Сложна електро,соларна,отоплителна система

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Сложна електро,соларна,отоплителна система

Мнениеот sunny » 26.11.2008 23:34

Здравейте предстои ми привършване на къща състояща се от два етажа,студио и сутерен.Имам идея на 1 ет да има камина с водна риза + радиатори, която да отоплява целия етаж, в сутерена котел на дърва, който да отоплява спалните на 2 ет. и студиото и електро котел, който да поддържа температурата при изгаряне на дървата късно вечерта.Плюс слънчеви колектори и бойлер 200 л с две серпентини.Възможно ли е да се направи подобна компилация,необходим ли ще е буфер.Възможно ли е автоматично управление на такава система.Квадратура на етаж по план 160 м2.Студио 35 м2.
Благадаря Ви предварително.
sunny

Мнениеот Mateev » 27.11.2008 15:14

За да се организира подобна система трябва да се премине към общ топлоносител - в случая вода. Подобна система разработвам и аз. Има един единствен кръг на водата и по този кръг последователно са закачени всички източници на топлина, започвайки от най-евтиния и стигайки до най-скъпия. При моя план това изглежда така:
1. Селективни колектори
2. Вакумни колектори
3. Термопомпа
4. Котле на дизел
5. Електрическо котле

Студената вода преминава последователно през всички източници на топлина и всеки следващ източник добавя топлинна енергия (повишава температурата на водата) САМО АКО ИМА НУЖДА. Така се гарантира, че първо е отнета цялата енергия на по-евтиния източник и чак след това се добавя енергия от по-скъпия.

По нататък в кръга последователно започват да се редят консуматорите на топлинна енергия, като подредбата е по степен на важност. Тоест гарантирано трябва да има енергия за тези, които са в челото на списъка, а за останалите - само ако остане. Моя списък на консуматори изглежда приблизително така:
1. Бойлер
2. Парно на жилищните помещения
3. Парно на помещенията за гости
4. Вътрешен басейн
5. Външен басейн
6. Аварийно - резервоар за вода, с която се поливат тревните площи

Аварийния консуматор на топлина е необходим тогава, когато всички топлинни нужди са задоволени и няма къде да се изхвърля излишната топлина. Например лятно време колеторите дават много енергия, но бойлера и басейните вече са стоплени до максималната температура и тази енергия трябва да се изхвърли накъде, за да не прегреят колекторите.

След последния консуматор кръга се затваря към първия източник на топлина и готово. Това е всичко.

Паралелно на всеки източник на топлина и на всеки консуматор има електронно управляван байпас, с който даденото устройство може да се "разкача" от кръга. За управление на байпаса аз съм решил да използвам контролери Microsol II Plus. Контролерите са свързани с централен компютър посредством RS485. На централния компютър има програма, която позволява да се въведе по сложна логика с правила, които важат глобално за цялата система. Това е програмата Sitrad, с която са окомплектовани контролерите. Можеш например да си въведеш следното правило "ако вън е под нулата, то тогава се откажи да топлиш вътрешния басен докато не размразиш леда на външния". Или пък "Докато съм в отпуска, поддържай температура само 7 градуса, но един ден преди да се върна затопли първо цялата къща, а после и вътрешния басейн". Това разбира се пише по малко по сложен начин, но е възможно да се реализира.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот plamsky » 28.11.2008 14:39

Господин Матеев можете ли да ми кажете приблизителната цена на контролерите и софтуера.
няма нищо невъзможно на този свят
Аватар
plamsky

RE:Сложна електро,соларна,отоплителна система

Мнениеот sunny » 28.11.2008 18:21

Г-н Матеев, много Ви благодаря за идеята, която ми предложихте, и която сигурно ще реализирам, но имам няколко въпроса. Вие казвате да се използва общ топлоносител, в случая вода. Добре но системата на слънчевите колектори не трябва ли да е с пропиленгликол. Зимата няма ли да замръзне водата. Освен това каминта с водна риза е на дърва. При Вашата система, като се достигне опр.температура се изключва източника на топлина, а как се регулира система като моята. Например камината е заредена с дърва, а в същото време стаите са затоплени, къде отива излишната топлина. Аз мисля да сложа два бойлера, като единия е приоритетен, след него са радиаторите и накрая другия бойлер, нещо като буфер, но как да го сметна. Проучих тук там, повечето фирми монтират подобни системи, но на друг принцип. Основно паралелно, колекторно свързване. На мен обаче Вашата идея страшно ми допадна, най вече като начин на свързване на източници и консуматори. Така ще използвам една помпа, най много още една в паралел на основната, с по малка мощност, като резервираща. Вертикалните щрангове обаче не трябва ли да са с много голямо сечение. Аз също искам да питам за този контролер, който предложихте. Има ли го, цена, софтуеър и пр. Лесно ли се програмира. Също ако имате информация и за тези автомотични байпаси. Малко инфо за тях.
Благодаря Ви за полезния сайт.
sunny

Назад към Свободни теми и дискусии