Присъединяване на отдалечен имот

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Присъединяване на отдалечен имот

Мнениеот НиколайDC » 31.07.2011 22:17

Преди 2г. купих нива, отдалечена на 1.2км. от най-близката селска къща. Макар и неразбираема за всичките ми познати, идеята е да съм възможно най далеч от строежи, съседи, кучета, селски сватби и пр. дразнители. Имам виза за проектиране и нещата са задвижени...
Сега, въпросът ми е странен.
Възможно ли е технически така да се изпълни присъединяването на 1-2 отдалечени обекта като моя, че да е невъзможно "лесно" последващо присъединяване на нови обекти в съседство към така вече изградената/за моя сметка/ мрежа?
Притесненията ми са, че след докарването на ток около мен постепенно ща почнат да никнат съседи. А за класически социопат като мен това от сега вечи си е доста стрес.
Напълно автономната фотоволтаична инсталация ли ще е единственото решение?

Благодаря предварително за отделеното време...
НиколайDC

Мнениеот YordanIvanov » 31.07.2011 22:28

Намерил си за какво да се закахъриш.
Каква мощност ти е централата?
YordanIvanov

Мнениеот Емил » 01.08.2011 01:02

Строиш си трафопост и кабели средно напрежение, и не ги предаваш на ерепето.Така ерепето няма да може да "закачи" никого другиго.

например за 30 kW

трафопост = 40 000 лв
кабел СрН= 40 000 лв

общо = 80 000 лв

ФЕЦ 30кW = 150 000 лв
Аватар
Емил

Мнениеот kostov » 02.08.2011 00:47

Привет,

интересно начинание наистина. Предложението на колегата е подходящо ако искаш да си независим, за съжаление носи и някои негативи, които е добре да имаш предвид ако си имаш твой траф и кабел 20 кВ:
-нива - от къде минава този кабел, няма да е за първи път някой да 'изоре' кабел
-имаш трафопост - трябва да го поддържаш т.е. някой трябва да ти го поддържа (не че не е модерно да не се поддържат)
-интересно е къде ще ти дадат точка за присъединяване т.к. ако се вържеш на 20 кВ ще им вкараш загуби по този електропровод и т.н., а ще си им тотално нерентабилен т.е. могат да те пратят да се присъединиш някъде мн далече
-ще имаш мерене на високата страна = загубите на трафа ги плащаш ти, отделно при непълно натоварен траф плащаш големи загуби, отделно празния ход когато те няма.

Засега си мисли за къщата, централите са самоцел в момента.

Бтв това къде е, имам и една друга идея.

Поздрави
Костов
Винаги има начин
Аватар
kostov

Мнениеот zerotolerance » 02.08.2011 20:45

Ако си присъединен сам на края (по чл.117) БКТП си е изцяло за твоя сметка заедно с кабелното отклонение, т.е. съответното ЕРП го боли нещо си колко е дължината на кабелната линия, т.к. се мери на средно напрежение. Новите БКТП не се нуждаят от обслужване. :lol:
Charity begins at home
zerotolerance

Мнениеот НиколайDC » 03.08.2011 16:12

Извинявам се за късната реакция...
Сега разбирам, че въпросът ми е бил неясен. Всъщност драмата е не колко би струвало а дали технически е възможно трасето да се изгради така, че в последствие ако друг иска да си докара ток да трябва и той да инвестира в изграждане на свое, отделно трасе.
Аз, сигурно наивно си представях, че може ел. инженер да ми изготви проект, който да предвижда единствено свързването на моя отдалечен парцел с най-близката/на 1.2км/ присъединителна точка на ЕРП-то, да се одобри проекта от ЕVN, да си платя за реализирането на проекта, каквото и да е предвидено в него и това е. Явно не стават така работите с тока :). Странно все пак...Не разбирам каква може да е причината един търговец, какъвто е EVN да откаже да ми продава услугата си при положение, че аз заплащам абсолютно всички разходи за да стане възможна сделката?
А по отношение на фотоволтаичната инсталация нямам никакви амбиции да продавам ток на EVN. Каквото си направя, за мен ще си е...
НиколайDC

Мнениеот solarcenter » 03.08.2011 22:28

Направете си автономна система , панели , генераторче , акумулаторно депо ... Няма да е по-скъпо от другото и си зависи ИЗЦЯЛО ОТ ВАС ! Е , ако не искате да си имате в къщи мелница с 50 киловатови ротори ... ? Това е за социопат както се нарекохте - living-of-the-grid !
solarcenter

Мнениеот Gio » 03.08.2011 22:43

solarcenter написа:Направете си автономна система , панели , генераторче , акумулаторно депо ... Няма да е по-скъпо от другото и си зависи ИЗЦЯЛО ОТ ВАС ! Е , ако не искате да си имате в къщи мелница с 50 киловатови ротори ... ? Това е за социопат както се нарекохте - living-of-the-grid !

...нормално е да си социопат при наличието на такова "общество"...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот kostov » 05.08.2011 00:31

Колегата zerotolerance добре е споменал въпросния чл. 117, но както 20ти и 116ти така и той се чете доста йезуитски. Свидетели сме били на много и различни казуси, договорки и решения.
Трасето в крайна сметка ще си е за твоя сметка при всички положения, меренето обаче вероятно ще бъде в твоя БКТП и от там и негатива от загуби по електропровода за ЕРП-то. Лошото е че по тази схема дори цялото съоръжение да си е твое могат в един момент да те принудят да им предоставиш достъп пак на база този 117 чл (виж си го ти най-добре какви са ти опциите, за да си информиран).

ЕВН няма да ти откажат да ти приберат парите в крайна сметка, стига да си покриеш разходите и ако може да им разшириш мрежата безплатно още по-добре. Въпроса с ограничаването в последствие е деликатен и гаранции няма. Решението се очертава като една автономна система, но тук другите членове на форума имат да кажат повече от мен по въпроса. Ако ще строиш електропровод продължаваме дискусията.

Поздрави
Костов

ПП Както казах модерно е да не се поддържат съоръженията, без значение че производителите на оборудването предписват на 4 години inspection с последваща inspection based maintenance, а дори няма да коментирам Наредба 16-116.
Винаги има начин
Аватар
kostov

Мнениеот zerotolerance » 05.08.2011 17:53

Доколкото си спомням Н16-116 е бившата 4 и касае ел.оборудването след електромера. Преди него в сила е Наредба 9. Ако ЕРП-то реши, че в района около частното крайно БКТП има потенциал за развитие и може да присъедини някого, то тогава ще го изкупи. :D
Charity begins at home
zerotolerance

Мнениеот kostov » 10.08.2011 15:25

@НиколайDC,
ако парите не стоят под въпрос, аз бих си направил БКТП и къщата.
В последствие можеш ако много искаш да си правиш и соларна централа на/около къщата и ако искаш да си я присъединяваш към ЕВН ако не искаш - не.
Ако пък в един момент тръгнат да ти изкупуват БКТП, за да могат да присъединят там някой, няма да им разрешиш, да те съдят ако искат. :)

@zerotolerance
Нещо такова гласят ел. проектите на КТП:
След въвеждане в експлоатация:
-да се извършва периодични проверки и почистване на съоръженията в срокове, определени със вътрешни инструкции;
-ежегодно да се извършва измерване на преходното съпротивление на заземителния контур;
-периодично, в срокове, определени съгласно изискванията на Наредба № 16-116 от 8 февруари 2008 г. за техническа експлоатация на енергообзавеждането да се извършва измерване на изолационното съпротивление;

Поздрави
Костов
Винаги има начин
Аватар
kostov

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ