Продавам терен

Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти за ВЕИ.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот petyostoev » 27.09.2008 11:39

Благодаря,разбрах.
petyostoev

цена на земя

Мнениеот zenik » 15.10.2008 02:19

Не виждам какво общо има Германия тук.
Не знам след като по западналите райони има къщи по 4-5000 лева с по 2-3 декара двор, като получаваш и някаква наклонена постройка и изгнила ограда, кой ще плати горните цени.
При това имота не е нужно да се купува, може да се купи само право на строеж в южната част на двора или парцела, като цената ще падне още много. Може и да се купи като се впише тежест "право на ползване" - някой старец да си остане там, хем да пази, хем да чисти и подрежда.
zenik

Мнениеот Denislav Минчев » 27.10.2008 22:59

Много необмислени предложениe- 64 000 евро за 8 декара, едва ли ще се намери купувач.
Аватар
Denislav Минчев

Мнениеот Joker » 12.11.2008 02:06

НЕ Е ЛУД ТОЗИ, КОЙТО ИСКА ПАРИТЕ, А ТОЗИ КОЙТО ГИ ДАВА!

Опитай се да намериш:
1. Сравнително равен или с лек южен наклон терен;
2. Да не се засенчва от никъде;
3. Да е електро и водоснабден;
4. Да е с големина за 300 kW централа и повече;
5. Да не е земеделска земя;
6. Да има в близост трафопост;
7. Да не е през седем гори от населено място;
8. Да е отреден за ФЕЦ;

Тогава ще разбереш много ли са 8 евро за кв. метър.
Joker

Мнениеот mackata » 12.11.2008 11:21

5er написа:ok не съм казал че е чак толкова интересно - просто сме едни от малкото, които имат заявени производствени мощности и можем да реализираме големи проекти веднага. ако някой иска има възможности и за съвместни предприятия - и все пак говорим за продажба на проекти на ниво идеен проект - и няколко предварителни договора подписани :) Интересувам се и от проекти свързанис биогаз, биодизел и вятърна енергия :)
Както казах и по-горе - нашите контрагенти имат заявени мощности във европейски предприятия - не китайски само :) и трябва да предложим реални възможности за реализация. Ако цените, които съм посочил са не интересни - моля кажете ми нивата на които релано продавате проекти от да речем 2 МВ ?

Това със заявените мощности е малко измислица колега.
В понеделник си поръчах 422 панела в една шведска фирма и днес имам проформа фактура, след като извърша 100 % плащане ми ги доставят до три седмици.
Не знам кой измисли тази партенка с невъзможноста да си купиш панели с месеци напред.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот dobrin » 13.11.2008 13:44

Колега mackata, може би не е зле да споделиш коя е фирмата, какви са панелите и пр. може и на ЛС за да не спамим форума. Мерси
dobrin

Мнениеот mackata » 13.11.2008 15:37

Колега на няколко пъти съм я споменавал.
Пращам ти я на лична.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот Mateev » 14.11.2008 19:04

mackata написа:В понеделник си поръчах 422 панела в една шведска фирма и днес имам проформа фактура, след като извърша 100 % плащане ми ги доставят до три седмици.
Не знам кой измисли тази партенка с невъзможноста да си купиш панели с месеци напред.

Панели вече има, защото спряха строежите на слънчеви централи. Ще ги има някъде до средата на февруари, и после пак ще изчезнат. Сега е момента да си купите, ако искате догодина да правите централа.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dobrin » 14.11.2008 19:26

Докато продължава кризата панели ще има за всички от сърце. Инвеститори ще липсват или поне няма да е като в добрите стари времена. Лошото е че и най-големият инвеститор разчита на привлечен капитал какъвто в момента просто няма на пазара. Вервайте ми. Очаквам в скоро време и производителите на панели да започнат за съкращават (временно) производството поради липса на поръчки.
dobrin

Мнениеот Mateev » 15.11.2008 09:52

Трудно можем да предвидим бъдещето. Може да стане и точно обратното - много големи капитали да се оттеглят от други сфери на производство и да се пренасочат към гарантирани от държавата инвестиции. Тоест към възобновяемите източници. И това да доведе до нов, невиждан бум в строителството на слънчеви електроцентрали.

Вчера например при мене дойдоха двама македонци и проучваха възможността за 200 kW централа. Искат да са първи в Македония.

Дефакто в кризата не обедняват абсолютно всички. Пари не се губят. Гарантирано част от хората забогатяват по време на криза. Всъщност кризата представлява бързо прехвърляне на пари от един джоб в друг. Самите ние (СТС поделенията) забогатяхме от предишната криза. И точно по време на кризата реализирахме трицифрени проценти печалба на годишна база.

Доскоро ситуацията с панелите беше много тежка. Имаше абсолютен дефицит. Тоест световното предлагане не можеше да задоволи световното търсене. Нека да приемем, че търсенето ще намалее в резултат на кризата (въпреки че може и да се увеличи). При намалено търсене постепенно ще започнат да се задържат панели по складовете на производителите и доставчиците. На първо време това ще доведе до ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗБОР. Клиента ще има няколко алтернативи и ще може да избере най-добрата. Няколко месеца след това ще започне падане на цените, докато се достигне възможния минимум. След още няколко месеца ще започнат ухажванията на клиентите, като най-важното от тях ще е разсроченото плащане (както е при другите видове бизнес). Според мене това ще е критерия, по който ще познаем дали продажбите на панели действително буксуват. В момента, в който ме потърси някой производител (в момента ние ги търсим) и ми предложи разсрочено плащане (в момента е 100% предплащане), точно в този момент ще повярвам, че инвестициите в соларни системи буксуват. Засега такова нещо няма. Според мене в момента наблюдаваме само сезонно намаляване на търсенето, каквото си има всяка една година през зимата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dido 2 » 15.11.2008 17:34

От преди месец , при мене , беше първата оферта , без да съм питал : имали свободни еди-колко си киловата проявявал ли съм интерес на еди-ква си ( доста добра наистина ) цена . Предполагам , че някой им ги е капарирал и е размислил .
Чак до панели на изплащане , надали ще се стигне , дано........
Няма да е лошо , вместо на банки да имаме изплащаме 5г. на някой.....ха-ха мечти.
dido 2

Мнениеот dobrin » 17.11.2008 15:27

Mateev написа:Трудно можем да предвидим бъдещето. Може да стане и точно обратното - много големи капитали да се оттеглят от други сфери на производство и да се пренасочат към гарантирани от държавата инвестиции. Тоест към възобновяемите източници. И това да доведе до нов, невиждан бум в строителството на слънчеви електроцентрали.

Колега Матеев, много големи капитали в момента просто няма! Инвеститорите в ФЕЦ са 2 вида: стратегически (т.е. utility компании) и финансови инвеститори. Вторите вече умряха (следете страницата с некролозите :(), а първите в момента са извънредно притиснати и макар по принцип да инвестират, изчакват подобрение на конюнктурата. Всички са задлъжняли (съвсем нормално) а едно понижение на рейтинга е извънредно нежелано. Няма да навлизам в повече подробности, следващите месеци ще покажат.
dobrin

Мнениеот mackata » 17.11.2008 22:33

Когато нищо друго не върви, инвестирай във вятър и слънце.
Елементарно, но явно не за всички.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

...

Мнениеот Gio » 22.11.2008 13:48

...господин Матеев, позволете да не се съглася с предвижданията Ви - добрите компании производители осигуряват стабилни количества модули. Аз самият съм си договорил количества до края на 2009. Цените падат след Новата година - това е сигурно. Така наречената финансова криза не повлиява цените на модулите - просто договорете изискваните от хората количества... Така сторих и аз, проучвайки пазара на Балканите...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 22.11.2008 15:51

Договорката отдавна я имам, но тя по скоро е от пожелателен, а не от задължителен (гаранционен) вид. За да има гаранции, трябва да се преведат пари. Още сега.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти