lz1wvm написа:Да така е по мои изчисления имам около 6 волта пад(смятам го на 5 киловата).Имам 35 метра 2 по 32 кв. 7 метра 2 по 2.5 кв. и 10 метра 2 по 4 кв. до електромера.Не знам от производителя дали дават гаранция ако се вдигнат защитните напрежения.
Какви са кабелите? Медни или алуминиеви?
За вдигането на напрежението няма проблеми. При тестовите централи на СТС Солар всички инвертори са настроени на 250V. И работят вече безпроблемно повече от 6 месеца. Не се бойте. За инверторите не е страшно. Щом го предлагат като възможност за настройка, значи са изчислени за такова напрежение.
За консуматорите също не е страшно, защото цялото напрежение над 242V се губи в собствените кабели на инверторите до електромера.
Страшно е обаче за тебе. Ти си купил кабели за смешни суми, а в същото време ги отопляваш с ток от 72 стотинки. Твоята загуба за 10 години ще е равна на цената на кабела плюс цената на загубената в кабелите енергия. Близко до ума е, че като увеличиш сеченията, ще се намалят загубите. Пробвай с няколко различни сечения и търси минимума на общата сума на загубите (цена на кабела + цена на загубите в него за 10 години).
Ето едни прости сметки:
Според тебе ти губиш 6V от всичките 230V. Тоест 2.6%. Следователно при средна цена на твоята инвестиция от 50 000 лв. (не знам точната цифра) ти ще загубиш в отопление на кабелите при съществуващите сечения 1300 лв. А за кабели си дал под 100 лв. Общата ти загуба е 1400 лв. Я пробвай при по-големи сечения и ще видиш, че това число може да се намали поне 2 пъти.
Това е нещото, което се нарича "Финансова оптимизация на сеченията на кабелите". Същата оптимизация трябва да се направи и за сеченията на DC кабелите.
Реалната оптимизация се прави малко по-сложно, защото тока (и загубите) в кабелите се променя при различните радиации през годината. И за да се направи точна оптимизация се проиграва цяла една средностатистическа година с реални метеорологични данни при различни стандартни сечения на кабелите. И се взема комбинацията с най-малки финансови загуби (цена на кабел + цена на загубите).
Много пъти съм писал по форумите, че някои фирми-доставчици поради некомпетентност могат да ви вкарат в излишни разходи от няколко процента още на етап проектиране. А при лошо планиране на засенчванията могат направо тотално да ви сринат бизнес-плана.