Нестандартно монтиране на колектор

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Нестандартно монтиране на колектор

Мнениеот sunny » 27.01.2009 21:13

Здравейте на всички във форума.Искам да попитам възможно ли е слънчеви колектори за топла вода да се монтират хоризонтално, а не вертикално.Става въпрос за монтаж на 2 бр. на тераса,среден етаж - четвърти,ориентация 40 градуса от юг в посока запад.Няма възможност за нормален монтаж, загрозява а и няма място.Казаха ми, че при такъв монтаж топлата вода трябва да излиза от долната страна на панела, т.е от студената, защото иначе панела не работел функционално и половината бил студен.Някой изпробвал ли е подобен монтаж.И още нещо, сигурно ъгъла към слънцето ще бъде доста по-малък от 38 - 42 гр.Може би 15 - 20 гр.Дали ще работи такава система.Благодаря ви предварително.
Поздрави
sunny

Мнениеот Георги Цолов » 27.02.2009 01:30

какъв модел са ти колекторите ?
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот Mateev » 27.02.2009 03:26

Дори и при хоризонтални колектори топлообмена е добър, ако осигуриш достатъчно дебит от помпата. Просто водата ще е принудена да мине оттам, откъдето трябва, а не от там, откъдето иска.

При моя монтаж на колекторите в началото имах грешка, която правеше циркулацията неравномерна. И едни колектори прегрявяха, а други стояха студени. Но този ефект се проявяваше само при първа степен на помпата. При втора и при трета степен изчезваше.

В момента съм оправил грешката в разположението на тръбите, но опита си остана, а той е следния:

ПРИ ДОСТАТЪЧНО ГОЛЯМ ДЕБИТ НА ПОМПАТА МОЖЕШ ДА ПРИНУДИШ ВОДАТА ДА ЦИРКУЛИРА НОРМАЛНО ДАЖЕ И ПРОТИВ ГРАВИТАЦИЯТА.

Считай че с една единствена малка помпа аз въртя водата през 32 колектора, свързани по схема (4 + 4) * 4. Имам както последователни, така и паралелни връзки. И ако при малък дебит водата прави някакви предпочитания да мине от тук или от там, то при среден и при голям дебит минава отвсякъде, при това равномерно.

Колкото до топлопроизводството:
Хоризонталните панели в годишен план ще дадат само 11-12% по-малко енергия, като нейния максимум ще е през лятото. Ако наклона е около 30 градуса, годишната енергия ще е максимална. Ако наклона е 50-60 градуса, ще има намаляване на лятната енергия за сметка на зимната. При такъв наклон като цяло ще получиш равномерно разпределение на енергията през месеците, но нейната годишна сума ще е по-малка от тази при 30 градуса около 1.5-2 пъти.

Та ако искаш максимум годишна енергия - 30 градуса.
Ако искаш максимум лятна енергия - 20 градуса.
Ако искаш равномерна енергия през всички месеци - 50 градуса.
Ако искаш максимум зимна енергия - вдигни на 60-65 градуса.

Всички тези градуси важат при идеална южна ориентация. Ако ориентацията е на изток-югоизток или запад-югозапад - увеличи всички цифри с 5-10. Ако искаш по-точни цифри - одит на място с отчитане на хоризонт и всички засенчващи обекти. Но за топлинни колектори това в общия случай е безсмислено (освен ако не говорим за поле от 100 колектора и нагоре).
Аватар
Mateev
Site Admin

Re:

Мнениеот sunny » 27.02.2009 08:02

Здравейте и благодаря за отговора. Междувременно оказа се, че има оригинално произведени хоризонтални колектори на GASOKOL - австрийски. Един колектор с площ 2,015 м2, можел да стопли от 150 до 200 л вода. От представителите на фирмата ме увериха, че ако използвам тяхната течност, която не е пропилен гликол, а нещо подобно, нямало нужда от UPS. Течността можела да издържа до 200 С и доколкото разбрах, по малко се разширявала. Поръчал съм такава система: 150 л, бойлер и един хоризонтален панел на GASOKOL. Другата седмица монтирам.
sunny

Мнениеот yassen » 02.03.2009 16:42

Ще може ли снимки на вашата инсталация - бойлер, сл. панел, тръби, помпа? Аз също се занимавам със монтаж на слънчеви колектори за БГВ. Ще ми бъде интересно да видя. Предварително благодаря.
yassen

Назад към Свободни теми и дискусии