв ток ,..след една супер мастита инвестиция минават на 900 лв.И какво ??????? става ????? ... ядат дървото и двете страни .. след допълнителна намеса по управление на дебитет и темпаратурите , монтаж на баланс вентили на отоплителната инсталация , управление на щтранговете по външна темпратура .. смесители ала бала ...консумацията пада до 700-800 ... но инвестицията в обекта вече е ... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: ... Ако се прави нещо се прави умно ... не ,че отричам термопомпите .. напротив,особенно за Минск и Якутия са си супер ..За БГ евтини машини с някаква степен на хибридизация .. ето схема на една машина,която излезе наскоро в Китай .. аз съм навит , който иска да я доставим без печалба , аз осигурявам колекторите вакуум-тръбни на цена , която никой във света неможе да даде ... инвеститорът сам подбира монтажната бригада .. аз му осигурявам технически ръководител , най кадърният в България ... съответно той си му плаща за надзора по изпълнение и набиване на канчетата на нашите пишман проектанти .. и да действаме..
Прикачени файлове
mauritius_l.JPG
mauritius_l.JPG (110.58 KiB) Прегледано 35827 пъти
mauritius_lI.JPG
mauritius_lI.JPG (230.79 KiB) Прегледано 35827 пъти
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 00:33

Да де, ама аз си го имам сондажа и ме сърбят ръцете да го използвам. Пък и термопомпата вода-вода ме съблазнява и по друга причина - ами през лятото трябва да охлаждам голяма къща и да топля голям басейн. Тъкмо работа за термопомпа вода-вода. А това с изливането на чиста вода и на мене не ми харесва. Но какво да правя - енергията ми трябва. Бих могъл например да изливам водата в басейна и по този начин да предотвратя замръзването му през зимата. Това е една от възможните ползи. Интересно дали не може да се измисли нещо друго? Например да си направя някакво микроязовирче 2-3 декара и с някаква микро ВЕЦ да вадя някой друг киловатчас енергия. Все пак съм похарчил някаква енергия да извадя тази вода из под земята, нека поне при обратното изливане в реката да си върна поне част от тази енергия.

Въртят ми се в главата и други щури идеи. Все пак като си помисли човек около нас ври и кипи от неоползотворени енергии. И термопомпата ми се вижда най-разумното средство за прехвърляне на енергия в желаната посока. Не казвам че съм противник на помпите въздух-вода, но те ме дразнят с бръмченето си. Затова си търся нещо по-безшумно. Това с тръбите под земята също ме устройва. Имам много излишни декари. И може би ще пробвам и тази система, но ми се вижда по-неефективна във финансово отношение.

А крайната цел е ясна на всички - да се опитам да стана енергийно независим от външни доставчици, използвайки ток от фотоволтаични панели, който да върти сондажни помпи и да захранва реверсивни термопомпи. Вече имам на поляната 26 kWp панели. Даже и през зимните месеци те ще дават месечно 1500-2000 киловатчаса ел.енергия. С термопомпа тази ел. енергия може да стане на 4000-5000 киловатчаса топлинна енергия. Такава енергия е достатъчна да отоплява 200-300 кв.м. жилище, ако топлоизолацията му е добра.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 24.10.2008 01:12

а защо изобщо да я вадиш водата че после да се чудиш какво да я правиш? най-добре първичния топлообменник да е в сондажа вътре. по този начин нямаш никакво замърсяване на термопомпата щото си въртиш една и съща течност.
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 11:08

Не съм сигурен дали ще мога да извадя същото количество енергия. Когато изпомпя водата, ще я прекарам през силно оребрен топлообменник, а долу под земята водата ще обтича тръби с много по-малка площ.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 11:26

Между другото за топлене на басейна има една много лесна и много евтина концепция. Ясно е, че се нуждаем от топлинни колектори, но защо да използваме фабрични такива. Не мога ли отстрани на басейна да направя още един много плитък басейн (10 см) и да налепя тъмносини плочки на пода. И в него да пусна да циркулира директно басейнска вода, без никакви топлообменници и други сложни съоръжения? Просто една помпа и един контролер Miscrosol II Plus. Вярно е, че ще има огромни загуби, но ще ги компенсирам с по-голяма площ.

При отопление с топлинни колектори инсталацията излиза 200-300 лв. на инсталиран киловат, а тука ще ми излезе 10 ПЪТИ ПО-ЕВТИНО. Просто бетон и някакви грапави тъмни плочки. Смятам още напролет да го пробвам. Разбира се първо с по-малки размери (10-20 кв.м.), за да замеря какъв е ефекта и да видя дали няма някакви други странични ефекти или недостатъци.
Аватар
Mateev
Site Admin

Следваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода