ferdy написа:Не, според мен причината не е финансирането от страна на държавата, а по-скоро бъдещите последствия от мониторинга. Видяхме какво стана със САПАРД, Европа ни дебне, има вече опита от Испания, Португалия, Гърция и ще ни хване във всички случаи, ако парите не се раздават като хората. Мисля, че се презастраховат от една страна, а от друга искат да резнат близките до предишната власт бизнесмени, които доста нагло налазиха еврофондовете единствено и само със спекулативна цел.
Знаят ги кои са, знаят им проектите и на тяхна база се правят критериите, под ножа на които обаче, попадат и проектите на простосмъртните инвеститори.
Естествено, че националното финансиране не е проблем. И най-големият глупак знае, че когато дадеш един милион, а от Европа получиш 4-5 има смисъл да осигуриш необходимото държавно финансиране. А макроикономистите в България съвършено добре знаят плюсовете на едно такова едромащабно финансиране за иначе така заспалата иконимика на България.
Склонен съм да приема тезата на Ferdi за това, че има инициатива да се спрат проектите на някои бизнесмени (близки до предишната власт). Мисля, че съвсем ясно се оформя тази тенденция.
Защо според вас например, отказите по проекти от 2009 се връчват именно след затваряне на прозореца за прием от 2010?
Ами именно защото някои не иска тези кандидати да могат да подадат отново документи за прием 2010. А за 2011 това ще е още по-малко възможно и вероятно, защото ще са минали 2 години от подписване на предварителни договори с ЕРП-тата, разрешения за строеж най-вероятно ще са изтекли и още куп други неприятности, всички от които свързани с повторно плащане на такси и разходи.
Аз още веднъж бих искал да ви насоча вниманието върху бюджета на мярката (312) и факта, че още с приема през първата година - 2009-та се изчерпва бюджета -
заявена субсидия по подадените заявления (787 бр.)- 259 868 762 лв,
бюджет по мярката за периода 2007-2013 - 248 902 190 лв. На фона на тези цифри никак не е случайно голямото "рязане" на проекти.
Матеев бихте ли споделили публично какъв брой проекти и на каква стойност са получили отказ до сега? Според информацията с която разполагате и ако сметнете за необходимо разбира се, за което предварително ви благодаря.