Анеск към вече сключен предварителен договор?

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Анеск към вече сключен предварителен договор?

Мнениеот mp » 13.06.2011 10:29

EVN иска да бъде подписан анекс към вече сключен предварителен договор и казват, че ако не бъде подписан такъв, предварителния няма никаква тежест. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА? Нали след като е сключен един договор той е в сила до срока на изтичането му. Как така ще ни ИЗНУДВАТ да подписваме анекси? Ако някой се е сблъскал с този проблем моля да ми даде малко информация. Благодаря предварително!
mp

Мнениеот energy11 » 13.06.2011 11:17

Това доскоро обсъждахме в друга тема по същия въпрос: http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=1656
Би трябвало щом договора е сключен, той си важи до края на периода му, освен ако с Анекс не се променят условията в него. Но анекса както и самия договор е волеизявление и на двете страни по договора, т.е. трябва и ти да се съгласиш с исканите промени от ЕВН, за да подпишеш.
В случаите ЕВН използва монополното си влияние да те принуди да подпишеш анекса. Ясно е, че ако само ти пуснат покана за подписване на анекс, без да те притискат (и условията на анекса са в твой ущърб) ти няма да подпишеш. Затова вариантите може би са два - подписваш анекса или си търсиш правата ако трябва и по съдебен ред... Въпросът е можеш ли да си позволиш второто, най - вече във времеви план. Разбира се преди това можеш да се посъветваш с юрист и да входираш написано от него писмо, в което да искаш обяснение на каква база ЕВН твърдят, че обезсмислят договора.
Това е само мнение, но аз разсъждавам спокойно, защото не е опрял ножа в кокала, при теб сигурно кипи... Дано не продължават да си играят на котка и мишка с инвеститорите... Успех!
energy11

Мнениеот mp » 13.06.2011 11:50

Позволявам си да на пиша исканията им, защото може би има и други като мен!

Това пишат:
1. Считано от 03.05. 2011г. е в сила нов Закон за енергията от възобновяеми източници / обн. ДВ бр. 35 от 03.05.2011г./
2. Съгласно § 6,(2) от ПРЗ на Закона, за да завършим процедурата по присъединяване на обекта Ви,при договорените условия, в срок до един месец от обявяване на преференциални цени от ДКЕВР по § 8,(1) e необходимо да:

- Внесете аванса по чл. 29, ал.1, в случаите когато съоръжания за присъединяване се изграждат от "ЕВН България Електроразпределение"
АД, или гаранция в същия размер в случаите, когато Вие, в качеството Ви на производител, сте поел задължението за изграждане на присъединителни и други съоръжения от мрежата съгласно наредба по. чл. 116, ал. 7 от Закона за енергетиката;

- Представите доказателства за придобити вещни права върху имотите, копи е от веда или ПУП

Моля да имате предвид, че съгласно § 8. (1), ДКЕВР следва да определи и обяви преференциалните цени в срок до 03.06. 2011 г.

Съгласно §6, /4/ от ПЗР, срокът на сключените предварителни договори по ;6, /2/ е до 1 г. от влизане в сила на закона, но не по-дълъг от срока, предвиден в съответния предварителен договор.

Това е положението с ИВН, дано да съм ви полезна. :)
mp

Мнениеот ferdy » 13.06.2011 12:07

Е, значи не се оплаквайте, исканията са им съгласно закона, при това можем да ги поздравим, че са решили проблема с анекси, а не прекратиха автоматично всички предварителни договори.
ferdy

Мнениеот mp » 13.06.2011 15:17

Не се оплаквам, а се възмущавам! Само в България някой може да те изнудва да подписваш каквото и да било. Защо тогава въобще подписваме договори след като ще си правят каквото поискат!? При подписването на този анекс се променя и давността на договора от 2 на 1 години, това е една от основните точки. Което идва да каже, че ще правят с нас каквото си искат и ние сме длъжни да им изпълняваме прищявките.javascript:emoticon(':roll:')
mp

Мнениеот ferdy » 13.06.2011 15:28

ЕВН в този случай изпълняват разпоредбите на ЗЕВИ, това е нормативният акт, който следва да се атакува, а не самото ЕРП.
ferdy

Мнениеот energy11 » 13.06.2011 17:07

Трябваше още в първия постинг да споделиш за какво се отнася анекса, който трябва да подпишеш. В случая не можеш да упрекваш ЕВН затова, че си вършат работата. Те просто спазват процедурата по новия закон, както подчерта Ферди. Ако се възмущаваш, то прави го към законотворците, които написаха и приеха тези текстове. На тях се възмущаваме всички...
energy11

Мнениеот TT » 15.06.2011 00:23

energy11 написа:Трябваше още в първия постинг да споделиш за какво се отнася анекса, който трябва да подпишеш. В случая не можеш да упрекваш ЕВН затова, че си вършат работата. Те просто спазват процедурата по новия закон, както подчерта Ферди. Ако се възмущаваш, то прави го към законотворците, които написаха и приеха тези текстове. На тях се възмущаваме всички...

!!! ЗАКОНОТВОРЦИТЕ !!! само ЕДИН им дърпа конците, те са си шума (бройки овчици).
Някой от тях да е излязал да НИ защити от КОГО ?
Защита не е точната дума, та нали те са УЖ наши представители.
TT

Мнениеот mp » 20.06.2011 15:26

Не знам защо го приемате като оплакване!??? Аз не коментирате факта, че след като има договор при едни условия би трябвало когато преминеш към следваща крачка да влезе в сила те. окончателен такъв. Много СЕ РАДВАМ, ЧЕ НЯМАТЕ НИЩО ПРОТИВ ПРЕЗ ДЕН ПРЕЗ ДВА ДА ВИ ВИКАТ ЗА НОВИ И НОВИ АНЕКСИ и вие да ходите да ги подписвате с лекота.!
mp

Мнениеот energy11 » 21.06.2011 16:26

Към окончателен договор се преминава, когато си набавил необходимата документация за него и това зависи от теб, като подадеш искане за такъв. Иначе преди изтичането на срока на предварителния такъв ЕРП би трябвало да те подканят за сключване на окончателен.
А колко пъти си ходила до ЕРП-то за подписване на анекс? Сигурен съм че е било само веднъж. И при другите е така, а булшинството не са ходили. Казахме ти го всички единодушно - ЕВН са постъпили изключително коректно в случая и няма нужда от какъвто и повод за лош коментар.
energy11

Мнениеот joro76 » 23.06.2011 21:58

mp написа:Не знам защо го приемате като оплакване!??? Аз не коментирате факта, че след като има договор при едни условия би трябвало когато преминеш към следваща крачка да влезе в сила те. окончателен такъв. Много СЕ РАДВАМ, ЧЕ НЯМАТЕ НИЩО ПРОТИВ ПРЕЗ ДЕН ПРЕЗ ДВА ДА ВИ ВИКАТ ЗА НОВИ И НОВИ АНЕКСИ и вие да ходите да ги подписвате с лекота.!
Колега аз те разбирам като прочетох писаното от тебе на едно ниво сме. Разбирам напълно всичко с разкарването неяснотите ;различното тълкуване на закона кой както си иска съм го приживял така ;че нали знаеш ;че когато не минеш сам и да ти разправят не вярваш .Но и колегите са прави също ;че ЕВН се съобразява с новия закон ;който влезе в сила няма мърдане от там .С ;което мога да те оспокоя е това че сметнато чисто икономически това не е лошо че нас ни хваща този закон защото се получава една не малка разлика в цената за присъединяване в наша полза така за сметка на стария закон има и други плюсове много разбирасе има и малко минуси но не е чак толкова зле така ;че давай напред и успехи от мен .....
joro76

какво е това?

Мнениеот 867348 » 29.06.2011 16:55

Колеги,преди около месец подадох документи за окончателен договор/договор за присъединяване към ЕВН за 80кв. Сега ми се обадиха по тел. и вместо за окончателния ме викат първо да подпиша анекс към предварителния и да платя такса 25лв на киловат, пък после и още веднъж ще плащам за договора за присъединяване. :x . Нормално ли е това? Казаха ми от ЕВН, че предв. бил по стария закон, а оконч. договор по новия.
867348

...

Мнениеот Gio » 29.06.2011 17:48

...
Последна промяна Gio на 29.06.2011 17:51, променена общо 1 път
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот energy11 » 29.06.2011 17:48

Няма такса за изкарване на окончателен договор, има цена на присъединяване по него, която става ясна като се изготви договора. В тази връзка, както не сте платили подавайки искането за окончателен договор, така и при повторното му подаване пак няма да платите.

Единственото неприятно по тази процедура е, че губите времето си да подготвяте документи и да се разкарвате до КЕЦа.
energy11

...

Мнениеот Gio » 29.06.2011 17:50

...спред ЕВН анекса към предварителния договор се подписва съгласно подадено заявление от инвеститора. Веднъж подадено такова прекъсва всякакви възможности за последващо търсене на правата чрез съдилища, тъй като инвеститора сам си нахлузва този анекс, а ЕРП-то отговаря на неговото искане просто...
Предварителният договор е сключван при стария закон и не знам как нов закон влиза в сила със стара дата... ЕРП-то да си прави анекси към договорите сключени след влизането в сила на новия закон - защо закача старите..? Нека някой обясни това, ако обичате...
А отговорът на ЕВН служителите от днес следобяд е "защото така - съдете ме, ако си нямате друга занимавка".
Държавата е тази, която позволява такива своеволия според мен...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ