70% субсидии за производство на електроенергия от слънцето

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот plovcity » 23.10.2008 10:20

Благодаря за отговора, г-н Матеев, но твоите сметки са почти като моите. Естествено, че в различните региони цифричките ще са различни, но преди да започне да прецизира, човек трябва да си направи бабешката сметка... е, точно това се опитах да направя. А имаш ли някаква информация за пловдивския район как стоят нещата относно слънцегреенето?
Благодаря
plovcity

Мнениеот Mateev » 23.10.2008 10:45

Средногодишната слънчева радиация за региона на Пловдив е 1513 kWh на квадратен метър за наклонена под оптимален ъгъл повърхност.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Denislav Минчев » 23.10.2008 22:23

Здравейте.Попаднах на противоречива информация договора които е сключен за изкупуване на тока на по- високи цени е до края на 2010 и след приключването му вече изкупуването на тока е по старите цени ли ?
Аватар
Denislav Минчев

Мнениеот Mateev » 23.10.2008 23:55

Няма такова нещо. Изкупуването е за 12 години от момента на тръгване на централата, а самата централа трябва да бъде построена до 2010 година. Днес обаче се гледа новия закон за ВЕИ и най-вероятно изкупуването ще бъде удължено за 20 години, а срока за изграждане на централата до 2015 г. Така че бъдете спокойни. Освен това е почти сигурно, че в тези 20 години още няколко пъти ще удължават срока както на изкупуването, така и за направа на централата. Очаквайте и вдигане на изкупната цена. Няма как. Просто човечеството трябва да премине на екологични източници, и то в най-кратки срокове. Така че огромния бум на строителство на слънчеви електроцентрали тепърва предстои.
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Съседи по никакъв начин не са свързани лица.

Мнениеот energy11 » 24.10.2008 10:10

Георги Желев написа:Съседи по никакъв начин не са свързани лица.

Оградата и къщичките нито помагат, нито пречат. Могат да наемат един и същи пазач или една и съща охранителна фирма и пак няма да са свързани лица, но ще намалят разходите.

Преди около две години имахме аналогичен случай в друга област, писахме писма и получихме такъв официален отговор. Няма как да го цитирам по разбираеми причини.

При някакъв драстичен случай, обаче, могат да възникнат проблеми и да се забавят плащанията до изясняване на случая. Аз лично, по усет, а не по някакво нормативно изискване, бих ограничил подобни случаи до 4 накуп. Имайте предвид, че при такова съюзяване действително ще роверят наличието на свързани лица.

Може, например, да разгледате чл. 62 от Закона за енергетиката за предоставяне на общински терени за подобни цели без търг или конкурс. Нормално е при подаване на 4 искания или запитвания, общината да предложи съседни парцели (или един, разделен на 4), а не да ги разхвърли в четирите краища на общината.

Благодаря Ви за конкретния отговор г-н Желев. Но въпросът остава спорен за мен, тъй като това е моят случай - един перцел от 7дка, на който с партньор искаме да изградим 2 централи. Ето го обаче и моето тълкуване на случая (песимисточното такова) - ако аз като инвеститор имам достатъчно земя за 4 централи (4 x 250 000 евро напр) за обща стойност от 1 000 000 евро мога да си направя 4 фирми на различни лица и всяка да ползва 70% субсидия. Това ще рече, че фактически аз ползвам субсидия на 70% от 1 000 000 евро (нерегламентирано разбира се), или ползвам 700 000 евро помощ вместо максималните 200 000 евро. Съмнявам се, че това ще бъде допуснато от Агенцията, нищо че четирите фирми са на различни лица.

P.S. г-н Матеев, предполагам, че Вие сте имали подобни случаи с Ваши клиенти - как гледате на подобен казус?

Благодаря предварително!
energy11

Мнениеот Denislav Минчев » 24.10.2008 10:28

Бихте ли ми казала колко е Средногодишната слънчева радиация за региона на Русе по точно краи Бяла.Благодаря предварително.
Аватар
Denislav Минчев

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 10:37

energy11 написа: Ето го обаче и моето тълкуване на случая (песимисточното такова) - ако аз като инвеститор имам достатъчно земя за 4 централи (4 x 250 000 евро напр) за обща стойност от 1 000 000 евро мога да си направя 4 фирми на различни лица и всяка да ползва 70% субсидия. Това ще рече, че фактически аз ползвам субсидия на 70% от 1 000 000 евро (нерегламентирано разбира се), или ползвам 700 000 евро помощ вместо максималните 200 000 евро. Съмнявам се, че това ще бъде допуснато от Агенцията, нищо че четирите фирми са на различни лица.

P.S. г-н Матеев, предполагам, че Вие сте имали подобни случаи с Ваши клиенти - как гледате на подобен казус?

Благодаря предварително!

Това със свързаността е сложен въпрос. Представете си обратният вариант - четирите фирми НАИСТИНА са на различни лица и помощта НАИСТИНА отива в 4 различни човека. Нима ще лишим тримата от тях заради криво разбрани закони.

Ето какъв е нашият случай:Ние подготвяме 9 централи и собствениците им имат следната свързаност:

1. Част от тях са свързани чрез други общи фирма. Но това е нормално в бизнеса. Има фирми с хиляди акционери. Нима само един от тях има право на субсидия?

2. Отделно има и един брат и една сестра. Но те си имат отделни семейства и всеки един от тях си се бори да спечели отделни пари. Нима това отрязва правата на единия? Според законите общи бюджети има само в едно семейство между мъжа, жената и децата под 18 години. Във всички останали случай роднинските връзки не трябва да се считат за свързаност по мерки 311 и 312.

3. Има свързаност от типа доставчик - клиент. Аз например съм акционер във СТС Солар и в същото време ще си правя централа. Но нима ще направя злоупотреба, ако си продам оборудването по същите цени, по които и на всички останали наши клиенти?

Основната концепция е един бизнесмен да получи само една помощ. Но това трудно може да бъде регулирано със законови средства. Който поиска, ще намери начин да заобиколи закона. Но това вече е престъпление. Нима забраната за носене на оръжие по улиците се спазва от престъпниците?

Според мене всеки, който иска субсидии по 311 и 312, трябва да подписва декларация, че това е единствената субсидия, която ползва. И сам да си носи наказателна отговорност, ако излъже.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 10:44

Според мене всички видове свързаност в по-горния постинг са ПРИЗНАЦИ, а не ДОКАЗАТЕЛСТВА за потенциална злоупотреба. И ако на базата на тези признаци се откаже субсидия на някого, то това означава, че МЗ прави ДИСКРИМИНАЦИЯ.

ПРОБЛЕМА НЕ Е В СВЪРЗАНОСТТА !!!

ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ ИМА БИЗНЕСМЕНИ-ПРЕСТЪПНИЦИ, които ще намерят начин да излъжат държавата независимо от това какво тя предприеме като превантивни мерки !!!

Но трябва ли заради няколко престъпника да се лишават от субсидии честни и почтенни хора?

Ние сме правова държава и в нея важи ПРЕЗУМПЦИЯТА ЗА НЕВИННОСТ. Тоест всеки е невинен, до доказване на противното.

В случая обаче има опасност Министерството на Земеделието да наложи ПРЕЗУМПЦИЯТА ЗА ВИНОВНОСТ. Тоест всеки (или поне част от хората) са престъпници и искат да направят злоупотреби. И затова ги лишаваме от субсидии и даже няма да им дадем шанс да докажат противното.

Горещо це надявам, че МЗ няма да направи подобна глупост !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Denislav Минчев » 24.10.2008 11:12

Здравите. Регистриран съм като земеделски производител коя мярка е пo-подходяща за мене 311 или 312?
Последна промяна Denislav Минчев на 28.10.2008 21:28, променена общо 2 пъти
Аватар
Denislav Минчев

Мнениеот Miro » 24.10.2008 11:26

311. 312 e подходяща, ако НЕ СТЕ земеделски производител...
Miro

Мнениеот Mateev » 24.10.2008 11:31

Тъпото е, че електроразпределителните предприятия ще ви принудят да харчите скъпия ток за собствени нужди и ще изкупуват само това, което остане в излишък (ако остане). За да заобиколите това изискване ще се наложи да регистрирате нова фирма за централата. НО НОВАТА ФИРМА ВЕЧЕ НЯМА ДА Е ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 24.10.2008 12:15

Така е.. но то зависи къде ще се прави централата. Ако на мястото нямаш консумация ще е по-добре да минеш като земеделски производител. Предполагам по-голямата част от проектите ще бъдат по 312 и там цедката ще е по-голяма.
Miro

Мнениеот energy11 » 24.10.2008 12:15

Mateev написа:
energy11 написа: Ето го обаче и моето тълкуване на случая (песимисточното такова) - ако аз като инвеститор имам достатъчно земя за 4 централи (4 x 250 000 евро напр) за обща стойност от 1 000 000 евро мога да си направя 4 фирми на различни лица и всяка да ползва 70% субсидия. Това ще рече, че фактически аз ползвам субсидия на 70% от 1 000 000 евро (нерегламентирано разбира се), или ползвам 700 000 евро помощ вместо максималните 200 000 евро. Съмнявам се, че това ще бъде допуснато от Агенцията, нищо че четирите фирми са на различни лица.

Благодаря предварително!

Това със свързаността е сложен въпрос. Представете си обратният вариант - четирите фирми НАИСТИНА са на различни лица и помощта НАИСТИНА отива в 4 различни човека. Нима ще лишим тримата от тях заради криво разбрани закони.

Ето какъв е нашият случай:Ние подготвяме 9 централи и собствениците им имат следната свързаност:

1. Част от тях са свързани чрез други общи фирма. Но това е нормално в бизнеса. Има фирми с хиляди акционери. Нима само един от тях има право на субсидия?

2. Отделно има и един брат и една сестра. Но те си имат отделни семейства и всеки един от тях си се бори да спечели отделни пари. Нима това отрязва правата на единия? Според законите общи бюджети има само в едно семейство между мъжа, жената и децата под 18 години. Във всички останали случай роднинските връзки не трябва да се считат за свързаност по мерки 311 и 312.

3. Има свързаност от типа доставчик - клиент. Аз например съм акционер във СТС Солар и в същото време ще си правя централа. Но нима ще направя злоупотреба, ако си продам оборудването по същите цени, по които и на всички останали наши клиенти?

Основната концепция е един бизнесмен да получи само една помощ. Но това трудно може да бъде регулирано със законови средства. Който поиска, ще намери начин да заобиколи закона. Но това вече е престъпление. Нима забраната за носене на оръжие по улиците се спазва от престъпниците?

Според мене всеки, който иска субсидии по 311 и 312, трябва да подписва декларация, че това е единствената субсидия, която ползва. И сам да си носи наказателна отговорност, ако излъже.

Напълно съм съгласен с Вас, г-н Матеев. Правилно е всеки инвеститор да има свободен достъп до реализирането на неговите бизнес идеи (било то централи, финансиренето им и т.н.). В личния мой случай, това наистина е така - двама отделни инвеститори, напълно несвързани по всяко едно отношение, единствената близост е това да купят два съседни отделни парцела от един и същ продавач.
Разбрах мнението Ви, което споделям, но какво съветвате Вашите клиенти (или също мен като потенциален такъв) в този случай. Какво казвате на братът и сестрата?

Благодаря!
energy11

Energy,

Мнениеот Георги Желев » 24.10.2008 17:17

Ако ти имаш парцел, ДАЙ ГО ПОД НАЕМ за 25-годишен срок, например.

Съгласи се, че наемателите в една офис-сграда или в блок с апартаменти няма как да са свързани лица САМО ПО ТОЗИ показател.

Освен тва в един от законите изрично е писано кои са свързани лица (вярно, важи само за този закон). Наскоро се очаква да излезе общ закон за това.

Може да не е много професионален отговорът, мисля, че някой счети ще ти помогне.
Георги Желев

Мнениеот Miro » 24.10.2008 18:03

Под наем не става. Иска си учредено право на строеж, щото пущината е трета категория. Инак няка да дадат разрешение за строеж от общината.
Miro

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ