НОВ ЗАКОН ЗА ВЕИ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот hridaq » 28.09.2010 00:58

Имам въпрос:
Да си представим че в момента българският дребен и среден бизнес започва да инвестира в направата на 100 проекта по 2МВ. Започват процедурите и никой не ги спира. После правителството ще им кажат няма да се занимаваме с вас, няма да ви закачим. След това мисля че трябва да има европейски съд или се лъжа?
hridaq

Мнениеот Vandal » 28.09.2010 01:48

Хора,
Прочетох "проекто закона" до половината.
До тук мога да ви кажа че това е едно ГОЛЯМО недоразумение.
Не знам в коя кръчма е нахвърлян, но това никога не може да мине пред сериозни юристи.
Помните ли какво ви казах за промените в закона за ЗОЗЗ!!!
Е тука ще стане още по-страшно.
Бях тръгнал да правя цяла статия със цитати и анализи но се отказах.
ТОВА НЕ Е ЗАКОН
Това е една голяма простотия.
Защо се отделя толкова голямо внимание на това какво е длъжен и какво не министъра, при положение че като член на ЕС България така или иначе сме длъжни да го правим!!!
Има толкова дериктиви които описват продажбата или покупката на емисии, а тук ни ги натякват със закон!!!
Отказвам се да пиша повече.
Простотиите са толкова много, че може да се изпише повече от въпросния "проекто закон".
Утре ще прегледам и останалата част, но не очаквам чудеса.
Аватар
Vandal

Re: ...

Мнениеот Gio » 28.09.2010 07:26

retro написа:
Gio написа:...бих искал да запитам юридически грамотните хора тук възможно ли е закон да влезе в сила със задна дата? :shock:
..........
Това са разсъжденията на един юридически неграмотник - бих искал да ви чуя по въпроса... мерси!..

Предполагам, че имаш предвид в питането си дали закона има действие в миналото (ex tunc) . Отговора е ДА, само по изключение, и то с изрична разпоредба. Източник: чл.14 от ЗНА (Закон за нормативните актове).

А относно ВЛИЗАНЕТО В СИЛА на закона, то съгл.чл.5 (5) от Конституцията на република България всички нормативни актове се публикуват. Те влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.

Благодаря, retro!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 28.09.2010 10:11

Досега при мене са пристигали 5-6 версии на този закон с много по-големи глупости в тях. Не съм ви занимавал, защото все се надявах те да отпаднат в бъдещите версии. Тази версия обаче я публикувах, защото тя пристигна с определението "окончателна версия".

Няма гаранция, че приетия от парламента закон ще изглежда точно така. В него вероятно ще има една или друга дребна промяна. Но не се надявайте да премахнат цели глави от закона. Описаната в закона концепция с едногодишната процедура по разрешаване на конкретни проекти по региони от министри, ДКЕВР и разни други други комисии вероятно ще си остане така, както е написана. Определено закона ще изглежда така, както го виждаме в момента.

Това, което би могло да се поправи, е да се опитаме да увеличим цифрата 30 (границата на облекчените централи) на 50, 80 или дори 100 киловата. Би могло да се промени и някоя от цифрите на таксите, които се плащат. Тук-таме може да се добави или махне някоя дума или пасаж.

Промяната обаче на цели членове според мене е невъзможна, а за глави или обща концепция въобще не може да се говори.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.09.2010 10:36

В момента единственото, което можем да направим, е да се опитаме да прогнозираме как ще изглежда бъдещето (добро или лошо) и да се адаптираме към него. Според мене пазара ще се раздели на две големи групи - МЕГАВАТОВИ ПРОЕКТИ и МИКРОЦЕНТРАЛИ до 30kW. Междинни централи от 31kW до 1 MW вероятно няма да има.

МЕГАВАТОВИ ПРОЕКТИ
Допълнителното усложняване на процедурите според мене ще доведе до малко на брой ОГРОМНИ ЦЕНТРАЛИ от по 20, 50 или дори 100 MW. Те ще попълнят 90-95% от 600 мегаватовия лимит. Разделянето на този лимит на 10 години прави по 60 мегавата на година. Следователно ще се появи огромна конкуренция и битка за мощности там, където ги предостави министъра. Годишно ще се правят само по 2-3 мегапроекта, което означава огромна корупция във висшите етажи на властта. Може би това е основната цел на новия закон.

За да си мълчим, ни подхвърлиха трохите с МИКРОЦЕНТРАЛИ до 30кВ.
Ще има бавно и трудно разрастване на сегмента. Вероятно ще се направят 100-200 микроцентрали за период от няколко години и това и ще ни остане. Ще се появят бизнесмени, правейки гроздове от по 3,5, 10 или 100 микроцентрали една до друга, с цел заобикаляне на изискването за 30 KW. Това ще доведе до неколкократни корекции на закона, като постепенно една по една ще се отнемат дадените привилегии. Дефакто бума на малките централи така и няма да се състои. Соларните фирми в България ще станат 200 или 500 и след това една по една ще фалират.

ПС: Аз лично планирах да направя в двора си едни 100 kWp и сега ще се наложи да регистрирам 3 фирми и да направя 3 централи по 30kWp.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.09.2010 10:47

За да има соларен бум в България, според мене трябва да се направи следното:

1. Да се обяви специална програма 10 000 покрива (фасади, дворове)
2. За тази програма да се резервира лимит от поне 200 MWp
3. В НАРЕДБА 6 да има специални текстове за задължително едноседмично присъединяване на страна НН без никакви такси и само с една молба.

Съществуващите преференции за централи до 30 kWp не са достатъчни. Пак си остава убийствената процедура за присъединяване към ЕРП-тата. Ако НАРЕДБА 6 не се промени, ЕРП-тата пак ще искат проект и строително разрешение, пак ще има становища, предварителни и окончателно договори, акт 16, 72 часови проби и договори за изкупуване.

Ще видите какво ще стане - новия закон ще противоречи на една камара подзаконови актове. Ще настане малък хаос, изчистването на който ще отнеме години. Произволно противоречие ЕРП-тата ще тълкуват в своя полза, което ще им дава законово основание години наред да правят бойкот на малките централи. Това вече сме го играли през последните 3 години. Следват нови 3 години в търсене на вярната пътека в трънливата поляна на законодателството. Но докато минат тези 3 години, ще се появи ново правителство с нова енергийна концепция и ново разпарцаливяне на Закона за ВЕИ. Като цяло соларен бум на малки централи НИКОГА НЯМА ДА ИМА. А целта от 16% ВЕИ ще се изпълни, но с мегацентрали на НАШИ ХОРА И ФИРМИ.
Аватар
Mateev
Site Admin

......

Мнениеот ivo1009 » 28.09.2010 16:54

Колеги, не се колебайте да изказвате мнения защото явно форума се чете от власт имащите и само така можем индиректно да им изкажем нашите виждания !

Никаде в закона не стана ясно ще се забранява ли или не промяната на земеделска земя до 4та категория !
ivo1009

....

Мнениеот ivo1009 » 28.09.2010 16:58

Мисля, че така написан закона изцяло ще защити и разчисти пътя на "Нашите" хора и по-специално на една определена "Госпожа" с окончателни договори за присъединяване!
С две думи ние заехме мощностите другите да си гледат работата!
ivo1009

Мнениеот ferdy » 28.09.2010 17:02

Не само коментари, ами и директни предложения ни трябват. До утре вечерта, Сряда, трябва да сме готови. Аз имам няколко идеи, до утре ще се опитам да ги формулирам, очаквам и подкрепа с ваши мисли, колеги.
ferdy

Мнениеот Miro » 28.09.2010 17:56

Аз също работя по въпроса... бях обещал на колегите за днес да съм готов, ама още не мога да се похваля с крайна версия...
Miro

Мнениеот ferdy » 28.09.2010 18:49

Някой друг да последва примера на Миро, колеги? Хайде, очаквам текстове до утре вечерта.
ferdy

Мнениеот batman » 28.09.2010 20:05

ferdy написа:Не само коментари, ами и директни предложения ни трябват. До утре вечерта, Сряда, трябва да сме готови. Аз имам няколко идеи, до утре ще се опитам да ги формулирам, очаквам и подкрепа с ваши мисли, колеги.

Според мен трябва да се настоява да се вмъкне преференция за централи до 100 кВп, който са в населените места който не са на покрив, а на земя- както настояваме в писмото което сме приготвили. Не може с такава яка секира да се каже 30кВ и нагоре - 1 МВат. Това е недомислица!
Не може 1 или 2 мегавата да минават като 80 киловата.Абсурдно е.
batman

Мнениеот ferdy » 28.09.2010 21:45

Така е, ще се опитам да го формулирам като изменение на сегашния вариант.
ferdy

Мнениеот solarcenter » 28.09.2010 23:23

Аз съм архитект и темата за хилядите соларни покриви ми е важна - ако се компилира нещо като документ ,трябва да се наблегне задължително на това ! Т.е. примерно до 5 кВ - присъединяване без бумаги и идиотски становища и разрешителни ... Да се резервират 200 МW за това ...не знам дали може да стане при ограничените 600 общо... По света има и по-високи тарифи за интегрирани системи , с цел запазване на архитектурния облик , въпреки инсталациите..?! Това мислим ли го , или сме много далеч от темата за красотата ...! За "облекчените" инсталации - наистина да се мъчи да се вдигне летвата над 50-60 кВат , за да са заинтересовани хората да инвестират ... Централка до 30 кВата "дава" доста малко пари на месец , а който влиза в "масрафа" на "зелените авантюри" трябва да взема взема поне 5 бона на месец , за да рискува и инвестира парите ...
solarcenter

Мнениеот Day Energy » 28.09.2010 23:54

Mateev написа:Досега при мене са пристигали 5-6 версии на този закон с много по-големи глупости в тях. Не съм ви занимавал, защото все се надявах те да отпаднат в бъдещите версии. Тази версия обаче я публикувах, защото тя пристигна с определението "окончателна версия".

не се говори за окончателна версия а за "драфт"; моля ви да се съсредоточим към работата в работната група за прокарване на документа "Пловдив 2307"!!!

DN
Day Energy

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ