НОВИНАТА НА ДЕНА - ДФЗ вече разглежда нашите проекти

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Инженер » 08.04.2010 21:40

Нито "галюн" знам какво е, нито "салаги".
Бихте ли разяснили?
Инженер

Мнениеот YordanIvanov » 08.04.2010 21:57

"галюн" се казва на тоалетните само на военните кораби, на търговските - не.
гугъл така каза.
YordanIvanov

Мнениеот ferdy » 09.04.2010 01:35

Gio, просто напоследък съм на "обиколка" в сектора и честно да ти кажа, ако фирмите извън петицата (образно казано) не се стегнат сериозно, много хора ще изгубят пари и това вече ще удари сериозно сектора, а аз имам желание да продължа да работя и в него.

ПП. Правилно се абстрахираш от определянето.
ferdy

Мнениеот Lupus » 09.04.2010 08:24

//offtopic
YordanIvanov написа:"галюн" се казва на тоалетните само на военните кораби, на търговските - не.
гугъл така каза.

Шегата беше към Gio и ако служил на военен кораб я е разбрал. :D
Значение слова Салага орфографическое, лексическое прямое и переносное значения и толкования (понятие) слова из словаря Словарь Ожегова
1) Салага - Молодой, неопытный матрос
2) Салага - Неопытный, неумелый человек Pejor

С други думи - новобранец на военен кораб. Той чисти галюна. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Gio » 09.04.2010 08:43

ferdy написа:Gio, просто напоследък съм на "обиколка" в сектора и честно да ти кажа, ако фирмите извън петицата (образно казано) не се стегнат сериозно, много хора ще изгубят пари и това вече ще удари сериозно сектора, а аз имам желание да продължа да работя и в него.

ПП. Правилно се абстрахираш от определянето.

...имаме сходни желания по отношение на работата. Не те познавам, както и ти нашата работа. В поста си опитах да обясня какво пречи на занятието ни в страната. Силно изразеният лобизъм в правителствените среди не е случаен, а ние трябва да се борим с това... В този форум не забелязах едно предложение - само критикуваме, т.е. ставаме част от "критическия реализъм". Не знам защо чак сега някой се светна, че за целта трябва да се сезират среди извън страната, които са определящи в някой от аспектите на поведение на сегашното правителство...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот ferdy » 09.04.2010 12:05

Срешу лобизмът не виждам как ще се борим, тъй като секторът няма единна позиция, която да защитава. Докато си мислех, че всички са за локални малки и средно големи централи, научавам за работата по мистериозни големи централи, с които никой обаче не се хвали, което би ме изненадало, ако приемам за чиста монета всичко, което се твърди като принципи.

А секторът е такъв, какъвто си го направим, неговият имидж също.
ferdy

Мнениеот Mateev » 10.04.2010 04:16

Оказва се, че в ДФЗ нямат единно становище по въпроса и всеки един експерт си тълкува нещата както си иска. В писмата за потвърждение има различни текстове на различни бланки в различен стил. Общото е само едно. Цитирам:

.....че офертата е изготвена от упълномощено лице на фирма "СТС Солар" АД и данните в нея са достоверни.....

Другото в общия случай е различно. Вече знам имената и телефоните на 7-8 експерти, като само 2-ма от тях явно преписват един от друг, защото писмата им са еднакви.

Ясно си личи лошата организация и липсата на единно ръководство, единни бланки, единен стил. При това говорим за държавна структура, която се представя пред целия народ. Такова едно отношение от страна на ръководството може да доведе до анархия. Ако и с всичко останало е така, лошо ни се пише. Не знам кои са шефовете в иерархията на ДФЗ, но явно тези шефове си нямат никава идея как се прави организация и как се ръководи подчинениния персонал. Ако ДФЗ беше фирма, бореща се в условията на пазарната икономика, досега щеше да е фалирала 100 пъти.

Та как може досега една бланка да не са си измислили. :lol:
Да не говорим за останалото..........
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 10.04.2010 08:53

Да съберерм по някой лев и да им внедрим едно ISO...а?
Miro

Мнениеот Lupus » 10.04.2010 08:59

Miro написа:Да съберерм по някой лев и да им внедрим едно ISO...а?

http://www.dfz.bg/bg/za-dfz/rakovodstvo ... ektor-dfz/
Едва ли някой сериозно вярва, че тая "кака", ще се оправи там. Май друго трябва да и се "внедри" :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 11.04.2010 05:53

Иначе проверката по офертите явно е жестока. По всяка една моя оферта, която съм им давал, има надраскани с молив разни чертички, ченгелчета, плюсчета, минусчета, кръгчета и т.н. Мъча се да им разгадая логиката, но не мога. Едно обаче е абсолютно ясно - офертите се гледат под лупа ред по ред и се сравняват с нещо друго - може би с другите 2 оферти или с проекта или с някакви техни нормативи за цени и т.н.

Другото, което прави впечатление е, че всяка една страница е подпечатана с някакъв номер в нарастващ ред. Вероятно това е система, гарантираща че в бъдеще няма да изчезне някой лист или че няма да се вмъкне нещо ново. Има и още един дълъг номер или код, който е един и същи по всички страници. Него не го знам какво означава.

Други наблюдения:
Скенера им е черно-бял. Явно правят икономии.
Всички страници са накривени при сканирането. Явно бързат или просто са си небрежни.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.04.2010 02:15

Вече започнаха и ДЕСЕТДНЕВКИТЕ !!!

Това са официални писма на хартиен носител, които се изпращат на инвеститора с искане за поправяне на една или друга неточност или непълнота в проекта. Срока за отговор е точно 10 дена и ако го пропуснете, рискувате проекта да ви бъде върнат. Тези писма се получават на адреса, обявен като седалище на фирмата-инвеститор. Ако сте си регистрирали фирмата в някое село, организирайте си някой да следи за получаването на такова писмо и да ви информира незабавно, иначе ще пропуснете срока.

В тези писма в общия случай има заяждане за дреболии или пък изисквания за някакви безсмислици. Например:

1. Печата на строителното разрешение бил много блед. Искане да се извади ново строително разрешение с по-добър печат. :?: :?: :?:

2. Открито е разминаване между количеството в проекта и в офертата, като стойността на разминаването е за няколко лева. Изисква се официално обяснение защо има такова разминаване.

3. Проверката за свързаност е открила, че инвеститора има и други фирми. Изисква се обяснение с какво се занимават тези фирми и защо не са били декларирани предварително.

4. Офертите на различните фирми-изпълнители не са сравними една с друга. Изисква се офертата на ВТОРАТА фирма в класацията да е сравнима с тази на ПЪРВАТА. Това е една абсолютна безсмислица. Как ще накараш една фирма, която е загубила в търга, да издаде със задна дата губеща оферта в стила на спечелилата фирма.

5. Искане за предоставяне на Слънчево-Енергийния одит. Нашия клиент го притежава, но когато е подавал документи в ДФЗ, не са му го взели. В един момент обаче от София се сещат, че трябва да го има, и го искат допълнително.
Последна промяна Mateev на 16.04.2010 04:14, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.04.2010 02:30

Като цяло не знам да се смея ли или да плача. То бива бива абсурди, но това вече надхвърля всякакви разумни граници. Просто не мога да повярвам, че в ДФЗ работят разумни хора. Откакто мярката е отворена има такава дълга серия от недомислици и абсурди, че ако седна, ще напиша роман в 5 тома.

Като не са наясно с нещо, не могат ли просто да попитат този, който го знае?

А ако нещо не го знаят, защо просто не си затраят, вместо да се излагат пред целия народ?

И още нещо:
Тези техни така наречени "експерти" носят ли въобще някаква отговорност за действията си?
Защото така, както е тръгнало, всеки втори инвеститор ще се наложи да съди държавата в Страсбург. ДФЗ дава ли си сметка за това?
Последна промяна Mateev на 16.04.2010 04:16, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 14.04.2010 07:57

Това е игра! С безсмислени искания се прави всичко възможно да се откажат една част от подалите проекти, друга част да бъдат отхвърлени по формални причини и т.н. В същото време паралелно върви преглед на проектите на "нашите хора", които трябва да минат. Там тихом-мълком се отстраняват очевадните пропуски, за да може после "комисията" да каже - тези ще са. Ядох я вече тази попара! Не съм привърженик на "теорията на конспирацията", но у мен все повече се формира усещането, че така се постъпва по всички програми. Като че ли идеята е да се дадат пари на "удобните" хора, а другите да не се усвоят въобще! Очевидно някой много се страхува да не настъпи разместване във вече добре подредения през последните години икономически пъзъл.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Evroprogrami » 14.04.2010 15:22

Бих искала да разясня защо от ДФЗ правят проверка за свързаност и защо това е важно.
По мярка 312 могат да кандидатстват само микрофирми (с персонал до 9 човека вкл.). Когато се определя видът на предприятието (дали то е микро предприятие, малко(10-49 човека), средно (50-249 човека) или голямо) се взима предвид дали то е свързано с други фирми и ако има свързаност, то към средносписъчния брой на персонала на предприятието трябва да се добави средносписъчния брой на персонала на свързаното предприятие, при което предприятието кандидат вече може да се окаже с повече от 9 души персонал - нещо което го прави недопустим кандидат по мярката. Свързаност може да има не само между две, но често се случва и между три и повече фирми, при което се сумира броя на персонала във всички тях.
Това, че предприятието е свързано не е проблем за кандидатстване по мярка 312 стига общият брой на персонала в свързаните фирми да не надвишава 9 човека.
Това дали предприятието е свързано или независимо е важно и с оглед критериите за оценка на проектите. Според един от критериите, фирми-кандидати, които са регистрирани през последната 1 година преди кандидатстване и са независими (не са свързани) получават 10 точки към оценката на проектите си.
Това дали фирмата е независимо или свързано предприятие кандидатът декларира с попълването на Декларация за МСП, задължителна част от комплекта документи. Ако кандидатът е декларирал, че е независимо предприятие, а напрактика е свързано, то значи, че той е декларирал неверни данни.

Във връзка с другия поставен проблем, че офертите на различните фирми-изпълнители не са сравними една с друга, мога да посъветвам тези, които тепърва ще кандидатстват, да изискват от фирмите-доставчици оферти, които са структурирани по един и същ начин. Така те ще бъдат лесно сравними и няма да създават проблеми на проверяващите.
Evroprogrami

Мнениеот EOS Technologies » 15.04.2010 00:58

Да де, всички фирми да правят предложение с една и съща структура, т.е. всички да имаме един и същ софтуер за правене на предложенията и еднакво наименование на артикулите... че най-добре и едни и същи арт. номера... а бе вие на кое дърво живеете? :-)

@ Матеев: за плачене си е

@ лупус: явно трябва да останат само нашите - и аз така ги усещам нещата
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ