energy11 написа: Ето го обаче и моето тълкуване на случая (песимисточното такова) - ако аз като инвеститор имам достатъчно земя за 4 централи (4 x 250 000 евро напр) за обща стойност от 1 000 000 евро мога да си направя 4 фирми на различни лица и всяка да ползва 70% субсидия. Това ще рече, че фактически аз ползвам субсидия на 70% от 1 000 000 евро (нерегламентирано разбира се), или ползвам 700 000 евро помощ вместо максималните 200 000 евро. Съмнявам се, че това ще бъде допуснато от Агенцията, нищо че четирите фирми са на различни лица.
P.S. г-н Матеев, предполагам, че Вие сте имали подобни случаи с Ваши клиенти - как гледате на подобен казус?
Благодаря предварително!
Това със свързаността е сложен въпрос. Представете си обратният вариант - четирите фирми НАИСТИНА са на различни лица и помощта НАИСТИНА отива в 4 различни човека. Нима ще лишим тримата от тях заради криво разбрани закони.
Ето какъв е нашият случай:Ние подготвяме 9 централи и собствениците им имат следната свързаност:
1. Част от тях са свързани чрез други общи фирма. Но това е нормално в бизнеса. Има фирми с хиляди акционери. Нима само един от тях има право на субсидия?
2. Отделно има и един брат и една сестра. Но те си имат отделни семейства и всеки един от тях си се бори да спечели отделни пари. Нима това отрязва правата на единия? Според законите общи бюджети има само в едно семейство между мъжа, жената и децата под 18 години. Във всички останали случай роднинските връзки не трябва да се считат за свързаност по мерки 311 и 312.
3. Има свързаност от типа доставчик - клиент. Аз например съм акционер във СТС Солар и в същото време ще си правя централа. Но нима ще направя злоупотреба, ако си продам оборудването по същите цени, по които и на всички останали наши клиенти?
Основната концепция е един бизнесмен да получи само една помощ. Но това трудно може да бъде регулирано със законови средства. Който поиска, ще намери начин да заобиколи закона. Но това вече е престъпление. Нима забраната за носене на оръжие по улиците се спазва от престъпниците?
Според мене всеки, който иска субсидии по 311 и 312, трябва да подписва декларация, че това е единствената субсидия, която ползва. И сам да си носи наказателна отговорност, ако излъже.