СТС Солар търси земя за мегаватови проекти

Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти за ВЕИ.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот _Dimitrov_ » 03.03.2009 13:23

Бих искал да разбера какви са отзивите за каварненския район. Има ли мошности и рентабилен ли е района, в смисъл сланчева радиация.
_Dimitrov_

Мнениеот Mateev » 03.03.2009 13:29

Вече нееднократно съм писал, че най-добрия регион за слънчева централа е региона, в който живеете. Разликата в радиациите в България е много по-малка от евентуалните бъдещи разходи за поддръжка и експлоатация на една централа, която се намира на 300 или на 400 километра от мястото, където живеете. Така че няма смисъл да се издига в култ един или друг регион. От икономическа гледна точка най-изгоден е региона, където живеете.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dival » 06.03.2009 01:32

Нищо не се издига в култ .Каварненския раион си е подходящ, вярно е че има недостатъчно мошности (заети са от ветрогенератори)
около Добрич обаче все още може
Както не веднъж е споменавал г-н Матеев - Добруджа си наи - добре
Ако има проект за 10 мегавата не мисля че застояние от 300-400 километра би стреснало някои
Живея и работя в Добрич, по една случаиност фирмата ми се занимава със смяната на статута (и не само) за ветрогенератори и фотоволтаични
Не мога да ви опиша каква лудница е тук в момента и какъв интерес има към проекти
Терена които ви пуснах по -горе е почти договорен, ще знам със сигурност след два дни
засега това - ако ви е интересно ще ви държа в течение
dival

Мнениеот Mateev » 06.03.2009 01:53

Тука има нещо недоизяснено - ДОБРУДЖА НЕ Е НАЙ-ДОБРИЯ РЕГИОН !!!

Много добра радиация има само в 15 километровата зона около река Дунав от Русе до Силистра (над 1600). По диагонал от Силистра към Добрич радиацията много бързо спада и в региона около Добрич е малко над средното за страната (1480-1490).

Не знам защо това е така. Вероятно е някаква метеорологична аномалия - игра на ветрове, течения, мъгли и Dew Points (точки на оросяване). Да му мислят метеоролозите. Ние само констатираме фактите. А когато фактите (цифрите) говорят, боговете мълчат.

Между другото цялото ни познание за радиацията над България се базира на дългогодишните замервания на 20-30 МТО станции в България и околните държави. Но непрекъснато ме тормози мисълта, че един единствен разкалибриран датчик може да ни захвърли в девета глуха. Със сигурност знам, че такъв има на едно от военните летища край Ямбол. Имам почасови данни за радиацията от 14 военни летища за 2005-та и 2006-та година и съм им правил подробен анализ. В общия случай данните им се покриват с данните на МЕТЕОНОРМ, но има и две изключения:

1. Датчика в Бургас е пълен с грешки. Половината от времето не е работил, а през останалото време таймщамповете на данните са отместени с по час или два. Кашата е толкова голяма, че директно се отказах да вярвам на неговите данни.

2. Датчика в Ямбол е тотално разкалибриран. Лятно време, когато другите датчици в България показват радиации от порядъка на 1000 W/m2, датчика в Ямбол показва по 1400-1450. Но това е смешно. Та соларната константа (радиацията в близкия космос) е само 1360. :lol:

Именно поради тази причина съм склонен да вярвам, че на радиационните датчици по нашите МТО станции се е отделяло сравнително малко внимание. Вероятно когато станциите са били закупувани, в комплекта е имало и радиационен датчик, но никой не му е обръщал сериозно внимание. Такива са били годините. Летищата са се интересували само от силата и посоката на вятъра, а останалото е било оставено на самотек. В резултат на това в момента нямаме никаква сигурност дали датчика е бил монтиран правилно и дали не е бил подложен на някакви засенчвания (от кола на мачтата или пък от някоя сграда или дърво). Също така е почти сигурно, че никой не се е хабил зимно време при сняг да го почиства по няколко пъти на ден. Няма гаранция и дали наистина са правени задължителните периодични калибрирания (справка датчика в Ямбол).

При това положение има голяма вероятност в световните бази данни да има грешни стойности за някои региони на България, което би довело до тотално изкривена представа за някой регион. И понеже всички крадат данни един от друг, тези грешки може да са се разпространили навсякъде и това да е довело до това, че всички сериозни източници по света да грешат за някой Български регион.

За съжаление ние нищо не можем да направим по въпроса. В нашите слънчево-енергийни одити ние сме принудени да използваме данни от официални и световно признати източници. А дали тяхната информация е вярна ще се разбере след 4-5 години, когато видим реалното електропроизводство на слънчевите централи и когато се натрупат реални статистически репрезентативни данни.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 06.03.2009 02:23

Това са ми разсъжденията до момента. Много бих се радвал, ако някой от посетителите на форума е служител в БАН и обори тези мои съмнения, като обясни как и къде се монтират радиационните датчици, от какъв тип са, кой им е производителя, какъв им е класа на точност, каква е спектралната им характериситка и най-накрая какви грижи се полагат за тях през периода на експлоатация.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ping » 06.03.2009 02:47

Е тук е тънкия момент и с българските и със световните метеоданни.
С метеонорм е същата работа.
В крайна сметка както казаваш, когато цифрите говорят и боговете мълчат.
Само че цифрите само ни се подмятат....

Метеонорм примерно дава за даден регион 1400 kWh/m2.
Какъв е спектъра на тези 1400 kWh/m2 ?
За едни и същи спектри ли говорим - тези от данните и тези при които се дават характеристиките на панелите...?
По принцип един прецизен пиранометър като го сравня с фотоволтаичен модул - тръпки ме побиват.
Интерпулирането и апроксимирането пък за териториите без метеостанции не отчитат много явления, влиящи върху радиацията от локален характер.
Наса има донастройваща опрерация свързана с това кога и колко се вижда дадена зона от земната повърхност (дали има мъгли, облаци и др), но веднага стои следния въпрос - спектралната чувствителност на камерата...., това което е полупрозрачно за нея , полупрозрачно ли е за панелите и обратно...
Да не говорим, че много се разчита на неголеми флуктуации на радиацията през годините, но ако вземем един период от 10 - 15 години - не е много така. А това си е половината от експлоатационния период на централата и периода в който тя трябва да се е изплатила....
По принцип разработките при одитите със софтуерите изглеждат много шарено и убедително, но понякога в 2 часа след полунощ сме склонни да си признаем, че нещата не са точно такива каквито изглеждат на цветните картинки и каквито разправяме че са през активната част от денонощието :)))

А сега май е време за лягане!
ping

Мнениеот Mateev » 06.03.2009 10:33

Това със спектрите, мъглите, локалните метеорологични особенности, различните спектрални чувствителности на панелите и поне 100 други фактора със сигурност се отчитат от METEONORM и PVSYST. Техните софтуерни модели са впечатляващи и са разработвани и писани от професори или даже от цели институти. Така че не може да има и капка съмнение, че смятат правилно и безпогрешно. Аз не поставям под съмнение методологията, а само първичните данни от социалистическите МТО станции.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 06.03.2009 11:58

Тука пак можем да върнем спора за кокошката и яйцето от преди повече от година...

Софтуера е супер, но не вярвам да отчита всичко. Атмосферните процеси са толкова сложни, че дори и да се описват по някакъв начин на макро ниво, надали ще могат толкова точно и лесно да се опишат на микро и то по такъв начин, че обикновен компютър да построи модел в рамките на секунди или минути. Просто не го вярвам и това си е! Виж, ако се смяташе на машина от сорта на Deep Blue, ASCI White или Roadrunner и го смятаха няколко месеца - разбирам. Но да повярвам, че нещо толкова сложно може да се сметне за секунди от настолен компютър - не, не става. Чел съм документацията на софтуера и при цялата сложност това надали е повече от върха на айсберга. Пример - виж разликата между моето и твоето електропроизводство, при все, че според МЕТЕОНОРМ разликата в радиацията ни е по-малко от процент.
За 2008 година при мен добива е 1833,16 квч/квп, а при теб е 1549,74..
Надали губиш 18% от засенчвания, а и аз също имам сянка през зимата...
Miro

Мнениеот DanielDimov » 06.03.2009 12:32

всички метеоданни минават през филтър за коректност - примерно ако данните за температурата в Плевен и Русе показват около 25 градуса, а във Велико Търново показва 45 то се счита че това не е достоверна информация и се игнорира (все едно няма измерване)

за всеки вид метеоданни си има такива дефинирани условия (които са доста сложни) и се прилагат когато информацията влиза в моделите за изчисление

така че факта че в България има малко станции и лоши измервания ще доведе само до по-лоша резолюция на модела, но не и до изкривяване на общата картина - тоест едва ли ще има големи отклонения между прогнозата и действителността.
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 06.03.2009 14:28

И аз така мисля. Ако погледнем един глобус с размерите на футболна топка, то на него България едвам се вижда (едно смешно малко петънце). Нима можем да очакваме на такава малка площ да има големи разлики в радиацията? И ако не беше феномена с голямата радиация в Силистра, въобще нямаше да се съмнявам.

Колкото до разликата в електропроизводството между моя тракер и тракера на Миро от Равадиново - това е напълно нормално. Моя тракер е монтиран на много лошо място. Дефакто имам годишни засенчвания от порядъка на 5-7% за статични системи, а за тракери този процент е още по-голям. По принцип тракерите вадят допълнителната си енергия през сутрешните и през вечерните часове (на обяд произвеждат колкото статичните системи). Тоест за да даде един тракер много допълнителна енергия, той се нуждае от чист хоризонт на изток и на запад, а не на юг. А при мене точно изтока и запада са много лоши - ъгъла на хоризонта е 12-14 градуса. При това положение при мене тракерите не могат да разгърнат пълните си възможности.
Аватар
Mateev
Site Admin

Парцел в с.Алино - 100дка.

Мнениеот патриот » 12.03.2009 14:25

Здравейте,
Г-н Матеев, мой приятел има 100 дка. в с.Алино - Софийско. Зоната е в натура 2000, но терена е в процес на смяна на предназначение.
Знам че в Алино, не е добра радиацията, но все пак аз не разбирам много. Ако представлява интерес за вашите клиенти, мога да разговарям за цена и конкретно предложение. Според моето скромно мнение, като изложение и други параметри парцелът става, но радиацията...
патриот

Мнениеот Mateev » 12.03.2009 16:23

Ако сте голям мреаклия да си направите централа по субсидиите за вас лично и да ви е наблизо - ДА.
Ако обаче искате да я продадете, никой няма да я купи заради лошата радиация.

При централите по мерки 311 и 312 няма много голямо значение каква е радиацията. Даже и при най-лошите радиации сметката на бизнеса като цяло излиза много добра. Но за големи мегаватови проекти си струва да се търси най-добрата земя с най-добрата радиация.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 13.03.2009 08:25

Радиацията е лоша само за София.
На юг от София си е много добре.
Аватар
Vandal

Мнениеот dival » 18.03.2009 21:04

Аз пък твърдя , че все пак Добруджа си е лидер ! Които иска може да поспори но само в Добруджа има достатъчно количество земя за мегаватови проекти -земя отговаряща на поставените изисквания
Не ми е ясно как на някои баир ще се изгради инсталация за няколко мегавата като няма дори 100 декара на едно място (комасирани) с изчистена собственност
Всеки си има мнение нали ? Аз като геодезична фирма (лицензирана) занимаваща се с ветрогенератори и тук там фотоволтаични така мисля
Няма нормален инвеститор които за купува парченца земя и да ги обеденява и да търси ел провод за присъеденяване - къде да се закачи на 15 км ????През три баира????
ако се налага изграждането на под-станция тя къде ще бъде ..на четвъртия баир ?????
dival

Мнениеот vaklin » 18.03.2009 22:43

Ами то това е основното преимущество - ако земята е на подходящия баир изобщо няма да трябва толкова голяма площ.
vaklin

ПредишнаСледваща

Назад към Обяви за покупка и продажба на земя или на цели проекти