Цена за право на преминаване

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Цена за право на преминаване

Мнениеот canc » 07.09.2010 19:38

Здавейте момчета :)

В близост до имота ми се строи малка електроцентрала с фотоволтаични модули. Жерето от което трябва да се включи централата към мрежата се намира в имота ми. Тъй като имам намерение да строя и няма да мога да използвам площта на сервитута и като цяло ще ми създаде известно неудобство мисля, че е редно да бъда обезщетен. Има ли установена цени на квадратен метър към които да се придържам?

Благодаря!
canc

Мнениеот Vandal » 07.09.2010 19:55

По добре се разберете от къде точно да мине кабела през твоя имот, така че да не ти пречи.
Иначе има начин и без твоето разрешение, но какви добри съседи ще бъдете тогава.
Цял живот ще се псувате ли!
Аватар
Vandal

Мнениеот canc » 07.09.2010 20:27

Не можем да се споразумеем така лесно. Още при първите ни разговори направихме уговорката, че аз ще им разреша безвъзмездно да преминат през имота ми, а те от своя страна ще ми позволят да полвам направените по жерето подобрения когато ми се наложи тъй като и аз имах намерение да правя такава централа (това беше причината да купя и въпросния имот). Стиснахме си ръцете и остана само да оформим официално нещата. Една сутрин ми носят документ за подписване нямащ нищо общо с това, което се бяхме разбрали. Направо им отказах! Затова сега искам да си платят защото като си добър те правят на балък. Толкова по темата защо не можем да се споразумеем.... Да се върна на въпроса - по колко лв/euro/$ на квадратен метър мога да искам месечно/годишно за преминаване през имота ми? По-надолу прочетах, че кмета може да назначи комисия, която да разреши преминаване през моя имот без съгласието ми :shock: Така ли е или съм разбрал грешно?

Благодаря!
canc

Мнениеот ferdy » 07.09.2010 20:52

Аз ли не разбирам или вече има ЖР в имота? Т.е. когато сте го купували, вие вече сте имали сервитут и ограничение за строителство и в момента искате заплащане за вреда от нещо, което сте избрали сам/а.
ferdy

Мнениеот andrea » 12.10.2010 22:49

Общината в която изграждам моята централа ми взе 3500 лв. за право на пракарване и преминаване. Дължината на трасето е около 550м. Минава само през улици на 80 см. от оградите в единя край. Цената я определя лицензиран оценител. Всяка община си работи с даден оценител и определянето става сравнително бързо за около 1-2 седмици. После сумата се плаща и общината издава заповед за право на прокарване и преминаване. Отделно се изготвя Геодезия към проекта за около 1000 лв. и проект.
Таксата на РДНСК за този тип строеж е 300 лв.
Надявам се да съм бил полезен на някои.
andrea

Мнениеот andrea » 12.10.2010 22:51

Преди това се пише Молба до кмета на ръка и всичко минава на експертен съвет. Таксата за разрешението за строеж е около 300-400 лв. като това зависи от общината.
andrea

Мнениеот Vandal » 13.10.2010 09:45

Да но тук става въпрос за право на преминаване през частен имот.
При твоя случай е било само през общински улици.
Аватар
Vandal

Мнениеот Miro » 13.10.2010 10:31

Значи...

Щом има ЖР в имота, то значи има и жици. Под ВЛ (жиците де), независимо какви са, има сервитутни права на електроразпределителното дружество. Там то може да си прави, дето се вика почти каквото си поиска - да тегли нови жици, да подменя стари и прочее. Така че, ако комшията си тегли подземна кабелна линия под жиците, собственика на имота не може копче да му каже. Дефакто в този случай не я тегли комшията, а ЕРП-то, тъй като то е задължено да си изгради мрежата до границата на имота на производителя. То може да делегира задължението си за изграждане на средствата за присъединяване на трето лице, включително на инвеститора на обекта, но това не променя по никакъв начин факта, че кабелът ще мине под въздушната линия, без грам разрешение от собственика на парцела.

НАРЕДБА No 16
от 9 юни 2004 г.
за сервитутите на енергийните обекти
(обн.,ДВ,бр.88 от 8 октомври 2004 г.)

Чл.13. (1) В сервитутната зона титулярят на сервитутните права може да извършва:
1. строителни и монтажни дейности за изграждане на нови енергийни обекти и съоръжения и рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващи енергийни обекти за производство, пренос, разпределение и преобразуване на електрическата енергия;
Miro

Мнениеот venkap » 23.10.2010 08:01

Тъпо се получава, че трябва да се разхождам от тема в тема, но наистина в темата НОВ ЗАКОН ЗА ВЕИ не е удачно да питам andrea.

venkap написа:
andrea от тема - "Цена за право на преминаване" - написа:... Дължината на трасето е около 550м. ...

andrea, от чисто любопитство питам, какво е сечението на кабела до трафопоста?

andrea от тема НОВ ЗАКОН ЗА ВЕИ написа:185 мм2

andrea от тема НОВ ЗАКОН ЗА ВЕИ написа:При мен са 2 кабела САВТ 3х185+95. т.е 1100м. Цялото трасе на кабела ми излезе около 22,000 лв.
През първия месец загубите са ми около 3-4%

andrea, в бъдеще планираш ли увеличаване мощността на централата?
venkap

Мнениеот andrea » 23.10.2010 18:00

да, до 300 kwp
andrea

Мнениеот venkap » 24.10.2010 09:22

Здравей, andrea. Благодаря за отговорите. Имам още няколко въпроса.
Имаш ли контролен електромер?
Каква максимална мощност е достигала централата, отнесена към инсталираната мощност в проценти?
Каква средна мощност е достигала централата, отнесена към инсталираната мощност в проценти?
venkap

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ