Здравейте,
някой може ли да ми каже дали все още важи правилото, позволяващо намаляване на изкупната цена за фотоволтаици с до 5 процента годишно.
Благодаря,
Мая
EOS Technologies написа:
Аз не мога да проумея, как за 3 години не можаха да направят нещо, което в Германия стана (с адски много лобиизъм ПРО и КОНТРА) за няколко месеца.
alabala963 написа:Някой замислял ли се е, ако се фиксира изкупната цена за 25 години, дали това е по-неизгодно при инфлация от 4.6% на година, отколкото сега действащата формула. В новия закон за ВЕИ би трябвало цената фиксирана за 25 години да може да се индексира с инфлационния индекс или поне компонента 1 (за пазарната цена на битовия ток) да е плаваща и да се фиксира само надбавката /иначе след 12 години ще продаваме на загуба/. Големия проблем на АЕЦ Белене е точно този, а именно индексацията на цената.
Дали да не направим предложение, ако не е късно, само надбавката да се фиксира за 25 години. Нали по принцип тя се изменяше досега с 5% и това ни притесняваше най-много.
Според мен фиксирането на цената като цяло е капан, ако не се отчита инфлацията и нарастването на цената на конвенционалната енергия.
Логиката е, че добавката се дава за компенсиране на разликата в технологиите за производство на ел. енергия и тя зависи от развитието на дадената технология в момента на нейното внедряване. Надбавката с всяка година би трябвало да намалява поради поевтиняването на технологията ( разбирай по-евтини панели, инвертори и т. н.), но цената на конвенционалния ток едва ли ще поевтинява, тя е пряко зависима от инфлацията. ДКЕВР задължително индексира всяка година цената на тока с инфлационния индекс.
Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта