от EOS Technologies » 15.08.2008 20:02
Току що говорих доста обширно със служителя, отговорен по този въпрос. Вие сте прави - нещата вече се тълкуват по друг начин, т.е. в полза на инвеститора!
Цената на изкупуване ще се променя всяка година (с много голяма вероятност нагоре, поради инфлацията и покачването на цената на конвекционалния ток).
Така, че може да се каже следното: цената от 0,36-0,40^/kWp за момента е вероятно най-ниската за периода от време на общата екплоатация на ФЕЦ. Това ще прозвучи идеално в ушите на чуждестранните инвеститори!
Относно изказванията ми по-горе:
една порция от самочувствие и гордост ме караше да бъда 100% сигурен в това, което писах. Защо?
Тъй като по наша инициатива (цитат на господина от ДКЕР) през 2005г. стана въобще въпрос за толкова висока цена (ние бяхме предоставили 100kWp-проект на г-н Др. инж. Шушулов с икономическа обосновка, на чиято база се обяви тази за тогавашните представи безумна цена), и ние имаме известни скромни претенции да считаме, че на базата от наши информации към екипа за ВЕИ в ДКЕР нещата стигнаха до там, докъдето са в момента, аз устанах убеден, че разполагам с информация и мога да твърдя по-горе написаното от мен. Но, за радост нещата вече се тълкуват по "нов" начин - т.е. цената ще се вдига.
Новото тълкуване е сензационно за инвеститорите и аз предлагам по този повод да направим една среща със съдействието на СТС и да отпразнуваме този много важна крачка за всички, които инвестират или имат намерение да инвестират във ВЕИ (естествено фотоволтаик).
П. Иванов