70% субсидии за производство на електроенергия от слънцето

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Внимавайте с RET Screen International !

Мнениеот Ivan Buzov » 31.03.2008 23:06

Георги Желев написа:програмата е само за бърза първоначална преценка на ситуацията, но в никакъв случай НЕ Е готов бизнесплан!

Като пример ще спомена, че в програмата вие залагате, освен лихвата, И ИНФЛАЦИЯТА! RET Screen въз основа на тази инфлация ви смята бъдещите плащания И ПРИХОДИ. Обаче за нашия случай при приходите едва ли ще имате инфлация (т.е. те няма да се увеличават), защото сте на твърд 12-годишен договор с държавата за цената на изкупуване на тока!

Мисля, че всеки трябва да се обърне към професионален финансист (или финансов аналитик, ако ви харесва повече), ако сам няма необходимите познания за изготвяне на бизнес-лан, с анализ на риска и всичко останало.

При моите пресмятания, които няма как да публикувам тук, се оказаха критични разходите по поддръжка и експлоатация! Обърнете внимание на тях и имайте предвид, че те ще нарастват драстично с времето.

И така - морето не е до колене, затова който ще плава, трябва да е подготвен. Пожелавам на всички попътен вятър.

Ivan Buzov написа:Всичките тези работи не ги ли прави RETScreen International? При това безплатно

Ставаше въпрос за начален анализ. Иначе от сметките които съм правил наистина разходите по поддръжката и експлоатацията са критични. Дотам, че тази от 70 kW е под въпрос без гранд и то сериозен.
А когато става въпрос за пари - определено специалистите са финансистите, ние инженерите спираме до изчисленията колко ще струва СМР-то за обекта, оттам нататък са финансистите.
Ivan Buzov

Концепция

Мнениеот EOS Technologies » 31.03.2008 23:44

Които мисли, че може да получи някакви помощи по 311 или 312 и.т.н. би било по-добре да построи едно хале с част от тези пари и да си закупи с другата част една хубава 30kWp PV-инсталация с останалите. Това е концепцията!

Които има много пари, да сложи на поляната 500kWp... Тогава всички калкулации по разноските за пазенето и.т.н. стават излишни.

Или?
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 01.04.2008 10:49

Тази идея с халето вече е в действие. Имам клиент, който си строи дървен навес специално заради фотоволтаична централа по мярка 312. Етапа с проектиране, виза и строително разрешение го измина за малко повече от 2 месеца. В момента започва строежа. Хубавото на тази концепция е в това, че постройката е безкрайно евтина. В същото време ще издържи времето на живота на панелите. Освен това човека ще си има и сянка да си спира колата или каквото си поиска. И най-важното - с една процедура узакони както постройката, така и фотоволтаичната инсталация на покрива. В момента му ЕОН вече се подготвя да поставя трафопост. И човека е практически готов и чака отварянето на мерките.
Аватар
Mateev
Site Admin

за навеса

Мнениеот Nasko » 01.04.2008 12:20

За колко голям навес става дума и за какви киловати централа? Ако е за кражба едва ли навеса ще спре крадците...пък и риска от пожар при навеса е доста голям. Не е ли по-добре да се търси парцел в чертите на населеното място или непосредственно до него. За централа по мерки 311 и 312 не се изисква голяма площ. Може да се построи някаква не скъпа ограда.... осветление.... СОТ.... застраховка. Така или иначе без застраховка не може да стане. Доколкото знам застраховката е 1% от стойноста на застрахованото имуществото годишно. Така годишните разходи по една такава централа около 70 квт. ще са около 15 000лв. Какво е Вашето мнение? За мен е важно защото в момента съм в процедура по закупуване на нива/поляна/ която граничи със селските дворове от северната си страна и ако ще трябва да организирам денонощна платена охрана.....забравям.Мисля да давам по 100-200 лв на някой комшия да наглежда нещата и така.......
Nasko

Мнениеот dido 2 » 01.04.2008 13:24

Нескъпата ограда , мисля , да я включа в проекта .Осветление.....?Сот - 50лв/месец....Застраховката си е така......Заплата 1бр -300лв/месец - трябва да му създавам работа - косене , боядисване , чистене на сняг......Няма да е технически грамотен , но всеки ден да го виждам на камерите и да се вижда , че някой щъка там .
Да , 15000 и аз залагам .
dido 2

Re: за навеса

Мнениеот Miro » 01.04.2008 13:30

Моята застраховка е 0,5% но инсталацията е в селески двор. Охраната сме я решили да бъде с камери и осветление. То по начало кражбата на модули не е много лесна работа, особено ако захванеш скобите със секретни болтове. Най-много да ти потрошат модулите в желанието да ги докопат. Освен това някъде писах, че крадците се интересуват предимно от бързооборотна стока. Мен ме притеснява повече вандализма...

А навесът наистина има доста добри плюсове. От една страна все пак прави до някаква степен недостъпни модулите, от друга разширява хоризонта...
Miro

Мнениеот dido 2 » 01.04.2008 18:05

Затруднява малко монтажа .
Затруднява немалко обслужването и почистването , особено при сняг и студ...............
dido 2

Мнениеот Mateev » 01.04.2008 19:56

Монтажа на модули върху наклонен покрив е възможно най-бързия и лесен монтаж. Особенно ако покрива е равен (с битумни керемиди). Просто се навиват с видии едни скоби и готово. Върху тях се слагат носещите профили и веднага след това модулите. Докато се монтират модулите се прави и свързването им един с друг. Всичко това е бързо, лесно и елегантно.

А за почистването от сняг не се притеснявай. Просто няма да го чистим и толкова. Ако след голям навалял сняг има последователност от облачни дни, то тогава така или иначе радиацията е никаква и не си струва да се чисти. Ако обаче се появи един слънчев ден, то тогава обикновено в рамките на деня или най-много на следващия ден покрива ще се самопочисти. Това е така защото и само едно черно ъгълче от модул да се появи, то ще се нагрее и интензивно ще започне да топи снега наоколо и да се разширява. Това вече го наблюдавах тази зима.

По-скоро има друга опасност. Повърхността на модулите е много гладка и има реална опасност целия сняг на покрива да се свлече на един път и да затрупа някого отдолу. При мене и това се случи, само дето не затрупа никого. Но ако имаше някой отдолу, щеше да е фатално.
Аватар
Mateev
Site Admin

за навесите

Мнениеот Nasko » 03.04.2008 09:41

Колко пари може да струва дървен навес/и/ върху които да се монтират около 60 квт. панели? Някой вече пресмятал ли е? Може би г-н Матеев?!
Nasko

Мнениеот Mateev » 03.04.2008 12:57

Аз имам едни временни дървени конструкции и те ми излязоха почти без пари. Но те са претупани. Баха направени само колкото панелите да издържат зимата.

Истински сериозен дървен навес с площ 300 кв.м. е проектиран от наш клиент в Априлци. Обещал ми е копие от проекта. Когато го получа, ще мога да сметна себестойността и ще ви я кажа.

Но груби сметки биха могли да се направят и сега. В строителството масово се използуват дървени греди за направа на покриви на къщи. И там конструкторите ги смятат да се поставят през 50 до 60 см. Следователно една 4 метрова греда осигурява площ за 2 кв.м. панели. Да приемем, че всички останали подпорни греди и крака ще поемат още толкова дърво, колкото и носещите греди. Следователно удвояваме количеството на дървото и излиза, че 1 греда ще носи 1 кв.м. панели. В един кубик материал има 25 греди. Следователно с 1 кубик правим 25 кв.м. конструкция. А 25 кв.м. панели имат мощност над 3 kW.

Следователно 1 кубик дървен материал е достатъчен за конструкция, носеща 3 kW. Цената на 1 кубик качествени греди е 325 лв. Това прави около 10 ст. на ват или 0.05 EUR/Wp. Това си е направо смешна цена за материала. За труда не знам колко ще отиде, но едва ли цялата конструкция с труда и материала ще надхвърли 0.1 EUR/Wp.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот estqwerty » 05.04.2008 22:37

ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот dido 2 » 07.04.2008 13:23

Да движат се по графика .Това ли искаше да кажеш , или нещо друго ни касае ?
Да важно е , че се движат по графика и може да се очаква , че и нашата дата ще оцелят .
dido 2

Мнениеот Joker » 07.04.2008 21:23

Някой знае ли кога ще стартира 311, 312
Joker

Мнениеот Mateev » 07.04.2008 23:54

По долу публикувам копие от официален текст от информационните бюлетини, които периодично получавам от Европейския информационен център EUROPE DIRECT за Габровска област и от Габровската търговско-промишлена палата:

МЕРКИ ПО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕТО НА СЕЛСКИТЕ РЕГИОНИ ЗА 2008 Г.

Обявени са мерките, които се очаква да се финансират от Програмата през 2008 г.:
От 14.04 до 30.04 ще бъдат отворени мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" и мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства".
От 28.04.-04.05 ще се отворят мерки 122 "Подобряване на икономическата стойност на горите", 223 "Първоначално залесяване на неземеделски земи" и 226 "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности".
От 12.-18.05. стартират мерки 111 "Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания", 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" и 142 "Създаване на организации на производители",
От 09.06 до15.06. - мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране".
През юли (07.-13.07.) ще започне приемът на проекти по мерки 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности", 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", 313 "Насърчаване на туристическите дейности", 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и 322 "Обновяване и развитие на населените места".
Габровската търговско-промишлена палата ще разполага с повече материали по темата през следващата седмица.
Източник: НЦПО при БТПП

Информацията е официална и се разпространява по вътрешни канали. Така че може смело да и се вярва. От информацията следва, че ще трябва да изчакаме до втората седмица на Юли. Или още 3 месеца. От една страна е много, но като си помислите колко много документация трябва да се подготви и през колко много инстанции трябва да се мине, излиза че няма време. И трябва да се побърза.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 08.04.2008 00:49

На девета страница на настоящата тема съм поставил линка към официалната страница и съм написал датите.
Ivan Buzov

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ