проблем при ЕВН и становище

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот venkap » 20.02.2011 22:00

venkap написа:Нека да попитам нещо. Имаме електропровод с максимално допустима мощност 10 МW. Товарът през летния сезон достига 80% от максимално допустимия. Максималната мощност на бъдещата централа е 2.8 МW. Какъв ще бъде отговора на ЕРП-то?

Описаната ситуация е възможно най-безконфликтната. Задоволява както Разпределението, така и собственика. Енергията получена от централата ще се консумира в радиус от 5 kм. от мястото на производсво.
Да, ама не.... Имало вероятност да има нови присъединения, което щяло да увеличи консумацията, респективно товарите на електропровода.
Ами, какво по-хубаво от това. Как да обясниш на един служител, който по презумпция трябва да бъди енергетик, че централата определя товара на електропровод само и единствено, когато мощността и е по-голяма от мощността на консуматорите присъединени към него.
В конкретния случай, количеството енергията произведена от централата ще измести същото количество електроенергия, но получена чрез трансформация от захранващата подстанция.
venkap

Мнениеот Nasko » 25.02.2011 10:46

Моля за коментар на ситуацията: Имам становище от EVN за присъединяване, но ако не успея с предварителния договор до влизане в сила на новия закон за ВЕИ. Какви ще са последствията?
Nasko

Мнениеот energy11 » 25.02.2011 11:04

Nasko написа:Моля за коментар на ситуацията: Имам становище от EVN за присъединяване, но ако не успея с предварителния договор до влизане в сила на новия закон за ВЕИ. Какви ще са последствията?

(7) Издадените становища за условията и начина за присъединяване на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници се считат за невалидни, ако към момента на влизане в сила на този закон не са подадени искания за сключване на предварителни договори за присъединяване.
energy11

Присъединяване и узаконяване на централи

Мнениеот plamen petrov » 25.02.2011 14:41

Ако е подписан предварителен договор със сигурност ли не може да се промени цената до оконлателните процедури
plamen petrov

Мнениеот milen151 » 25.02.2011 14:58

Взривяваш подстанцията и любезно ги помолваш да те присъединят някъде по близо.Тогава може би ще те чуят :bom: :bom: :bom:
milen151

Re: Присъединяване и узаконяване на централи

Мнениеот energy11 » 25.02.2011 15:07

plamen petrov написа:Ако е подписан предварителен договор със сигурност ли не може да се промени цената до оконлателните процедури

Коя цена да се промени и какво точно визирате с "окончателни процедури"?
energy11

Мнениеот Nasko » 08.03.2011 13:43

Вчера входирах искане за проучване и сключване на предварителен договор след одобрен ПУП. Колко обикновенно се бави процедурата по сключване на предварителния договор и има ли опастност да пропадне свършеното до тук след влизане в сила на новия закон за ВЕИ?
Nasko

Мнениеот Vandal » 08.03.2011 13:53

33 дни. :D
Поне при мен беше така миналия месец.
Аватар
Vandal

Мнениеот Nasko » 08.03.2011 16:54

Това означава след влизане в сила на новия закон за ВЕИ....може и да стане инфекция.
Nasko

Мнениеот Invincible » 08.03.2011 20:30

Моля за коментар на ситуацията: Имам становище от EVN за присъединяване, но ако не успея с предварителния договор до влизане в сила на новия закон за ВЕИ. Какви ще са последствията?

Вчера входирах искане за проучване и сключване на предварителен договор след одобрен ПУП. Колко обикновенно се бави процедурата по сключване на предварителния договор и има ли опастност да пропадне свършеното до тук след влизане в сила на новия закон за ВЕИ?

Ако не променят алинеята, която е цитирал energy11, не би следвало да пропадне нищо. Четете внимаелно - "(7) Издадените становища за условията и начина за присъединяване на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници се считат за невалидни, ако към момента на влизане в сила на този закон не са подадени искания за сключване на предварителни договори за присъединяване."
Invincible

Мнениеот Nasko » 09.03.2011 11:19

Като казвам "инфекция" имам в предвид възможноста за промени в окончателния вариянт на закона в зависимост от това на какъв етап са стигнали правилните хора....
Nasko

Мнениеот energy11 » 09.03.2011 13:20

Чак да променят текста в проектозакона, защото някой правилен човек е или не е направил необходимата стъпка, не ми се вярва да стане, най-малкото защото ще се нарушат интересите на други правилни хора на друг етап. Това, което ми се струва, че може да бъде вариант е да се повлияе върху новата цена на ДКЕВР, ставайки така, че закона не влиза в сила до 31.03.11
Nasko, според мен за твоя казус нещата няма да бъдат променяни. Хубаво е, че си подал искането за да продължиш по новата процедура. Малко странни са ми тези "бизнесмени", които продават десетки мегавати дневно във форума, как никой от тях нямаше един казус свързан с новия закон, който да не го касае... май наистина са повярвали, че щом има проект на пазара, той ще бъде купен, независимо какво става в сектора.
energy11

Мнениеот tania007 » 22.03.2011 16:54

В моето становище от EVN пише че към момента е изчерпан капацитета на присъединяване на съществуващата мрежа.
От РИОСВ искат становище и начини на присъединяване ,подходни пътища и изграждане на кабелна мрежа.
Не разбирам как да им го дам това като към момента становището от РИОСВ ми е необходимо за изготвяне на ПУП с който последствие се прилага към искането за проучване и начините на присъединяване.
Какво ще ме посъветвате
tania007

Мнениеот ferdy » 22.03.2011 18:08

Помислете първо дали има смисъл да изграждате централа, след като нямате възможност за изкупуване на енергията. Ако все пак решите да продължавате, ще се въртите в омагьосан кръг.

Можете да изчакате приемането на новия закон за ВЕИ, при който част от проектите, които само резервират капацитет ще отпаднат и е възможно да се промени становището.
ferdy

Мнениеот tania007 » 06.04.2011 11:27

От РИОСВ казаха че може да подадем документите като посочим че становището ни е необходимо за ПУП и ще го впишат като забележка и може би в последствие като от ЕВН ни дадат точка на присъединяване ще подадем допълнително информация.Но стигаме пак до там , че за да ни дадат съгласие за ПУП ни искат съгласувана схема която няма как да се съгласува без оказана точка.
Може ли някой да ми каже къде да прочета нещо полезно
Благодаря
tania007

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ