Лошата новина - ДФЗ започна да отказва проекти !!!

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ferdy » 15.09.2010 12:33

А по нормативна база основателни са само точките 2, 4, 11 и 12, останалите са странни вариации на свързаност, което ме навежда на мисълта, че ДФЗ нямат и един юрист, за да ги подкове добре, поне да не се пишат смешни неща.

Пак ще повторя: ако някой има свързани проекти, просто да си оттегли единия, за да има някакъв шанс и да пита за да му "отвържем" другия за следващия прием.
ferdy

Мнениеот Mateev » 15.09.2010 13:03

ДФЗ имат юристи, и то много добри, но някой ръководител отгоре спуска "указания". Пред служителите на ДФЗ възниква дилемата - или се подчиняват и започват да нарушават законите, като пишат незаконосъобразни откази от финансиране, или ги уволняват. Определено мога да ги разбера. Те действуват не по съвест, а по принуда.

Определено там някъде във висините има някой, който е пряко отговорен за всичко, което се случва. Любопитно ми е дали някога ще се разбере кой е той и дали ще понесе някакви последствия за действията си.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 15.09.2010 14:05

Mateev написа:... Любопитно ми е дали някога ще се разбере кой е той и дали ще понесе някакви последствия за действията си.

Разбира се - ще отнесе много потупвания по рамото и похвали. Някой да е видял какви са последствията за ръководството на МВР от некадърните полицейски акции? За България - дела в Страсбург, а за шефовете - похвали... тъй ще е и в ДФЗ...
Miro

Мнениеот ferdy » 15.09.2010 14:15

Служителите наистина не са виновни, при сегашното подаване на проектите се срещнахме с доста от тях по места и попаднахме на много свестни хора, човечни, компромисни, хората гледаха да си свършат работата, като при това да не натоварват излишно инвеститора. И им спускаха писма на около две седмици, и те коренно си променяха виждането по няколко точки. Това, за жалост, ни принуждаваше, ако имахме разлики от повече дни между подаванията на отделните проекти, на място да се досъобразяваме с редица подробности.

Но отговорния служител, който им е дал тези указания за откази, няма и да го разберем. Писмата с указания се издават формално, от самата институция, виждали сме такива, мога да го твърдя отговорно. И все пак служителят е от ръководството, дали е Калинка, дали някой заместник е бил натоварен със задачата, щом го слушат, значи е някой от тях.
ferdy

Мнениеот Mateev » 15.09.2010 14:33

Даааааа.........
Проблема идва от Калинка или от някой малко над/под нея. Това според мене е човек-бушон, за който предварително се знае, че ще изгори, и който е приел тази своя участ срещу подходящата мотивация (пари, израстване в ерархията, преместване на друга сладка длъжност, близо до кацата с меда, и т.н.).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 15.09.2010 15:06

Mateev написа:Даааааа.........
Проблема идва от Калинка или от някой малко над/под нея. Това според мене е човек-бушон, за който предварително се знае, че ще изгори, и който е приел тази своя участ срещу подходящата мотивация (пари, израстване в ерархията, преместване на друга сладка длъжност, близо до кацата с меда, и т.н.).

Изглежда, че не е малко, а доста над нея. Направете сметка за всеки взет милион от ЕС по тези мерки колко трябва да извади БГ от бюджета и бързо ще се сетите. :)
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот ferdy » 15.09.2010 15:31

Не, според мен причината не е финансирането от страна на държавата, а по-скоро бъдещите последствия от мониторинга. Видяхме какво стана със САПАРД, Европа ни дебне, има вече опита от Испания, Португалия, Гърция и ще ни хване във всички случаи, ако парите не се раздават като хората. Мисля, че се презастраховат от една страна, а от друга искат да резнат близките до предишната власт бизнесмени, които доста нагло налазиха еврофондовете единствено и само със спекулативна цел.

Знаят ги кои са, знаят им проектите и на тяхна база се правят критериите, под ножа на които обаче, попадат и проектите на простосмъртните инвеститори.

Пак ще повторя едно мое мнение от преди време: покрай сухото, ще изгори и мокрото. А понеже на сухото не му дреме толкова, значи мокрото трябва да внимава максимално.
ferdy

Мнениеот donpesho » 15.09.2010 15:34

Lupus написа:
Mateev написа:Даааааа.........

Изглежда, че не е малко, а доста над нея. Направете сметка за всеки взет милион от ЕС по тези мерки колко трябва да извади БГ от бюджета и бързо ще се сетите. :)

А колко ще са глобите ако не постигнем процентите определени за ВЕИ?Мисля че ще ни наложат да внасяме скъпата зелена енергия от други страни ,които имат инсталирани повече мощности. При всички положения ще се плаща , но по-добре да вземем и някои друг милион - ще ни дойде добре :D .
Аватар
donpesho

Мнениеот Lupus » 15.09.2010 17:02

donpesho написа:А колко ще са глобите ако не постигнем процентите определени за ВЕИ?Мисля че ще ни наложат да внасяме скъпата зелена енергия от други страни ,които имат инсталирани повече мощности. При всички положения ще се плаща , но по-добре да вземем и някои друг милион - ще ни дойде добре :D .

Ще ги направят големите външни инвеститори не по проектите.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот sunny_boy » 15.09.2010 18:51

ferdy написа:Не, според мен причината не е финансирането от страна на държавата, а по-скоро бъдещите последствия от мониторинга. Видяхме какво стана със САПАРД, Европа ни дебне, има вече опита от Испания, Португалия, Гърция и ще ни хване във всички случаи, ако парите не се раздават като хората. Мисля, че се презастраховат от една страна, а от друга искат да резнат близките до предишната власт бизнесмени, които доста нагло налазиха еврофондовете единствено и само със спекулативна цел.

Знаят ги кои са, знаят им проектите и на тяхна база се правят критериите, под ножа на които обаче, попадат и проектите на простосмъртните инвеститори.

Естествено, че националното финансиране не е проблем. И най-големият глупак знае, че когато дадеш един милион, а от Европа получиш 4-5 има смисъл да осигуриш необходимото държавно финансиране. А макроикономистите в България съвършено добре знаят плюсовете на едно такова едромащабно финансиране за иначе така заспалата иконимика на България.

Склонен съм да приема тезата на Ferdi за това, че има инициатива да се спрат проектите на някои бизнесмени (близки до предишната власт). Мисля, че съвсем ясно се оформя тази тенденция.
Защо според вас например, отказите по проекти от 2009 се връчват именно след затваряне на прозореца за прием от 2010?
Ами именно защото някои не иска тези кандидати да могат да подадат отново документи за прием 2010. А за 2011 това ще е още по-малко възможно и вероятно, защото ще са минали 2 години от подписване на предварителни договори с ЕРП-тата, разрешения за строеж най-вероятно ще са изтекли и още куп други неприятности, всички от които свързани с повторно плащане на такси и разходи.

Аз още веднъж бих искал да ви насоча вниманието върху бюджета на мярката (312) и факта, че още с приема през първата година - 2009-та се изчерпва бюджета - заявена субсидия по подадените заявления (787 бр.)- 259 868 762 лв, бюджет по мярката за периода 2007-2013 - 248 902 190 лв. На фона на тези цифри никак не е случайно голямото "рязане" на проекти.

Матеев бихте ли споделили публично какъв брой проекти и на каква стойност са получили отказ до сега? Според информацията с която разполагате и ако сметнете за необходимо разбира се, за което предварително ви благодаря.
sunny_boy

Мнениеот energy11 » 17.09.2010 15:14

С уважения към всички в темата, но не разбирам защо сега всички са се впрегнали с всички сили да се самоубеждават, че съседните проекти са като всички други проекти и как ДФЗ неправомерно ги реже, при положение, че преди първите отговори по мерките не само във форума, но и на много други места се говореше с доста голяма твърдост, че съседни проекти ще бъдат отказвани. Това сигурен съм го знаят и абсолютно всички съседни инвеститори и те са решили да поемат риска и да пробват. И сега след като стана каквото се очакваше едва ли не всички се вдигат на война. Знам, че на г-н Матеев не му е приятно това, тъй като той е загубил свои клиенти, но съгласете се, че ако дойде информация за примерно 10 одобрени съседни проекти на конкурентна на СТС фирма, то реакцията във форума нямаше да бъде същата, а в насока от рода "... как може да са одобрени огледални проекти, а на хората с по 1 да са отрязани..."
Нека не се заблуждаваме, беше ясно, че такива проекти няма да минават, освен ако не са случайни и е нормално да бъде така. В противен случай нямаше да го има de minimis-a, щеше да бъде на принципа кой колкото може по-голям проект и съответно субсидия да получи. Това, че ДФЗ не са намерили правдоподобен правен начин да регламентират отказа на такива проекти, не означава, че няма да ги отказват. А сега тези "ощетените" щели да си търсят правата... Ако някой пострадал по този начин инвеститор успее след съдебни дела в крайна сметка да изцеди ДФЗ с 400 000 евро ( 2 х 200 000 или колкото са броя на съседните проекти), дори и в близките 5 г. то нека се похвали във форума, но аз съм сигурен, че такъв пост няма да доживеем.
Поздрави.
energy11

Мнениеот sunny_boy » 17.09.2010 15:44

energy11 написа:А сега тези "ощетените" щели да си търсят правата... Ако някой пострадал по този начин инвеститор успее след съдебни дела в крайна сметка да изцеди ДФЗ с 400 000 евро ( 2 х 200 000 или колкото са броя на съседните проекти), дори и в близките 5 г. то нека се похвали във форума, но аз съм сигурен, че такъв пост няма да доживеем.
Поздрави.

Истина е, че дори някои да опита по съдебен ред да успори отказа на ДФЗ, ще му отнеме достатачно много време целия съдебен процес, през няколкото инстации и накрая дори да има успех в съда, то програмата РСР ще е към своя край и едва ли ще получи някакво обезщетение за пропуснати ползи.
sunny_boy

Мнениеот ferdy » 17.09.2010 18:59

energy11, искаш ли пак да прочетеш темата и да кажеш кои са всички, които се самоубеждават?
ferdy

Мнениеот YordanIvanov » 19.09.2010 20:53

energy11 написа:...
Нека не се заблуждаваме, беше ясно, че такива проекти няма да минават, освен ако не са случайни и е нормално да бъде така....
Поздрави.

Моля те сега да дефинираш как ще разбереш, че са си просто на съседни инвеститори, които нямат нищо общо?
Много ми е интересно?
Просто трябваше да пише в наредбата, че СЪСЕДНИ ПРОЕКТИ НЯМА ДА СЕ ОДОБРЯВАТ и край.
п.п.Не се заяждам, искам да ми отговорите
YordanIvanov

Мнениеот Mateev » 20.09.2010 09:06

Дори и дадена свързаност да се докаже, то това не е основание за отказ на проектите. Съгласно наредбата свързаните N на брой проекти получават САМО 1 СУБСИДИЯ.

В случая отказват проекти не заради свързаността, а заради ИЗКУСТВЕНО СЪЗАДАДЕНИ УСЛОВИЯ за получаване на субсидия. Този текст го има в новата наредба, а за старите проекти се позовават на същия текст в директивите на ЕО. Проблемът с този текст е, че той може да бъде тълкуван много много широко. Както сами се убедихте вече имаме тълкование ПОДОБНИ ФАМИЛИИ. Нямам какво повече да кажа.

Дефакто на базата на този текст ДФЗ може да откаже който си иска проект. Поне да не бяха се хабили да пишат дълги и сложни наредби, а да бяха сложили само един единствен член:

Чл. 1 ал. 1 Ще дадем субсидия на когото си искаме !!!

Поне така щяха да са честни към хората. А в момента става така, че те измамиха една камара бизнесмени, като ги подлъгаха да похарчат по 20-30 хиляди лева и да загубят 1-2 години в подготовката на перфектни проекти от гледна точка сложното и объркано законодателство.

Казуса със съседните централи отдавна вълнува бизнесмените и както виждате е имало официални запитвания към ДФЗ и са получени официални отговори, че тези централи не са свързани съгласно закона за МСП. Това успокоение подлъга много бизнесмени да развиват спокойно проектите си.

Като цяло може би 2000 бизнесмена похарчиха по 25 000 лева, за да подадат проекти. Тоест общата сума на причинената щета е за 50 милиона лева. Каква полза да се раздадат тези субсидии, след като съизмерима сума вече е похарчена от бизнесмените в подготовка на проекти. Не ви ли заприличва това на хазартна игра? Събират се пари от много хора и после обратно се дават само на няколко от тях (на наши хора).
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ