Моля, ако сред четящите има ръководни кадри на техническите учебни заведения да включат последните постинги в учебните планове и за в бъдеще да не се налага да се водят подобни дискусии!

Mateev написа:Можем още много да умуваме или да спорим, но не се знае дали ще се доберем до истината. Този факт с безполезността на байпас диодите го констатирах още преди 2 години и безкрайно ме учуди. Преди това и аз си мислех, че те намаляват ефекта от засенчването, защото така пишеше на много места из интернет. Помислих си, че съм сбъркал и направих серия от експерименти с различни модули в различни конфигурации. И резултата винаги беше един и същи - диодите не помагат с нищо. Не съм писал във форума по този въпрос, защото нямах нужното обяснение защо се получава точно така, а по книгите пише друго. Сега след като се повдигна въпроса отново излязох и още веднъж направих експерименти само за да установя, че нищо не се е променили. ДИОДИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА БЕЗПОЛЕЗНИ, напук на всичко написано в интернет.
Затова дайте да не си чешим езиците и да теоретизираме като стари клюкарки, а да потърсим някаква статия от някой професор или поне някой гуру в соларните технологии. Явлението сигурно има обяснение. В същото време заблудата е много голяма и по неведоми пътища е запълнила интернет с неверни твърдения.
ПС: Не съм изследвал само вероятността да има извънземни в Габрово и те да са променили физичните закони в района на моята PV централа.
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта