Атомната енергия. АЕЦ-Белене.

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ... » 17.06.2010 11:35

...
Последна промяна ... на 26.05.2011 12:50, променена общо 1 път
...

Мнениеот Кирилов » 17.06.2010 18:34

Хумпа-мумпа, стига си демагогствал, тука може само някой изкуфял пенсионер да ти се върже.
Най-големите инвеститори от САЩ, казаха че не е рентабилно да се строи АЕЦ, защото материалите и суровините вървят с изключителни трендове на горе! За период от 5-6 година , една централа може да излезе 3пъти по скъпо от нормалната цена, това го казват най-големите!!!
Ти явно си некой размъкнат тинейджър, който се шегува за да му обръщат внимание.
Намери си истинска работа, и ще бъдеш удовлетворен един ден.
Ние не сме шарани, тук във форома , някой от нас сме цвета на обществото :)

http://www.investor.bg/news/article/101336/339.html
ГДБОП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност.

СОПА - СДРУЖЕНИЕ ЗА ОПТИМИЗИРАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО И АДМИНИСТРАЦИЯТА
Кирилов

Мнениеот Lupus » 17.06.2010 19:14

Кирилов написа:Хумпа-мумпа, стига си демагогствал, тука може само някой изкуфял пенсионер да ти се върже.
Най-големите инвеститори от САЩ, казаха че не е рентабилно да се строи АЕЦ, защото материалите и суровините вървят с изключителни трендове на горе! За период от 5-6 година , една централа може да излезе 3пъти по скъпо от нормалната цена, това го казват най-големите!!!
Ти явно си некой размъкнат тинейджър, който се шегува за да му обръщат внимание.
Намери си истинска работа, и ще бъдеш удовлетворен един ден.
Ние не сме шарани, тук във форома , някой от нас сме цвета на обществото :)

http://www.investor.bg/news/article/101336/339.html

Ами не знам какъв "цвят на обществото" сте (някои цветя миришат доста неприятно), но подобен тон тук не се счита за много приемлив. Във всеки форум подигравката с User name на някой участник се приема за обида и се санкционира.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Кирилов » 17.06.2010 19:35

Аз не съм фен на Ал. Петров, но в даденият случай той казва самата истина. Например, това че ДАНС прикрива доста старателно ядрената мафия, която си прави експерименти с ядреното гориво в Козлодуй. Подробности от автентични документи, показващи методите на действие на ДАНС можете да видите тук: www.gikotev.blog.bg

П.С.
Хумба ни взе на подбив целия форум

Кирилов

Мнениеот ... » 18.06.2010 09:21

...
Последна промяна ... на 26.05.2011 12:50, променена общо 1 път
...

Мнениеот Miro » 18.06.2010 10:21

Първо да кажа и аз на Кирилов - в този форум се придържаме към добрия тон. Всеки си има мнение, но следва да си го защитава с факти, а не с обиди и нападки. Моля обърни внимание на постовете си от тук нататък....

А сега пак за Белене. Цената по договор беше наистина 4 млд евро, но според шефа на "Росатом" Сергей Кириенко, в вече достига до 6,5 млрд евро. И момента се водят преговори с НЕК, за да договорят повишението. Отделно, че тази АЕЦ не може да се изпляска насред полето, без да се изгради инфраструктура към нея. Още по време на подписването на договора се очакваше цената с инфраструктурата да достигне 7 млрд евра, а към момента очакванията са за 10. Гаранция, че докато се завърши проектът, стойността му с всичко прилежащо ще нарастне до 15, дори 20 млрд - едно заради инфлацията, второ заради непредвидени разходи.

Humppa, щом си работил на много обекти (особено ако си участвал в големи проекти от по няколко години) може да кажеш каква е била разликата между бюджетирани и реализирани разходи в проценти.

Ако келепир от АЕЦ Белене имаше, инвеститорите щяха да си счупят краката да търчат насам. RWE избяга и единствените, които останаха да се натискат за него са Русия и то забележи - не като инвеститор, а като кредитор и зипълнител! Тяхното не се губи, независимо дали централата ще заработи и ще има пазар - разходите ще трябва да се платят, а кредита ще трябва да се връща..естествено с лихва.

А ако ще се прави нова АЕЦ, аз примерно съм за 7-ми и 8-ми блок на Козлодуй... Дали ако се тегли чертата, няма да се окаже, че там икономически ще е по-обосновано да се строи?
Miro

Мнениеот Кирилов » 18.06.2010 10:30

Г-н Инжинер, вие знаете ли че има устна заповед 30км около АЕЦ Козлодуй, да не се правят замервания на водите...?
Нещата които ги говорите не са вярни изобщо. ХаАмериканците не искат да инвестират в АЕЦ, не само във България, но и в САЩ.
Това за позите за обществото са пълни глупости, ще дойдат 4000 човека от Русия да работат и не повече от 200човека българи. На всеки средно интилигентен човек му е ясно.
На мен ми е ясно че сте безработен в момента, но моля ви, преорентирайте се в по-здравословен и икономически изгоден отрасъл.
Мисля че агент Гоце е първопричината да пишете тук.
Ще отворя нова тема, по този повод.

Кирилов

Мнениеот Miro » 18.06.2010 10:58

Кирилов написа:Г-н Инжинер, вие знаете ли че има устна заповед 30км около АЕЦ Козлодуй, да не се правят замервания на водите...?
Нещата които ги говорите не са вярни изобщо. ХаАмериканците не искат да инвестират в АЕЦ, не само във България, но и в САЩ.
Това за позите за обществото са пълни глупости, ще дойдат 4000 човека от Русия да работат и не повече от 200човека българи. На всеки средно интилигентен човек му е ясно.
На мен ми е ясно че сте безработен в момента, но моля ви, преорентирайте се в по-здравословен и икономически изгоден отрасъл.
Мисля че агент Гоце е първопричината да пишете тук.
Ще отворя нова тема, по този повод.

По-добре спри да пишеш, защото разваляш целия спор. Не върви докато защитавам позицията си против Белене, да обяснявам как няма нищо вярно в твърденията ти. Показателите на водата и въздуха се замерват непрекъснато, на площадката на АЕЦ работят около 6 хил души, всички до един българи, а руснаци и всякакви други чужденци идват само по време на модернизациите.... и т.н. и т.н....

P.S. AЕЦ Козлодуй е може би най-проверяваната централа в Европа...
Miro

Мнениеот Кирилов » 18.06.2010 12:02

Аз говоря за АЕЦ Белене, ще дойдат 5000 человека от Русия да я строят. Говорил съм с кмета на Белене.
За замерванията, съм говорил с човек който участва в замерванията.
Някой от Европа ако беше загрижен за ядрената безопастност във България, нямаше да се говори за Белене, защото зоната е силно земетръсна.

Кирилов

Мнениеот ... » 18.06.2010 12:51

...
Последна промяна ... на 26.05.2011 12:51, променена общо 1 път
...

Мнениеот ... » 18.06.2010 12:56

...
Последна промяна ... на 26.05.2011 13:02, променена общо 1 път
...

Мнениеот Кирилов » 18.06.2010 17:29

Тагесцайтунг: България ще строи атомна централа в земетръсна зона

Изданието цитира Георги Касчиев, според който изграждането на АЕЦ "Белене" не бива да се допуска

"България ще строи ядрена централа в земетръсна зона", пише в днешния си брой вестник "Тагесцайтунг", допълвайки, че зад консорциума-изпълнител стои руският газов монополист "Газпром".

В статията са представени мнения на природозащитни дружества, които обвиняват сегашното българско правителство в корупция и поддържане на тесни връзки с водещи кадри от бившия Съветски съюз.

Гринпийс и Институтът за екологична политика в София, които от половин година се опитват да уговорят среща с еврокомисарите по околната среда и енергетиката, са успели едва миналия петък.

От становището на Европейската комисия зависи дали Евратом и Европейската инвестиционна банка ще отпуснат кредити за проекта, който ще пропадне без такива обществени средства, тъй като частни банки не желаят да участват поради високия финансов риск, пише вестникът.

Изданието цитира експерта Георги Касчиев, бивш шеф на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, според който изграждането на АЕЦ "Белене" не бива да се допуска- не само от съображения за сигурност, а и защото така България ще увеличи още повече зависимостта си от Москва.

Страната и сега получава цялото нужно й количество газ и гориво за първата си атомна централа от Русия.

Становището на българския екоактивист Петко Ковачев е, че сега "Газпром" използва проекта "Белене" като троянски кон, за да завладее европейския пазар чрез България.

"Тагесцайтунг" посочва още, че България е най-бедната страна членка на ЕС, в която потреблението на електроенергия на човек е шест пъти по-високо, отколкото средното за Общността.

България е на върха и по отношение на цените на тока. Загубите, които търпи страната заради остарялата мрежа и лошата изолация, са огромни. Съответно висок е потенциалът за икономии, който би обезсмислил строителството на нова атомна централа.

Въпросът е защо на фона на тази убедителна фактология се допуска, че ЕК ще одобри проекта и ще открие пътя за отпускането на кредити? Вестникът отбелязва, че еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс е под натиск от страни като Франция, която планира строителството на нова ядрена централа.

Другият фактор е, че след като ЕК принуди България да затвори два атомни реактора на АЕЦ "Козлодуй", за да влезе в ЕС, няма желание да се допусне Брюксел за втори път да диктува какви енергийни носители да гарантират бъдещето на страната, пише "Тагесцайтунг".

http://business.actualno.com/news_136520.html

Кирилов

Мнениеот Кирилов » 18.06.2010 17:36

Г-н Инженер, за пари сте готови да жертвате живота на съществата на цяла Европа. Белене идва от (беля). Ходете да правите бели и да строите АЕЦ на слънцето, там ще е най-изгодно, ще направите повече от 50 милярда....

"
Според германски медии, няма достатъчно доказателства за безопасността на руската атомна технология, която ще се използва при строежа на реакторите. Освен това АЕЦ Белене е в земетръсна зона.

Хайнц Смитал, ядрен експерт в Грийнпийс твърди: АЕЦ Белене е един от най-опасните ядрени проекти в света. Ако RWE претендират за отговорна предприемаческа стратегия, то не може да става дума за подобен атомен авантюризъм. "Тук се играе на руска рулетка със сигурността на хората".

На 12 километра от площадката на АЕЦ голямото земетресение от 1977 г. уби 120 души. Хановерската служба за науки за Земята и суровини очаква нови земетресения с магнитуд 7.5 - 8.5 по скалата на Рихтер в региона.

12 международни банки, сред които Deutsche Bank и Commerzbank са се отказали да вземат участие в проекта, сега Грийнпийс иска да убеди и RWE да се откаже от това, което все повече изглежда като рисков проект.
"
http://money.ibox.bg/news/id_391579063

Кирилов

Мнениеот Lupus » 19.06.2010 11:22

Воденето на спор за АЕЦ Белене с политически аргументи е нещо глупаво само по себе си. Ако утре се вземе решение същата тази централа да се строи с американски или френски реактор съм сигурен, че господа "зелените" ще ни убедават със същия плам колко е екологична атомната енергетика. :D
Какви аргументи натежават в един анализ? Предимно тези на стратегическото мислене и чисто икономическите.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот YordanIvanov » 19.06.2010 11:39

Или с една дума казано: ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО!
чета цялата тема и неможах да разбера.ЦЕЛЕСЪОБРАЗЕН ли е този проект или не.
YordanIvanov

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии