Инверторите - Колко е истинската им цена?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 23.07.2009 17:24

Понеже стана на въпрос за IP65 и IP54 защити - поразрових се из интернет и ето какво намерих:

IP2x - Защитени от проникване на тела с размер до 12 mm
IP4x - Защитени от проникване на тела с размер до 1 mm
IP5x - Защитени от проникване на прах в количество, не пречещо на нормалната работа на съоръжението
IP6x - Прахонепроницаеми

IPx0 - Незащитени от вода
IPx1 - Защитени от отвесно падащи капки вода
IPx3 - Защитени от капки вода, падащи под 60°
IPx4 - Защитени от пръски вода, идващи от всички посоки
IPx5 - Защитени срещу водна струя
IPx7 - Водонепроницаеми (за монтиране под вода)

Първата цифра показва защитеността на съоръжението от проникване на външни тела с определен размер, а втората - защитеността му от проникване на вода. Например IP65 означава прахонепроницаем и защитен от вода във вид на струя.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kavrakov » 23.07.2009 17:33

да, което потвърждава метафората ми за кофата с водата и водоструйката при IPX4 :D
За праха, доколкото разбирам IP5X "Защитени от проникване на прах в количество, не пречещо на нормалната работа на съоръжението ", означава, че може да се монтира и на полето... все пак гарантират, че няма да проникне толкова прах, че да пречи на работата на инвертора :roll:
Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.
Аватар
Kavrakov

Мнениеот Mateev » 23.07.2009 18:17

При IP-тата също има изсилвания, лъжи и измами. За KACO не мога да кажа, но за IP54 на Mastervolt мога да кажа, че е добре защитен от пръски, но има малки отвори за въздуха на вентилаторите. А самия въздух се прекарва директно през платките с електрониката. При това положение за какви защити може да се говори? Та само след 2 години по електрониката ще има 1 пръст финна пепел. Който не вярва - да си отвори компютъра и да види какво е вътре. Да не говорим, че през такива микро отворчета влизат паяци и се настаняват вътре на топло. :lol:
Та това е IP54.....

При SMA платката с електрониката е затворена в АБСОЛЮТНО ХЕРМЕТИЧЕН ОТСЕК !!!
Има вентилатори, но те са вън от този отсек. Самия въздух се движи в специални канали на алуминиевата отливка, а транзисторите, които греят, са от другата страна - в херметичния отсек. Един инвертор на SMA спокойно може да бъде сложен на дъното на басейна и ще продължи да си работи, докато един IP54 ще изгори при първата буря с проливен дъжд, който лети направо хоризонтално и се пъха странично във всякакви отвори. Да не говорим за конденза, който и без дъжд ще се образува вътре директно върху платката на всеки един IP54 инвертор. А през зимата този коденз ще стане на скреж директно върху интегралните схеми.

Та дайте да не се лъжем. Инвертора или е 100% херметичен като SMA, или не е. Ако не е, една единствена дупчица от 1 мм (дори и да е отдолу) може да нанесе огромни щети. Предполагам знаете и за ефекта на всмукването. При студено време и влажен въздух изстива и въздуха вътре в инвертора. И ако не е херметизиран, вътре в него се всмуква влажен външен въздух. След това времето се стопля и при разширението въздуха се издухва навън, но БЕЗ ВЛАГАТА, която е останала вътре в инвертора като капчица конденз върху някоя интегрална схема. Направете го този номер 10-20 пъти (топъл ден / студена и влажна нощ) и ще видите как инвертора ще се напълни с влага по електронните компоненти и по пистите между тях. Подобен ефект се получава с колекторите - пълнят се с конденз през миниатюрни дупчици и после нямат изсушаване. Тази влага се смесва с праха и се получава една влажна и мазна кал, която с предпочитание се набива по перките на вентилаторите и ги задръства дотолкова, че чак блокират. А зимата тази влага замръзва на скреж вътре в колектора или инвертора.

На фона на всичко казано до момента смело мога да твърдя, че между IP65 и IP54 има ОГРОМНА РАЗЛИКА. IP65 спокойно може да се монтира на открито, а IP54 изисква най-малкото навес над себе си, повдигане от земята и по възможност сух въздух. Тоест изисква помещение. В същото време IP65 спокойно работи в кал, дъжд, сняг, буря, под снега и дори под вода, ако е временно (например наводнение).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.07.2009 18:24

terazini написа:Поразгледах малко таблиците и според мен изчисляването на дисконтираните приходи е грешно.......

Наистина имаше грешка. Поправих я. Също така поправих и КПД-тата на всички инвертори на KACO, като взех данните директно от сайта на производителя. За съжаление обаче това не им помогна да излязат на по-предна позиция. Отново си остават по-лоши от SMA при равни други условия.
Прикачени файлове
Пълна цена на 1 инвертор v3.xls
Пълна цена на инверторите - Версия 3
(43 KiB) 928 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.07.2009 18:43

Каквото и да си говорим - TL серията на SMA е ненадмината, особенно когато говорим за 9000TL, 10000TL и 11000TL. А в момента пускат и 17000TL, който ще е трифазен и който вероятно ще е най-добрия инвертор в света дълги години напред. В момента световен лидер е 11000TL и няма шанс някой да го надмине, защото при него е достигнат абсолютния теоретичен максимум на КПД-то.

Колкото до цените - трябва да се прави разлика между цените на търговец и цените на фирма, която измисля и прави централи. Има огромна разлика. Търговците са готови да превъртат стока само през 3-4% печалба, докато една фирма, която прави централи, гони поне 10%. Аз също съм готов само да продавам инвертори и да не се главоболя с нищо останало. Хвърляш стоката, изтупваш си ръцете и забравяш. Чиста работа. При такива условия и аз бих обявил много ниски цени на SMA. Даже директно го обявявам: Заповядайте да си купите SMA по цени на KACO. Далаверата е огромна. За същите пари получавте нещо, което е в пъти по-добро във всеки един аспект или параметър. :lol:

PS: Длъжен съм да обявя, че аз не съм представител на SMA. Нямам никакви угризения на съвеста и без да ми пука бих ги сменил, ако намеря по-добри инвертори. И ако в момента ги хваля и защитавам, то е защото техните инвертори НАИСТИНА СА НАЙ-ДОБРИТЕ КЪМ МОМЕНТА. Моята основна задача е да намирам най-доброто и да го предлагам на моите клиенти. И конкретно с инверторите нямам никакви проблеми, защото всичко е пределно ясно - SMA хем са най-добрите, хем в същото време са и най-евтините в дългосрочен план. При това положение защо да се главоболя с други фирми? И как да препоръчвам други инвертори, след като с това ще си изкривя собствената съвест. Иначе и Fronius и Xantrex ми предлагаха да им стана дистрибутор. Steca също. А още преди 2 години имах възможност да стана дистрибутор и на KACO. А на Mastervolt вече съм дистрибутор. И трябва да ви кажа, че аз най-съвестно съм разучавал продуктовата гама на всеки един производител. И част от инверторите даже съм ги закупувал и тествал. За съжаление обаче не открих нито един модел инвертор, който да е сериозен конкурент на неговия SMA аналог. Едно единствено изключение прави един нов инвертор на Mastervolt, с който скоро мисля да ви запозная, но искам първо да го доставя и да го изтествам. Засега само ви казвам, че по проспект и по технически данни има потенциал да стане най-добрия инвертор в света. Но нека първо да го видя, пък тогава ще го хваля.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kavrakov » 23.07.2009 21:46

Даааа... прегледах таблицата и единствения инвертор на КАСО, който бие своя аналог на SMA е 2500xi. Като цяло SMA е шампионът, поне по тези цени, де... а цената, както Матеев заключи е разтегливо понятие :D
Трябва да се види, обаче как наистина стоят нещата с IP54 при КАСО.. като наближи момента на инверторите, ще отскоча до дистрибутора в София да го питам дали при клас IP54 ще ми позволи да люсна една кофа вода върху някой инвертор :lol:
Аватар
Kavrakov

...

Мнениеот Gio » 23.07.2009 21:58

...прилагам данните на Sunways - произведено в Германия. За мен това е шампиона, защото е доказан емпирично. Не съм представител или нещо такова - просто споделям опит тук... Цената е 6900 Евро.
И, колега - напълно съм съгласен със сентенцията Ви за биричката...
Прикачени файлове
Sunways_SI_PT_Datasheet_GB_09-04.pdf
(178.2 KiB) 922 пъти
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Kavrakov » 23.07.2009 22:34

Да, Sunways PT 30k, по критериите, които вкара Матеев и с тази цена от 6900 евро, наистина излиза на 1-во място. Но не е инвертор за ширпотреба. 33kW си е доста... а интересното е, че неговия клас е IP42 базово. А IP54 e "optional", което ще рече, че може би ще има някакво оскъпяване щом се води като "екстра"... пак се намесва кофата с водата, паяците, росата.. и всички природни феномени, които извън света на електротехниката и електрониката, крият известна доза романтика :lol:

П.П.: Понеже в момента съм си извадил от хладилника едно потно "Шуменско" (в Пловдив не пием Каменица :D ), искам да споделя още една сентенция за биричката, която много харесвам, плод на журналиста Румен Белчев:
"Нека този, който никога не е усещал как първата глътка от първата утринна бира минава през него като леден полъх през Сахара, като бащина милувка по темето на блудния син, като женски поглед през сърцето на стар ерген, стане и каже: Аз съм този, който не е познал щастието!!!" :D
Аватар
Kavrakov

...

Мнениеот Gio » 23.07.2009 22:40

...
Последна промяна Gio на 30.09.2009 06:58, променена общо 1 път
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 23.07.2009 22:44

Като параметри и цена е добър, но IP42 си е направо подигравка. Нека да го направят IP65 и тогава да видим каква цена ще дадат. :lol: :lol: :lol:

Не знам дали разбирате, но IP65 е едно огромно и невероятно преимущество. Хващаш инвертора и просто го закачаш на конструкцията. И готово. Всички по-ниски IP-та предполагат допълнителни съоръжения или стойки или навеси, което пък от своя страна означава отдалеченост от конструкцията, изкопи, строежи, усложнения в проектирането и изпълнението, много допълнителен труд и т.н. и т.н. И се натрупват едни огромни допълнителни разходи, които направо обезсмислят използването на такъв тип инвертори. Може би са подходящи за малки покривни инсталации, при които помещението е наблизо и не се правят разходи за него. Във всички останали случаи, особенно за сериозни централи на полето, тези инвертори са тотално неподходящи.

Дайте да сравняваме еднакви класове инвертори. Не е почтенно да сравняваме трабант с мерцедес и да се хвалим, че трабанта е по-евтин. Постигането на IP65 е сериозно предизвикателство и не случайно много малко фирми могат да се похвалят с това. Сравняването на IP65 с IP54 или IP42 е същото като да сравняваш подводница (IP65) с обикновенна лодка (IP54), а пък нея с каруца (IP42). Нека и останалите фирми да си направят IP65 версия и тогава да видим какви цени ще обявят. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 23.07.2009 22:58

...напълно сте прав за това, г-н Матеев - все още доста предизвикателства стоят на пътя на инженерите, че и на маркетинг специалистите. Но тази марка инвертори доказват превъзходството си когато говорим за производителност - тази вечер поисках резултатите от тестовата станция в графичен и електронен вариант - дано ги имам скоро - с Ваше позволение бих ги публикувал тук...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 23.07.2009 23:24

Ами не знам за какво превъзходство говориш, след като цялата TL серия на SMA има 97.7%, а твоя шампион е само с 97.0%. :lol:

Нещо не се връзва. Да не би да си прекалил с биричката? :lol:

0.7% си е огромна разлика. Толкова се губи в цялото окабеляване на една централа.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Gio » 23.07.2009 23:29

...о, предполагам бихте използвал и това, че климатика ми не е включен сега :)
Просто споменах резултати от тестове - става дума за доказателства, а не за теоретични разсъждения... Но все пак разбирам, че не трябва да публикувам подобни неща...въпреки, че не сте обвързан със SMA :)
Аватар
Gio

Мнениеот malchev » 23.07.2009 23:39

В каталога на SMA 2008/2009г.
10000/11000TL са с 97.5% евро ефективност,
5000TL с 96.5%, а 3000TL само с 96%.
malchev

Мнениеот DanielDimov » 24.07.2009 08:30

само да напомня че в каталозите винаги се посочва ПИКОВА ЕФЕКТИВНОСТ, а тя се постига когато инвертора е натоварен на голям процент от мощността си.

когато инвертора е натоварен на нисък процент (за различните инвертори е различно) ефективността му пада и затова има измислена система за превключване на товарите от два инвертора на един - по този начин при слаба радиация единия инвертор бездейства, но другия е натоварен много по-добре, с това ефективността му се вдига и загубите намаляват

има изследвания за ефективността в реално използване при различни марки и модели инвертори, като имам време ще ги намеря и ще ви извадя данни от тях, които както се сещате доста се различават от рекламните данни на производителите
DanielDimov

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали