ВЪПРОС от НЕРАЗБИРАЩ

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

ВЪПРОС от НЕРАЗБИРАЩ

Мнениеот gost » 26.03.2012 13:12

Здравейте! Искам да попитам следното. Имам нужда от система която да произвежда 3kw. максимум. За да съм точен искам да захранвам бойлер. Знам, ще кажете "има си системи за топла вода". Искам фотоволтаична систем за 3kw. -панел-контролер-батерия /батерии/ - инвертор. възможно ли е това.
gost

Re: ВЪПРОС от НЕРАЗБИРАЩ

Мнениеот Lupus » 26.03.2012 14:26

Прегледай тази тема: viewtopic.php?f=4&t=1915
В началото пише за друго, но после има материал точно по твоя въпрос.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 26.03.2012 21:05

Не знам защо,но доста от пишещите искат да захранят бойлера с ток от слънце,а не с топлина от слънце.Къде се е чуло и видяло,бойлер да се захранва от акумулатор.....и с ефективност 15 процента. :?: Еми направи го...и сподели резултати. :idea:
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 26.03.2012 22:11

lz1wvm написа:Не знам защо,но доста от пишещите искат да захранят бойлера с ток от слънце,а не с топлина от слънце.Къде се е чуло и видяло,бойлер да се захранва от акумулатор.....и с ефективност 15 процента. :?: Еми направи го...и сподели резултати. :idea:

Луд умора няма, само много се поти! :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот LazarG » 27.03.2012 08:59

Че и 3кВт, санким с 1 няма да се стопли :wink:
Аватар
LazarG

Мнениеот gost » 27.03.2012 17:16

Както вече съм написал в заглавието, това е въпрос от неразбиращ и се извинявам ако съм засегнал високия Ви интелект господа. "САНКИМ" ако знаех щях да питам?
Благодаря на "Lupus" !
gost

Мнениеот Костенурка » 28.03.2012 00:35

Здравей gost,
Задал си, много ЯК въпрос!!!
Толкова ЯК че доста хора се страхуват от одговорът му.Сега съм много зает,но когато имам малко време ще посмятаме,и ще разбереш че: в момента с FV + ел. нагревател,излиза по евтино да стоплиш вода,отколкото с плоски вакумни и др. сл. колектори.
1Wp=0.50Е :idea:
Поздрави К.
Костенурка

Мнениеот gost » 28.03.2012 18:57

Благодаря на " Костенурка"!
Ето, форумите са създадени за това: дискусия, обмен, споделяне.
Ще почакам.
gost

Мнениеот saraneron » 01.04.2012 18:01

gost написа:Както вече съм написал в заглавието, това е въпрос от неразбиращ и се извинявам ако съм засегнал високия Ви интелект господа. "САНКИМ" ако знаех щях да питам?
Благодаря на "Lupus" !

Не им се връзвай!Ама, ХИЧ! По принцип Българинът си е едно тъпо копеле и първата работа ни е да отречем идеята ПО РИНЦИП! Преди година пуснах такава идея и се нахвърлиха с обиди и т.н.Вяпросът ти е уместен , все още не е по-икономично като инвестиция ,но за мен е работеща идея!Защо ? Тук се споменават 15% КПД,никой но го отрича ,но много не знаят ,че на ВАКУМНИТЕ КОЛЕКТОРИ НАЙ-ГОЛЯМОТО КПД Е 50% а на ПЛОСКИТЕ е 70% ,но колкото топлината на флуида в колекторите нараства, толкова и КПД -то на тези колектори намалява и да речем ,ако навън е 35гр., КПД и на двете системи с термални колектори може да е под 30%!!!!!!!!!!!! И какво излиза ,че голямата им ефективност за високите Т е един голям МИТ!Второ ,обърни внимание ,че никъде за термалните колектори няма инфо цена/ват ,защото варира в големи граници и се дава някъква средна за годината , за фотоволтаиците се знае ,в момента поръчваш директно от Китай,с доставката до БГ ти се връзва към 70цента $ и 20% ДДС да го закръглим на 90цента до в къщи, около 1.40лева на ват, само панелите .Лазар ти казва и аз съм сметнал ,че 1киловат ще стигнат/ 100 l.от 10гр.до 60гр. на водата в бойлера са нужни около 6 к.в.ч./ но за да имаш резерв за преходните сезони сложи 1,3кв. -1.5кв./за фотовотаиците преходните сезони, като външна температура не са важни ,дори работят по-добре при ниски температури/ а,това е повече от МОЩНОСТТА НА ЕДИН ВАКУМЕН ПАНЕЛ С РАЗМЕРИ 1/2 МЕТРА = 2м2 !Сега е твоя задача да провериш колко са вакумните за 2м2 площ ? Подължаваме...... вместо скъпи тръби и изолации- кабел 4мм2 ,панелите ги конфигурираш за 240 волта и директно в нагревателя ,нищо друго, нито инвертор, нито акумулатори нито МП тракер /оказва се че MPT е хубаво нещо, но за система за подгряване на бойлер може и без него /,нито контролер ,кранове раз.съдове ,гликоли, няма замръзване,прегряване , УПС ..... и т.н ,един превключвател мрежа/панели и си готов !И обърни внимание , и при минус 20 градуса теоретично фотоволтаиците ,ако има слънце ще ти дават почти 1 киловат , а термалните, ще се чудят какво става!За дълговечност безотказност и експлоатационни разходи да не говорим!И още един момент,при фотоволтаика системата като цяло работи с по-голямо КПД при топлообмен в бойлера ,защото нагревателя винаги е с по-висока температура от водата за разлика от серпентината ,например,сутринта в болера водата е 50гр. ,пекне ли сланцето и нагревателя започва да отдава топлина ,може да е 200-300вата но си влизат постоянно!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Mateev » 01.04.2012 23:06

Ами те фотоволтаичните панели при сегашните си цени са по-евтини от топлинните колектори или най-малкото цените са съизмерими. И като отчетем по-простия монтаж и по-дългосрочната експлоатация, нищо чудно да се окаже, че цената на 1 киловатчас добита енергия е една и съща. Просто никой досега не го е смятал, защото идеята изглежда прекалено еретична. Ако обаче фотоволтаичните панели продължат да поевтиняват, то те със сигурност ще станат гробокопач на топлинните колектори (по икономически причини).

Ако някой му се занимава, нека да посмята малко. Може пък да се окаже, че човека е прав.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 09.04.2012 20:16

Понеже няма активност в темата,реших да я UP-на.
Ако приемем ,че няма да има инвертори,акумулатори,контролери и т.н.Правим система нагревател-фотоволтаичен панел.Приемаме,че нагреватела на бойлера е 1 киловат,а панелите са 3 киловоата,съответно оразмерени за 220 волта.
Освен слънчевите часове през годината,трябва да се включат и товарните характеристики на панела.
Не им се връзвай!Ама, ХИЧ! По принцип Българинът си е едно тъпо копеле и първата работа ни е да отречем идеята ПО РИНЦИП! Преди година пуснах такава идея и се нахвърлиха с обиди и т.н.

Това за Българина,може и да е вярно.Но понеже близо година задаваш един и същи въпрос,а до сега не виждам да има някакво развитие по темата от твоя страна(ти не четеш ли,не се ли интересуваш щом искаш да правиш такова нещо).Или явно чакаш някой да ти снесе яйцето и .....
Във форума има доста писано за товарната характеристика на фотоволтаичен панел,и за MPP точката на инвертора.Ако приемем,че системата бойлер-панел е 1киловат към 3.Предполагам лятото ще е добре.Но през зимата един панел дава от 1/5 до 1/10 от мощността си.И всичко това през инвертор или контролер....да ама бойлера не го интересува,колко дава панела,той си иска неговото,1 киловат.И може да се окаже така,че при 5 ампера отдаван ток от панелите,напрежението на реотана му да е 20-30 волта.....на колко градуса ще се нагрее реотана на бойлера та да затопли водата през зимата.....А товарната характеристика на панела е много стъмна...
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот saraneron » 10.04.2012 14:17

Разликата в електродобива , когато имаме слънчеви дни зимно време сръвнени с такива лятнно време е около 2пъти за ден! Когато няма слънце, няма гювеч ,независимо лято или зима и с какви панели ,колектоти и т.н ще го дебнеш да го вкараш в бойлера! Ако не се използва МРРТ ефективноста на системата пада с около 30% , но в зависимост нивото на радиация .Ако сме подбрали правилно Рт. /нагревателя/ за един нормален слънчев ден то панела ще работи няколко часа близо до МРР ,когато радиацията намалява това няма да е така ,но пак ще си работи.А такъв режим 20в/5а не се смята за работен , виж 200в/0.5а, да! Говорим за конфигурация за 240 волта. Това са 100вата. Въпреки това и двата примера реално са възможни. Но , в зависимост от геометричните размери на нагревателя ,става ясно ,че и при тази мизерна мощност от 100вата може да се загрее над 100гр. Но на тази мощност ние не разчитаме кой-знае колко.!За да се избегне недостатъка на директното включване се използва DС/DС преобразувател!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот lz1wvm » 10.04.2012 21:04

Между другото,мисля че не можем да сравняваме топлинни и ел.панели за консумиране на слънчева енргия.
saraneron написа:.....А такъв режим 20в/5а не се смята за работен , виж 200в/0.5а, да! Говорим за конфигурация за 240 волта. Това са 100вата. Въпреки това и двата примера реално са възможни. Но , в зависимост от геометричните размери на нагревателя ,става ясно ,че и при тази мизерна мощност от 100вата може да се загрее над 100гр....

Ползвам общи познания,но не мога да се съглася,че 20в/5а не са работен режим за DC мощност от панелите.Може би бъркаш отдавана мощност от инвертора към мрежата,която е АС.....Но характеристиката на фотоволтаичния панел е като дясната страна на трапец,да не казвам,че е като правоъгълник.Така,че втория режим,който даваш 200в/0.5а,не е работен,той дори е невъзможен при DC товар 1 киловат.Така,че това е като мислене от моя страна.Нямам опит в тези неща.
Тъй като ти вече година се интересуваш от този модел на електропроизводство,сподели мнение....бих желал да се ограмотя,както практично,така и теоретично.... :idea:
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 11.04.2012 09:41

Работен режим на един панел може да бъде всеки, дори и късото съединение. Просто на панела нищо няма да му се случи. Въпроса обаче е в това, че ако искаш един панел да отдаде максималната си мощност, то тогава ще трябва да се потрудиш да намериш една единствена точка от волтамперната характеристика. Само в тази точка имаме максимална мощност и не случайно тя се нарича MPP (Maximum Power Point). Тази точка не стои на едно място. Тя се мести при промяна на слънчевата радиация. Когато имаме ден с разкъсана облачност, тази точка буквално за секунди се разхожда по цялата графика наляво и надясно.

Та ако искаш бойлера да консумира максимално-възможната мощност във всеки един момент, ще се наложи да сложиш някакво електронно устройство, което да следи тази точка, и след него вече се слага регулируем DC-DC преобразувател, който да отдава енергията в бойлера. В соларните среди това се нарича MPP тракер. Мисля че не е кой-знае колко сложно да се разработи една такава електроника и да се напише софтуера за нея.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 16.04.2012 22:45

Дори да си сложат и МРР тракер,щом мощността на панелите е под 1 киловат,то следва че и тркера няма да работи,щото няма откъде да покрие разликата до 1 киловат.

Тъй като мощността на панела е променлива.Ако е 3 киловата,и вземем предвид че от 10 процента(300 вата) надолу няма смисъл да топлим водата в бойлера.Тъй като при тези 10 процента от номиналната мощност на панелите значи,или че има облаци,или че слънцето изгрява или залязва.Ето една примерна схема на аналогов МРР тракер.Схемата естествено е възможно най-елементарна.Могат да се добавят доста неща към нея,както може транзисторите да се заменят с тиристори или MOS транзистори.
Идеята е следната,при повишаване на напреженовия пад върху резистора Rт(което значи повишаване на подаваната мощност),да се отпушват съответните транзистори,като праговете на отпушване се регулират съответно с R1,R2 и R3.Би следвало при добра настройка пада върху резистора Rт да е между 3 и 5 волта.Което значи,че разсейваната мощност от него трябва да е максимум 50 вата.....
Това е една примерна схема,която търпи доста преработки.

ПС.Забравил съм да нарисувам резисторите от базите към плюса.
Прикачени файлове
Picture.jpg
аналогов МРР
Picture.jpg (23.96 KiB) Прегледано 16823 пъти
99%RX........1%TX
lz1wvm

Следваща

Назад към Свободни теми и дискусии