Въпрос за пелтие елемент

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос за пелтие елемент

Мнениеот lz1wvm » 17.08.2008 23:40

Имам котел на твърдо гориво мога ли да ползвам пелтие елемент или нещо подобно за захранване на циркулационната помпа евентуално някакво резервно осветление и зареждане на акумолатор като едната страна на елемента се затопля от котела а другата се охлажда през радиатор който е изведен навън пълен с антифриз.Ще съм благодарен ако някой от участниците във форума ми помогне с намирането на такъв елемент и евентуално технически характеристики. :idea: :?:
Благодаря предварително.
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 18.08.2008 14:23

Преобразуването на топлинна енергия в електрическа посредством елемент на Пелтие има много ниско КПД. Ако поддържате температурна разлика от 200 градуса от двете страни на една стандартна плочка 56х56мм, ще получите 10-15W мощност, като в същото време ще загубите около 250-350W топлинна енергия. Тоест КПД-то е 4-5%. При такова ниско КПД няма да можете дори да си произведете тока, който ще похарчите за въртенето на циркулационната помпа на охлаждането.

По-точни данни за един конкретен елемент:
Елемент: TEP1-12625-0.8
Размери: 56 х 56 мм
Температурна разлика: 200 градуса (30 на студената страна и 230 на топлата)
Максимална мощност върху товара: 10.5W
Топлинен поток, преминал през плочата: 240W
КПД: 4.375%

При такива лоши параметри направо няма смисъл да говорим за цени на елементите и на инсталацията като цяло.

Ето ви един сайт на производител на такива елементи: http://www.thermonamic.com
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 18.08.2008 19:02

Не знаех че температурната разлика трябва да е толкова голяма.Няма ли с по малка темп. разлика.А колкото до КПД-то и без това заминава в комина и там температурата е около 150-200 градуса така че може и да ми свършат работа.Но ако има нещо да е в границите на страната защото доставката ще ми излезе солено ако е по далече
Поздрави.
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 18.08.2008 21:21

Изглежда, че нещо не си доразбрал. Дори и да поставиш елемента на Пелтие в комина, пак няма да произвежда ток. Това е така, защото той се нуждае от ПОСТОЯННА ТЕМПЕРАТУРНА РАЗЛИКА от двете си страни !!! Следователно трябва да вземеш плочката и от едната страна да я нагряваш с топлия въздух в комина, а от другата да я ОХЛАЖДАШ МНОГО ИНТЕНЗИВНО - например със студена вода. И трябва постоянно да поддържаш тази разлика от 200 градуса между двете страни на плочката. Това означава, че ще хабиш колосално количество вода. И електроенергията, която ще произведе елемента на Пелтие ще е по-малко от енергията, която си вложил в помпата, въртяща студената вода.

Представи си пластинка, дебела само няколко милиметра. Ако я охлаждаш интензивно от едната страна, другата също ще се охлади много бързо. Важи и обратното - нагряваш я интензивно от едната страна, но тогава ще се нагрее и другата. Тоест за да успееш да поддържаш 200 градуса температурна разлика между двете страни трябва да подаваш огромна топлинна мощност от едната страна и да охлаждаш с огромно количество студена вода от другата страна. И всичко това за да получиш няколко кекави вата.

Представи си нагорещен поялник, забит в бучка лед. Леда ще се стопи много бързо и в същото време поялника ще се охлади много бързо. За да поддържаш разликата трябва да вдигнеш мощността на поялника и в същото време да сменяш бучките лед на всеки няколко секунди. Тоест - пилееш колосално количество енергия и от двете страни.

СЛЕДОВАТЕЛНО ползата от ефекта на Пелтие за електропроизводство за практически цели е буквално НИКАКВА. И колкото и да се напъвам, не мога да измисля нито едно практическо приложение.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 18.08.2008 23:39

Не може ли комина да се облече с риза пълна с пропиленглюкол там ще е едната плоча на елемента а от другата резервоар с вода или антифриз който се охлажда от радиатор който е извън помещението-на външна зимна температура.
И най важното като гледам не са много скъпи ако мога да си купя от някъде ще си направя един експеримент пък каквото стане.Все ще науча нещо. :)
lz1wvm

Мнениеот Miro » 19.08.2008 01:53

Стърлинг двигателите са доста по-достъпни и има фирми, които произвеждат такива двигатели според конкретните нужди... поне според мен са доста по-ефективни от Пелтие елементи за оползотворяване на температурни разлики...
Miro

Мнениеот lz1wvm » 19.08.2008 18:18

Не съм се интересувал много от тия двигатели но като гледам в интернета има доста разновидности.Предполагам трябва да има прикачен генератор или да може да се прикача.Има ли някоя българска фирма която предлага двигатели на стърлинг.
Поздрави.
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 25.08.2008 19:14

Офертата за пелтие елемент е още активна.Ако някой знае българска фирма предлагаща такива елементи може да пише ще бъда благодарен.
Поздрави.
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 25.08.2008 22:44

Не се надявай. Приложението на елементите на Пелтие в промишлеността и в бита е много ограничено. Доколкото знам - само в хладилни кутии за лека кола. И едва ли има българска фирма, която да се занимава с това. Дори и да имаше - досега да е умряла от глад. Така че не се изненадвай - това, което ти трябва е в Китай. И от там трябва да го търсиш.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 26.08.2008 19:05

Искам да питам дали пелтие елемента който служи за охлаждане чрез подаване на напрежение да се използва за обратното генериране на напрежение чрез температурни разлики.
Поздрави.
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 26.08.2008 19:25

lz1wvm написа:Искам да питам дали пелтие елемента който служи за охлаждане чрез подаване на напрежение да се използва за обратното генериране на напрежение чрез температурни разлики.
Поздрави.

Ефекта на Пелтие и на Зеебек са обратими, но каква ще е ефективността?
Ако ти се навлиза в теорията прочети тук за начало:
http://veda.eurasia.bg/%D0%A2%D0%B5%D1% ... 0%BA%D1%82
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 26.08.2008 20:03

Благодаря за линка на lupus.Но там пише че положителния или отрицателния ефект на Томсън(ако е положителен генерира напрежение) зависи от използваните метали но незнам елементите които са на пазара за охлаждане от какъв материал са изграден пък едва ли и фирмата която ги предлага ще ми каже.
Още веднъж благодаря и офертата е още активна.
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 26.08.2008 21:59

lz1wvm написа:Благодаря за линка на lupus.Но там пише че положителния или отрицателния ефект на Томсън(ако е положителен генерира напрежение) зависи от използваните метали но незнам елементите които са на пазара за охлаждане от какъв материал са изграден пък едва ли и фирмата която ги предлага ще ми каже.
Още веднъж благодаря и офертата е още активна.

Ще ми позволиш ли една шантава идея?
Вместо да се опитваш да използваш остатъчната топлина от котела, защо не ползваш тая, дето излита през комина? Една турбина, която през подходящ редуктор да върти помпата?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 26.08.2008 22:18

Не съм запознат с продуктите които се предлагат на пазара.Миро също ми предложи използването на стърлинг двигател но все пак това са механики.А колкото до комина моя не е с добра центровка(като го разпалвам сутрин вади доста черен пушек).За това съм се спрял на устройства които не са механични.
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 27.08.2008 19:49

Ефективното преобразуване на топлина в електричество е проблем, с който до момента човечеството все още не се е справило. И колкото и да ни е тъжно, най-доброто средство към момента си остава парната машина (или парната турбина). Така че не си напрягайте мозъците. Много по-умни глави от нашите мислят по този въпрос от стотици години и все още нищо не са измислили. Нещо повече. Няма даже и лъч на надежда, че някога има шанс да се откажем от прегрятата пара като мост между топлината и електричеството.

Затова по-добре разровете интернет за производители на парни машини. Има ги всякакви, даже и с малки мощности. И после малко огледала, за да получите парата и готово. Всички останали технологии са по-нискоефективни и по-скъпи. А при малки температурни разлики даже направо може да се каже, че няма разработени технологии.

А за ефекта на Пелтие просто забравете. Става само за измерителни цели и за нищо друго.
Аватар
Mateev
Site Admin

Следваща

Назад към Свободни теми и дискусии