Убивам се да се мисля

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Убивам се да се мисля

Мнениеот Solo » 19.05.2009 17:38

Здравейте! Нищо не разбирам от електротехника, още повече от фотоволтаици и ветрогенератори. по образование съм химик. Попаднах на един сайт без да искам и се зачетох. Не че разбрах нещо конкретно, обаче стана три дена се мисля. запалих нещо по идеята с тия алтернативни енргии. Не знам защо. Имам едно офисче с климатик 2.4Кв, два компютъра и няколко осветителни тела. Нищо не ме засенчва от юг. Разполагам с 40 квадрата покрив, с лек наклон на изток и запад. Какво трябва да си закупя, за да ги захранвам поне през деня? Не се мисля от финансовата част, а от това дали мога да направя наистина нещо? Можете ли да ми дадете съвет какво точно да си закупя? Благодаря ви предварително!
Solo

Мнениеот EOS Technologies » 19.05.2009 18:28

Трябва ти около 300кв. м. покрив за 10кВп фотоволтаична централа, един куп акумулатори и около 50.000 евро... тогава можеш да се охлаждаш от соларната енергия :-)
EOS Technologies

Мнениеот Solo » 19.05.2009 18:48

Значи проблема е с площа на покрива. Фотоволтаиците отпадат, нямам такова място, абсурд просто.А това как ти се струва? Офисчето е в квартала където прането ти изсъхва за половин ден, ако ме разбираш правилно ;)

Генератор HM 3000W + витла + опашка + контролер 5304Цена(лв с ДДС)
Maчта за HM 3000W 12m 3180

Нямам идея какъв инвертор ми трябва всъщност.

До колкото разбирам трябват и акомулаторни батерии и контролер...
Ето това гледам в момента.
http://www.chepakov.com/price.htm
Solo

Мнениеот valka » 19.05.2009 20:44

Перката на ветрогенератора издава един постоянен шум. Едно здраво свистене. Ако имаш много комшии, вероятно ще имаш проблеми. Помисли върху това. :shock:
valka

Мнениеот estqwerty » 22.05.2009 13:40

здравей,

въпроса е интересен - според мен можеш да смениш осветителните тела с спестяващи , климатика с инверторен и компютрите с нови - последните години интел направи чудеса с понижаването на потреблението. изключваш всички принетери скенери и други USB джаджи - защото при мен хванах че тези неща събуждат компютрите.

за твое ли4но удоволетворение/кеф/хоби можеш да закачиш 2 4 или 8 панела, няколко батерии и да вържеш компютрите към тях - климатика просто ще харчи прекалено много, а за осветлрнието ще трябва да пускаш нова инсталация за 12В и или че се нуждаеш от прекалено голяма инвестиция за панели и батерии или ще копаш в стените за нови жици.

разбира се най-ултурния и евтин вариянт за в бг не е опция - да си инсталираш 1/ 2 кв панели и един инвертор и да си продаваш неизползваната енергийка на е.он или който е там. :)
за съжаление пак не сме се родили кадето трябва.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Назад към Свободни теми и дискусии