Задължения на ЕРП-тата по присъединяването

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Задължения на ЕРП-тата по присъединяването

Мнениеот Слънчо » 06.12.2010 14:20

Бродейки в гората и сблъсвайки се с арогантно поведение на ЕРП-тата, породено от монополното им положение, стигам до кривата пътечка и гледам една голяяяяма дупка в закона за ВЕИ-та и биогоривата.

Според неговия чл.14 ал.4. "В условията за присъединяване преносното и разпределителното предприятия са длъжни да посочат минимална схема на присъединяване, като предвидят присъединяването да се извърши към най-близката съществуваща точка от преносната или разпределителната мрежа..."
Викаш баба Меца като арбитражна инстанция в гората и тя казва "Имаш право, подай жалба и ще ги осъдим. Трябва да те присъединят в най-близката съществуваща точка на мрежата, а не на 15 км"
Кумчо Вълчо Адвокат и той така - "Нямат шанс да не се съобразят. Ще ги съдим!"
Слончо ЕОНчо, обаче вика, "Съди ме, ако имаш време за губене! Ще ме осъдиш и ще ти обещая да си разширя капацитета, за да ти приема нищожното проектче, ама друг път"
Та имам един въпрос към животинките недни в гората " Може ли някой да каже, какво казва законът на гората? Как да се тълкува това друг път? Месец ли, два ли, година ли , две ли....?
Може ли някоя менеподобна гадинка да ми каже, има ли установен срок и наказание за неспазването му, в който ЕРП-то да си разшири капацитета на мрежата, при липса на такъв, за да поеме всички своеволни нищожества на клончето си?
Слънчо

Мнениеот Lupus » 06.12.2010 16:01

@Слънчо,
На слона му е през хобота! Кожата му е дебела, не можеш да го ухапеш, а килцата много, за да го поместиш от пътя си. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Vandal » 06.12.2010 16:03

Питай Кума Лиса.
Тя знае всичко.
И стига си ходил из гората. :)
Аватар
Vandal

Мнениеот Tokio » 16.12.2010 21:53

Поредната чиновническа безумица.... Днес получих дългочаканото становище за присъединяване от EVN (чакам го точно 3 месеца). Познайте какво пише в него? Че към настоящия момент е изчерпан капацитета на съществуващата преносна мрежа в района на община Елхово и след изготвяне и съгласуване на ПУП с всички заинтересовани дружества, за започване на процедура за присъединяване да подам ОТНОВО искане за проучване за присъединяване. Така издаденото ми становище служи за разработване на ПУП и важи една година....
Какво излиза? Платих 290 лв за да ми кажат, че мога да започна процедурите и когато съм готов с ПУП-а отново да поискам искане за проучване за условията и начина на присъединяване. Съвсем отделен е въпроса, че аз искам становище за град Ямбол, а не за Елхово....
Също така, в избраното от мен място не само, че в момента няма заети мощности, но и в бъдеще няма как да бъдат заети, защото терена се намира в селищно образувание, което е потребител на електроенергия, 20 кВ трасе и понижаващия трансформатор са в имота ми, на 2-3 км има голяма подстанция, която захранва гр. Ямбол, а на 5 км е село Безмер, заедно с прилежащото му летище...
Tokio

Мнениеот venkap » 17.12.2010 00:43

За каква мощност става въпрос?
venkap

Мнениеот Tokio » 17.12.2010 13:38

venkap написа:За каква мощност става въпрос?

1,5 мегавата
Tokio

Мнениеот venkap » 17.12.2010 21:12

Да оставим, че са объркали Ямбол със Стамбул.
Обясниха ли, какво влагат в това понятие?
Tokio написа:...към настоящия момент е изчерпан капацитета на съществуващата преносна мрежа...
venkap

Мнениеот Слънчо » 19.12.2010 12:23

Tokiyo, очевидно става въпрос за чиновническа немърливост. Моя съвет е да се бориш с бюрокрацията, като играеш на "Дай бабо огънче", Като се качваш по-нагоре, докато не видиш на дядо Поп келимявката. Обикновено дядо Поп се грижи най-добре за мястото си и гледа да си свърши добре работата. От опит знам - работи. Ако пък и тогава нищо не става, трябва да решаваш дали да ходиш до дядо Господ да смъмри Попа или да оставиш нещата в ръцете на Съдбата. Може да е преценила, че това е по-добре за случая.
Слънчо

Мнениеот Tokio » 20.12.2010 03:20

venkap написа:Да оставим, че са объркали Ямбол със Стамбул.
Обясниха ли, какво влагат в това понятие?
Tokio написа:...към настоящия момент е изчерпан капацитета на съществуващата преносна мрежа...

Че нямат свободен капацитет нито мрежите на НЕК, нито на EVN.
Tokio

Мнениеот Tokio » 20.12.2010 03:31

Слънчо, в случая кой е Попа и кой е Господа? Ходил съм по друг въпрос в централата на EVN в Пловдив и там или нищо не знаят, или ме пращат в трета глуха. Имам жалба и до ДКЕВР от 22.06.2010 и все още нямам официален отговор. Проведох над 10 телефонни разговора, докато разбера, че жалбата ми е дадена на техен колега, който излязал в отпуска, затова няма движение жалбата ми. Устния им отговор беше, че нищо не може да се направи, каквото решат ЕРП-тата, това е. Имам чувството, че работещите в ДКЕВР си получват заплатите от ЕРП-тата...
Къде по-нагоре? Министъра на енергетиката, Народното събрание, или Бат Бойко? Много се съмнявам, че някой от последните би си мръднал дори пръста за да ми напише отговор, да не говорим за друго.
Пропуснах омбудсмана, там също имам жалба от октомври 2009 година и още чакам отговор....
Tokio

Мнениеот venkap » 20.12.2010 06:00

@Tokiyo, очевидно не става въпрос за чиновническа немарливост, а за целенасочена държавна политика.
Какво ли биха направили гражданите на една нормална европейска държава?
venkap

Мнениеот Слънчо » 20.12.2010 11:37

venkap написа:@Tokiyo, очевидно не става въпрос за чиновническа немарливост, а за целенасочена държавна политика.

Определено има чиновническа грешка с района.
Определено има липса на стимул ЕРП-тата да присъединяват ВЕИ-та, защото се бръкват в джоба по присъединяването.(Друг е въппросът, че си слагат 3 кондома преди секса с произведителя и освен, че нямат предварителни разходи, то и обещаните да изплатят не правят дори и на 40%)
Но, доколко е държавна политика да се спъват ВЕИ-тата, не би трябвало да се заключава толкова лесно.
Нещата са доста по-цветни.
Тук се забелязва характерното и за другите отрасли съботиране на правителствените разпоредби от (розово-червени до виолетови; картелни и задължително индивидуални-его) елементи вградени в администрацията.

По-конкретно, Tokio, ако в Пловдив е централата на EVN, поискай официална среща с австриеца отговарящ за EVN-България. Обясни му че имаш проблем с администрацията за която е отговорен и нека той да ти даде официален отговор от името на компанията.
В ДКЕВР си направи среща със Семерджиев и поискай да се ангажира с проблема в администрацията му също.
Това са ти поповете.

Само не спирай при отказ от падаря без да стигнеш и чуеш господаря. И също не се запътвай до господа преди да си чул на господаря ангажирания отговор. Обикновенно, това са хора със сериозна и ангажирана позиция, породена от отговорния пост, който заемат и обикнобено чуват тези които знаят какво правят.

Бяхме дискутирали в друга тема за постулат No: 1 на Levis.
Дори само с информираност, дързост и постоянство можеш да постигнеш много. (За разлика от тези които се отказват лесно.)

Успех ти желая!
Слънчо

Мнениеот venkap » 20.12.2010 22:24

Слънчо написа:Определено има чиновническа грешка с района.

Ами, чиновническа грешка било. В един фиктивен документ, от който не произтичат никакви задължения, за която и да е от страните. Същото значение щеше да има, ако в документа бе упоменато примерно Стралджа. И тя е около Ямбол само, че на изток.
Tokio написа:...Платих 290 лв за да ми кажат, че мога да започна процедурите и когато съм готов с ПУП-а отново да поискам искане за проучване за условията и начина на присъединяване..

Има ли някой илюзия, че след няколко месеца мрежите им ще са с друг капацитет.
Tokio написа:Имам жалба и до ДКЕВР от 22.06.2010 и все още нямам официален отговор. Проведох над 10 телефонни разговора, докато разбера, че жалбата ми е дадена на техен колега, който излязал в отпуска, затова няма движение жалбата ми. Устния им отговор беше, че нищо не може да се направи, каквото решат ЕРП-тата, това е. Имам чувството, че работещите в ДКЕВР си получват заплатите от ЕРП-тата...

Тук съм озадачен. Явно Tokio се жалвал по друг повод, защото има разминаване в датите, но и точно за това не разбирам част от следващият пост:
Слънчо написа:В ДКЕВР си направи среща със Семерджиев и поискай да се ангажира с проблема в администрацията му също.
Това са ти поповете.

Нормално ли е всеки недоволен кандидат инвеститор да "си направи среща със Семерджиев"?
Нормативно е разписано как се разглеждат жалбите от Комисията.
Слънчо написа:Определено има липса на стимул ЕРП-тата да присъединяват ВЕИ-та, защото се бръкват в джоба по присъединяването

Така е, когато законите се правят, не от професионалисти, а от лобисти (и то непрофесионалисти).
Слънчо написа:Тук се забелязва характерното и за другите отрасли съботиране на правителствените разпоредби от (розово-червени до виолетови; картелни и задължително индивидуални-его) елементи вградени в администрацията.

Пропуснал си да споменеш жълтите, така всички нюанси на основните цветове са на лице, но не забравяй поговорката: "На калпавият космонавт и облаците му пречат".
venkap

Мнениеот gosho1 » 29.12.2010 23:08

kolegi,a nqkoi 4uval li e 4e erp- tata imali pravo avtomati4no da vklu4vat i izklu4vat centralata ti poradi nqkakvi pri4ini? 4e to ako e taka te centralite ni 6te sa si postoqnno izklu4eni koeto 6tee v tqxna polza.
gosho1

Мнениеот Lupus » 30.12.2010 00:21

gosho1 написа:kolegi,a nqkoi 4uval li e 4e erp- tata imali pravo avtomati4no da vklu4vat i izklu4vat centralata ti poradi nqkakvi pri4ini? 4e to ako e taka te centralite ni 6te sa si postoqnno izklu4eni koeto 6tee v tqxna polza.

Не съм абсолютно сигурен, но май EVN накараха "перките" да си сложат реклозери, за да могат да ги спират дистанционно.
И само да попитам - защо не употребяваш кирилица?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ