от Bozidar » 28.04.2009 18:16
Няколко кратки коментара по повдигнатият въпрос за разликата в цените:
1. Ако не се коригира с разликата в изкупните цени, то за какво сравнение можем да говорим? В крайна сметка става дума за инвестиция - за тези пари които ще ми донесе проекта, аз колко мога да платя. Ако това не се коригира, сравнението е малко безмислено. От тази гледна точка сравнение на цени в Испания преди и след септмеври 2008 е безмислено, за да има сравнимост с България трябва да се гледат цените на проектите там след 09-2008. Тези цени са в края на таблицата, и ако приемем че са нужни 20/25 дка на МВ, то излиза че там е същото като тук. Първият е за 150.000 евро на МВ, вторият за 145.000, третият за 80.000 евро, четвъртият за около 110.000 евро на МВ.
2. Какво включва пакета който се продава. Добър пример е един проект с цена малко над 2 евро на кВп - и като се погледне текста и се види че казват че инвеститора може да си сложи негови панели, изглежада че искат да бъдат взети за всичко останало (проект и изграждане). Тук досега съм видял само един-два такива проекта, но като се седне да се разговаря с продавачите цената се раздробява на елементи - терен с разрешителни, проект за разрешително за строеж, изграждане не един или друг елемент, и т.н.
3. Друг елемент е финансирането. Ако някой е стигнал до фаза да тръгне да финансира, ще се радвам да сподели с какви банки работи и на какъв лихвен процент му е кредита. Ако е около или над 8% (което май е типично за финансиране в България), това направо може да убие проекта, и тогава и да ти го подаряват пак не си струва да го вземеш. При финансиране от 4,5% в други страни, това прави една голяма разлика.
Има и други елементи, но това са най-елементарните които ти влизат в модела за да видиш колко ти струва един проект. И като сложиш някаква желана рентабилност, каквото оства мозеш да го платиш за терена и договора за присъединяване.
Bozidar