какъв контролер ?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

какъв контролер ?

Мнениеот hollowman » 08.09.2012 16:08

Здр.тъй като съм нов и не са ми ясни много работи искам да помпитам следното:искам да си изградя хибридна система от соларна система и вятарна в едно за собствени нужди без да продавам,като консумираната ел енергия в пикови моменти да е 5kw,та какъв контролер трябва да си избера?дали може да е някакав малък хибриден около 30а с инвертор от 5kwсхте ми сварши работа илитрябвя и инвертора да е по моштен и колко?другия вариант е с 2 контролера ,единия на соларния панел другиа на ветро генератора варзани паралелно ,но цхесно казано не знам по каква схема и как се вразват паралелно моля който е на ясно с нещата да коментира!благодариа предварително!
hollowman

Re: какъв контролер ?

Мнениеот lz1wvm » 09.09.2012 20:40

Нещо бъркаш контролер,инвертор и UPS.Контролерите не могат да се връзват паралелно......Ако си зададеш въпроса по конкретно,предполагам ще се намерят съфорумци да ти отговорят на въпроса.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 09.09.2012 21:50

Той ако вземе първо да се захване с правописа си ще е далеч по-ползотворно.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот hollowman » 13.09.2012 21:26

Добре да задам въпроса така:за хибридна система 5кв какви компонненти ми са нужни?
hollowman

Мнениеот lz1wvm » 13.09.2012 21:35

5 киловата,а какво напрежение трябва да има на изхода,какви са ти консуматорите,излишната енергия какво ще я правиш.Когато няма вятър и слънце(което е доста често),откъде ще вземаш ел.енергия,и т.н.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот hollowman » 15.09.2012 12:09

5 kw ,изходно напрежение,консуматорите ми са като в секи дом-хладилник,тв,осветление.предполагам излишната енергия да отива в акомулатори.
hollowman

Мнениеот Lupus » 15.09.2012 13:20

hollowman написа:5 kw ,изходно напрежение,консуматорите ми са като в секи дом-хладилник,тв,осветление.предполагам излишната енергия да отива в акомулатори.

А ако тази излишна енергия, натрупана в акумулаторите не стига за тъмната част на денонощието и имаш седмици безветрие с какво ще компенсираш недостига? Ще имаш ли външно захранване 220V/50Hz или не?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот hollowman » 15.09.2012 14:07

да ще имам!
hollowman

Мнениеот estqwerty » 15.09.2012 16:05

5 киловата е много за един дом особено ако имаш и система за топла вода и особено щом няма да е свързана към мрежата.
но 5 -5 я
виж това няма ли да свърши работа?
http://www.youtube.com/watch?v=Q9cJo_IjDFU
или
http://www.stecasolar.com/index.php?Sin ... id_systems
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот venkap » 15.09.2012 18:33

hollowman написа:5 kw ,изходно напрежение,консуматорите ми са като в секи дом-хладилник,тв,осветление.предполагам излишната енергия да отива в акомулатори.

Направи диверсификация на консумираната енергия. Има разлика между инсталирана мощност и реално употребена електрическа енергия. Примерно, електрическа фурна с мощност 3 кW, в процеса на приготвяне на един хранителен продукт в рамките на два часа не означава, че ще са необходими 6 кWh. Освен това, направи график за използване на енергоемките уреди, като перални, миялни, фурни и др. Ако се налага използването им, го разпредели равномерно през дните от седмицата, като се съобразиш с електропроизводството. Общо взето практиката ще покаже, кое е наложително да се използва и кое не. В търговската мрежа продават измервателни уреди измерващи активната мощност и фактора на мощност. Повечето са с вградени електромери, мерещи енергията по тарифи. Като производител, е важна привидната мощност, а не активната. Ако си на етап на закупуване на електрически уреди се насочи към такива с комбинирано захранване, примерно електрическия бойлер. По принцип големината и функционалността на централата се определя от реалната консумация. Никой не проектира оборудване за автомобил според мощността на алтернатора, а произвеждат алтернатор според нуждите на автомобила.
venkap

Мнениеот hollowman » 25.09.2012 17:32

lz1wvm написа:Нещо бъркаш контролер,инвертор и UPS.Контролерите не могат да се връзват паралелно......Ако си зададеш въпроса по конкретно,предполагам ще се намерят съфорумци да ти отговорят на въпроса.

Steca Power Tarom се базира на същата технология както контролера Steca Tarom. За реализиране на по-големи автономни и хибридни системи няколко контролера от този тип могат да се свържат в паралел посредством DC-линия.

това е копирано от обяснението за контролера!
hollowman

Мнениеот Mateev » 28.09.2012 01:40

В паралел се свързват компоненти, които имат само 2 извода. Например резистори, кондензатори и т.н. Свързването в паралел на устройства с много изводи (какъвто е един контролер) ми прилича на изказване от типа "свързах няколко телевизора в паралел" или "свързах две леки коли в паралел". Явно в ръководството са имали нещо предвид, но какво е разбрал преводача и как го е превел е едно на ръка. Какво си разбрал ти е друго и как си ни го обяснил - трето....................

И най-накрая компютъра станал компот, и не бил купен, а счупен................ :lol:
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали