ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 10:27

bubolinka1 написа:Я оставам с впчепетление, предвид денонощните постове на автора, по тези жизнено важни и полезни темиза отоплението на София с АЕЦ, че не е социално ангажиран, демек друга работа си няма.
което ще рече, че освен непризнат, е свободен и беден. :lol:

ЩО не вземеш да я отоплиш тая София, пък после да ни удариш в земята- като не приемаш съвети от никого ? /Нито от успелите, нито от провалилите се. Щото провалените били с опит, пък успелите били винаги миналото. Ти към кого гледаш ? Тя и физиката и математиката са на успели в миналото хора. Дребни подробности за тебе. Както и някакви си, дето имат ресурс да реализират проект- те също са отживелица, щото каквото са правили, са го правили преди.

Нали гледаш в бъдещето, ами иди де, какво киснеш по форумите само. Реализирай си идеите, пък после ги покажи на някой, който ще те счита за нищо, щото си от миналото... Имам усещането, че си в тинейджърска възраст, а си над 50-те.

По една или друга причина, се занимавам с опърничави хора и за мен е професионално изкривяване дето си пиша с неразбрани сега. Мене не ме мисли, аз си вадя хляба от подобна дейност, но в реалния свят. Вероятно също съм издухал гарнитурата, като теб.
Пиша тук, докато автоматиката ми пасе експеримент, който провеждам, работейки по европроект. Та, изкарвам в офиса и работното си помещение средно по 12 че и 14 часа НА ДЕН. ВСЕКИ ДЕН. Събота и неделя -"само" по 8-10 часа. Пиша сравнително бързо, чета също бързо, а това, което коментирам ТУК /последната "подтема" съм го "сдъвкал" преди 7 години та, просто вадя от файловете. На почти 48 съм но, бих се радвал да бях на 15-20 години, поне със здравето, тогава нямах никакви проблеми. "дребният проблем" за "софия-Козлодуй" се казва 2,5 млрд лв /за рамков проект, ПРЕДИ оптимизация. След оптимизация, може да спадне и под 2/ та, оценявам хумора ти. Вярно, пести милиарди kWh но, сам да го изпълня /и после "да се хваля", сякаш ми пука/ ще ми е "малко" зор. Не знам, с какви опърничави се занимаваш но, тук става дума за числа а, когато те заговорят...Идеите си ги реализирам, една по една. Тази, над която впрягам в момента /и стендът спря да ми трещи преди 10 мин/ е най-евтината - щото до там са ми ресурсите - и тази година е донесла прилични заплати на 5 души само при мен /поне толкова са отишли и за подизпълнители, външни дейности и т.н./. Онази, на която Матеев /ин/директно се изсмя, може и да вкара малко лоби в парламента, когато тръгне. Виж, за "съветите", които тук видях от вас, много малко работа вършат, щото са дефазирани яко и не теглят. И присмехът от папагал, ако ме трогва... Ако е гледал, докато съм нахвърлял, пресмятал и отхвърлял десетки и стотици варианти. Щото той толкова е "разбрал", пилето, доде е лющил семки. Чудя се на "умниците" тук, дето така "щедро ми дават акъли" и сочат с пръст, обаче: Какво от споменатото разгледаха? Какво ВИДЯХА? Какво /самостоятелно/ провериха, пресметнаха и отхвърлиха , преди да вземат да се ежат и да плюват? И на какво отгоре, СЛЕД това, могат и твърдят, че били ... разбирали от цифри? "Мисли като инженер!". Някой от тях ДА Е ПРОВЕРИЛ, преди да приказва? Не... За сметка на това, корупцията била, видиш ли, "необходимо зло". Де да знам, сигурно им върши работа, щом така си я пазят, баси.

И, за да не си помисли някой нещо: Чувал съм, умните хора си правели пазарни проучвания, преди да скочат с главата надолу. Има ли пазар, колко е голям, каква покупателна способност има и къде ще са нивата на съпротива. Затова взех да се чудя преди време на какво, аджеба, са разчитали толкова много соларни ентусиасти У НАС? И защо, когато /политици!/ очаквано-закономерно им ограничават експорта, налагат такси и др. да компенсират неразумно високите договорени цени и да съгласуват търсене по джоб с предлагане като цена, скачат. Близко до ума: На ТОЗИ пазар, кът са парите и ще продължават да бъдат, ако не настъпят ммм...революционни промени към забогатяване. В ТАЗИ му кондиция, ТОВА е възможното. И беше видно от години насам. Защо навреме не се стреснахте и не си съгласувахте очакванията с реалността? Нямам отговор. Поне такъв, който да е ласкав. Един от истинските го дадоха едни други /не вашите/ протести миналата година. Гледам, и сега се редят нови...
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот Mateev » 24.09.2014 12:15

Между другото в investor.bg Pyramid има 5300 мнения. Няма тема, която да не е осрана от него. Няма човек, с който да не е влизал в конфликт. Не знам как го търпят администраторите ....... Форума им от investor.bg е заприличал на pyramid.bg.

А ето и темите, по които Pyramid се чувствува особенно компетентен:
И нека Силата бъде с нас
За цената на електроенергията?
Изгоден ли е добивът на шистов газ за България?
Търся кредит срещу ипотека на фабрика
Телефонни обаждания от Инвесторс ЕООД
Къде да набутам КЕШ-а?
Златото - Балон или не ?
Поредна тема за модераторите
Започнах с теоретична физика, но дали не сгреших?
Минералните права -права на хумосния собственик
Премахване на изискването за целогодишното шофиране на фарове през деня
Тотото мами с числа фантоми
Българи-пазете се от Виваком
Политика
Tърговия с индекси
Държавата...абе я си е..те ма...та всичките политици!
Пише се акции, а не акций!
Карол: Има голям шанс SOFIX да спадне до 460 пункта
Енергетика, енергийни източници, мрежи, цени на енергоносители
......................

Списъка е много дълъг. Тука публикувам само темите, в които напоследък е писал. Иначе мненията му ги има почти във всяка една тема от форума, и голяма част от темите с участието на Pyramid са заключени именно поради неговото участие и предизвиканите спорове, конфликти и спам.

Определено си имаме работа със СПЕЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО, вманиачен денонощно да кисне по форумите, където да ИЗБИВА КОМПЛЕКСИ, правейки се на "КОМПЕТЕНТЕН" по едва ли не всяка една тема.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 12:32

Моите успехи и провали в живота са си лично МОЯ работа, Матеев. Не те засягат. Ти си успявай, радвам се за теб.

А, да: Може да ми броиш и хапките, ако искаш. И да докладваш /където си искаш/. Току-виж, си впечатлил някого.

А в твърдението по-горе[quote= "Mateev"]Между другото в investor.bg Pyramid има 5300 мнения. Няма тема, която да не е осрана от него. Няма човек, с който да не е влизал в конфликт. Не знам как го търпят администраторите ....... Форума им от investor.bg е заприличал на pyramid.bg.
[/quote] май, само цифрата е горе-долу вярна и точна. С доста народ именно оттам сме приятели и то с хора, които определено знаят, какво правят, какво и с кого говорят и се ползват с уважението на целия форум. За администарторите и аз не знам но, определено, съм им доставил много по-малко проблеми и грижи и главоболия, отколкото твоя милост на колегите тук. Да не говорим, за зомбирането. Контактувам и с неколцина колеги и оттук, и извън този форум - в т.ч. и напълно неутрални - и те се чудят на двуличието и ударите под пояса, които се раздават тук. Имам коментари /и от тяхна страна/, че са разредили посещенията си ТУК далеч не /само/ заради мен а заради това, на което са свидетели.
Така че, моите уважения: Има да вземаш. Форумът ти и ти определено сте компетентни но - благодарение на една малка клика, не точно и далеч не само на мен - от известно време се комплексира и захабява. Коментарът ми е добронамерен - спестявам само трите имена и фамилии на хората - възползвай се.
Последна промяна Блудният син на 24.09.2014 12:56, променена общо 1 път
Блудният син

Мнениеот Mateev » 24.09.2014 12:46

Нищо лично. Просто констатирам фактите.........

Също така констатирах как там нееднократно си давал линк към нашия форум, като си ни обиждал и оплювал. Всички тука в този форум сме били СЛЪНЧАСАЛИ - ха-ха....... Има и още, но не си направих труда да чета всички твои бисери...... Та те са безчет - няма да ми стигне живота да ги изчета всичките.....

Между другото в Investor.bg нееднократно са ти давали един много ценен съвет - да си отвориш собствен форум и в него да философстваш колкото си искаш. Мисля че идеята е много добра. Защо поне веднъж не се вслушаш в съветите, които ти дават другите хора?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 13:02

"Оплювал". Еха! Изказах неща, които дразнят и отблъскват не само мен. И линкове, когато давам, е да видят хората, за какво иде реч. А "бисери" хората от доста време наричат едни лъскави неща. Споко. Виж, за слънчасването се подписвам с ръце, с крака, със всичко: Само яко слънчасал човек може -въпреки опит познания и др - да продължава да се набутва в копиране на практики и модели при положение, че има какво друго да направи с ресурсите си. И че му е обърнато сериозно внимание.
ПАЗАРЪТ ЗА ВАШИЯ ПОЛУФАБРИКАТ, НАРЕЧЕН "ЕНЕРГИЯ" ВЕЧЕ Е НАСИТЕН, РОСИМИРЕ. НА-СИ-ТЕН. Той повече НЕ ПОЕМА. Приеми фактите.

Всъщност, БИ МОГЪЛ и да поеме още мъничко но...при допълнително натискане на печалбата на инвестиращите надолу. Ако ТОВА искат, разбира се, тяхна работа. Спадането на цените на панелите малко забавя и продължава агонията, нищо повече.
Блудният син

Мнениеот bubolinka1 » 24.09.2014 14:15

Баси центрофугата и остарелия стенд. По 12-14 на ден.... :lol: Не е лесно. Усетих, че евро проектите се пишат от такива Pyramid-овци/случайно се получи :D . Тип "разтоварване" ни прилагал колегата. Вместо да си повтаряш на ум / не си прав, не си прав/, ние тук вършим работата за надъхването на иначе интелектуалния труд на човека.

Понеже не може един извор да дава и чиста и мръсна вода, представям си каква мисъл има в изследванията с "центрофугата и стенда по 12-14 " на ден.

Този преобраз е прекалено ясен, когато се разбере, че малко чиста вода в мръсен извор не може да го направи чист, но малко мръсна вода в чист извор, може да направи целият извор мръсен...

току-що разбрах, че преди да се свърши някоя свестна работа, е добре да се очисти колектива от вредители. Хората са го разбрали отдавна извън БГ, че екипа решава проблеми...За съжаление, много хора цапат, малко правят. Трябваше до сега да сме се обучили да се отърваваме от Pyramid-ОВЦИ , да ги изолираме в ъгъла.

Всъщност, останалите теми във форума не остават осрани от няколко дни...., но не без дружно усилие, въпреки генерирането на случайни IP адреси от този потребител, който не се е отказал от намерението си. Дори поискал да го заличат от форума, сякаш насила някой го е записал.

П.С. Ти пък ако си мислиш, че пишеш бързо?? много се лъжеш...Мога да те бия, както на бягане, така и на скачане, а също и на писане...
Последна промяна bubolinka1 на 24.09.2014 14:25, променена общо 1 път
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Mateev » 24.09.2014 14:22

Блудният син написа:....... Виж, за слънчасването се подписвам с ръце, с крака, със всичко: Само яко слънчасал човек може -въпреки опит познания и др - да продължава да се набутва в копиране на практики и модели при положение, че има какво друго да направи с ресурсите си. И че му е обърнато сериозно внимание.
ПАЗАРЪТ ЗА ВАШИЯ ПОЛУФАБРИКАТ, НАРЕЧЕН "ЕНЕРГИЯ" ВЕЧЕ Е НАСИТЕН, РОСИМИРЕ. НА-СИ-ТЕН. Той повече НЕ ПОЕМА. Приеми фактите.......

Аз твърдо вярвам, че в соларните панели е бъдещето на човечеството. Както и във всички други ВЕИ-та. И за да запазим планетата за бъдещите поколение се налага още сега, днес да започнем да правим някакви ЛИЧНИ ЖЕРТВИ, плащайки например по-скъп, но по-екологичен ток.

Колкото до такива като тебе - най-малко обидната дума, която ми хрумва - това е че сте ЕГОИСТИ, готови заради личния си кеф (евтин ток) да ЖЕРТВАТЕ БЪДЕЩЕТО на собствените си деца и внуци. Иначе те ще ви наричат ПРЕСТЪПНИЦИ, но това вече е друга тема.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 14:27

"За някои неща е прав, тъпото копеле!"
- Бас хващам, не един от колегите тук и не само веднъж си го е помислял в мой адрес. Включително, Матеев.

Ще изложа няколко мнения /фактологически материал да си търси всеки сам/:
1.ВЕИ е чудесно. Обаче, ФЕЦ и ВетрЕЦ негативно се отразяват на стабилността и равномерността на функциониране на ЕЕС. С увеличаване дела на ФЕЦ и ВетрЕЦ, благодарение непредвидимостта на продукцията им, нараства нуждата от мобилни мощности и горещ резерв.
2.Горното допълнително /извън преференциалните цени/ оскъпява ел.енергията.
3.Негативна динамика на популацията+повишаване енергийната ефективност /бавно но, славно/ свалят потреблението, допълнително увеличават дела на ФЕЦ и ВетрЕЦ /когато работят/ и действа в посока т.2.
4.Подобни тенденции /енерг.ефективност и ръст инсталираните ФВ и ветр.мощности/ се развиват и в околните нам страни, и там, основания за снижаване цената на енергията няма.
5.Турция строи няколко нови ядрени реактора, значи, до няколко години, доп.ще вдигне базовите си мощности. Оттам, ако и да реши да купува наш ток от ВЕИ, допълнително, ще натиска цената надолу.
6.Извод: Своевременно трансформиране и пренасочване на новите начинания в иновативни сфери /т.к. 6.а) ФВ започват да стават все по-привично явление/ има по-висока вероятност да донесе печалба, тк.к.
7.Рисковите фактори, изброени по-горе - лично аз - очаквам да запазят и дори да увеличат дела си.
Накратко:
8.Дали да не се учим да плуваме, преди да е дошъл потопът?
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 14:49

Mateev написа:
Блудният син написа:....... Виж, за слънчасването се подписвам с ръце, с крака, със всичко: Само яко слънчасал човек може -въпреки опит познания и др - да продължава да се набутва в копиране на практики и модели при положение, че има какво друго да направи с ресурсите си. И че му е обърнато сериозно внимание.
ПАЗАРЪТ ЗА ВАШИЯ ПОЛУФАБРИКАТ, НАРЕЧЕН "ЕНЕРГИЯ" ВЕЧЕ Е НАСИТЕН, РОСИМИРЕ. НА-СИ-ТЕН. Той повече НЕ ПОЕМА. Приеми фактите.......

Аз твърдо вярвам, че в соларните панели е бъдещето на човечеството. Както и във всички други ВЕИ-та. И за да запазим планетата за бъдещите поколение се налага още сега, днес да започнем да правим някакви ЛИЧНИ ЖЕРТВИ, плащайки например по-скъп, но по-екологичен ток.

Колкото до такива като тебе - най-малко обидната дума, която ми хрумва - това е че сте ЕГОИСТИ, готови заради личния си кеф (евтин ток) да ЖЕРТВАТЕ БЪДЕЩЕТО на собствените си деца и внуци. Иначе те ще ви наричат ПРЕСТЪПНИЦИ, но това е вече друга тема.

Соларните панели СА НАСТОЯЩЕТО. И не те са причината да се караме тук. Лични жертви отдавна поемам вкл. и тази, да се дърля с някой, дето ми спаси задника /НЕ СЪМ ЗАБРАВИЛ!/ и да ме мрази. За важността и ценността на "и всички ДРУГИ ВЕИ-та" съм 100% съгласен. За личния кеф и за това, кой бил /и кой ...НЕ Е?/ егоист, обаче предлагам да не спорим. Има нелицеприятни забележки по тази линия. А за престъпленията, подтикването /и възползването/ от престъпни практики - дваж. Хеле пък, за нагласите, които изведох наяве.
Още малко мнения:
Обяснявам и /опитвам да/ отварям очите на публиката тук: НЕ Е ДО МОЯ ЛИЧЕН КЕФ. Нито до "мания за величие", нито шизофрения, нито манипулации и измами:
1.Съвременната енергийна система са клати допълнително от определени класове ВЕИ. Развийте я, да може да го понесе, и сменете всичко с панели. Дотогава, обаче - особено, ако не ви се наливат пари в негарантирани с нищо начинания, добре си помислете дали няма да наливате вода в пясъка или дори, дали вече не го правите.
2.Е, или си устройвайте островни локални системки с панели. И те вършат някаква работа. Дали за вас ще е ефективно - не знам но, за производители и доставчици - сигурно.
3.Ако просто проектирате, купувате и инсталирате "всичко, що е ВЕИ"по-скоро, си слагате парите някъде, отколкото да инвестирате в българска индустрия. Наливате си парите в Китай, Германия, Италия, Япония и други но, за печалби от там...Абе, който е трябвало да ги направи, със самото поръчване на панели, инвертори и т.н., ВЕЧЕ Е НАПРАВИЛ ГОЛЕМИЯ УДАР. За вас - ако устискате, и ако остане.
- Както казах, просто мнения.

А търговците, когато казват "изгодно" или "неизгодно", ще ги помоля, да уточняват, за кого.
Блудният син

Мнениеот Mateev » 24.09.2014 14:56

Човек, ти вече си се компрометирал в моите очи като технически грамотен човек. Не беше веднъж да се издъниш, не беше 2 пъти ...... Особенно след като разбрах, че още от 2007-а година си решил да буташ нагоре топлата вода от Козлодуй, че да топлиш София и Плевен. Ха-ха...... непригодноста на идеята можеше да я съобразиш само с няколко прости енергийни сметки, които ти не ги направи. И предполагам до ден днешен не си ги направил, след като 7 години продължаваш да я разправяш тази недомислица във всеки един форум, до който се докопаш. Та всеки един третокласник може да изчисли потенциалната енергия, необходима да се повдигне такова количество вода на няколкостотин метра височина. Ако не знаеш - тя е равна на m*g*H. Също така и за количеството енергия, която може да се пренесе от водата. Там също си писал глупости. Истината е, че един кубик вода поема в себе си около 1 kWh на градус Целзий. Повече от 20 градуса температурна разлика не можеш да си позволиш, защото отоплителните системи на блоковете са изчислени за това. Следователно за да пренесеш 1 MWh енергия ще ти трябват 50 кубика, а за 4000 MWh - 200 000 кубика. Това прави около 60 кубика в секунда, които при скорост от 2m/s изискват тръби със сечение 30 кв.м. Такива са тунелите на магистралата. При това тези тръби трябва да са двойни, като между външната и вътрешната стена трябва да има вакум, и пак загубите ще са огромни предвид максималната температуран разлика от 20 градуса. Ха-ха ..... и ти ми говориш за инвестиция от 1000 лева на метър, а всъщност няма да ти стигнат дори и 1 000 000 лева на метър. Това съоръжение няма да се изплати и след 1 000 000 години - ха-ха подземна вакумирана магистрала между Козлодуй и София - ха-ха. Друг път преди да започнеш да плещиш глупости, вземи молива и учебника по физика на детето ти, и посмятай малко.

Ха сега кажи ми с ръка на сърцето какво да мисля за твоята компетенция по техническите/енергийните проблеми? И как да посрещам всяка една твоя "велика" техническа мисъл? Ами естествено на нож. Та само за последните 3 дена аз те излових да приказваш 5-6 различни технически недомислици, коя от коя по-смешна и по-тъпа. Изловиха те и други хора. Кажи ми какво друго да си мисля освен това, че си технически неграмотен. И повярвай ми - това си го мислят хиляди други хора, които са чели смешките ти. И понеже са тактични и възпитани - траят си и не ти го казват в очите. И вместо да ми се сърдиш за тези мои приказки, всъщност трябва да ми благодариш, че те открехвам по въпроса къде ти е най-големия проблем.

А втория ти най-голям проблем освен хеграмотноста (техническата) е прекалено голямото ти самочувствие, което всъщност може би е избиване на комплекси. И аз като тебе обичам да споря, но много добре знам кога да си замълча, ако спора навлезе в непозната за мене територия. А когато сбъркам (например мога да съм сбъркал в горните сметки на ум), то тогава вместо да вадя вода от 1000 кладенеца, просто си признавам грешката и дори се извинявам.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 15:44

Позволяваш ли да кача тук съвсем схематично и рамково онова, дето определи като некомпетентно, без да си го чел?
Блудният син

Мнениеот Mateev » 24.09.2014 15:53

Качвай го. Готов съм дори заедно да посмятаме, за да открием къде ти е грешката....... Аз вече открих няколко, но ти вероятно все още не си ги осъзнал. Едната е следната (цитирам от инвестора):
Pyramid написа:.....Колко вода ще се пренася? Ами, около 41,7 MW /m3 при разлика от 10 градуса, умножени по 4 или 5 /зависи до колко се подгрява/ значи, между 3 и 5 кубика в секунда за една установка /степен/.

Хайде светни ме как си го сметнал това и с какви формули, защото формулите в моя учебник явно се различават от тези на твоя.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Блудният син » 24.09.2014 16:21

Mateev написа:Качвай го. Готов съм дори заедно да посмятаме, за да открием къде ти е грешката....... Аз вече открих няколко, но ти вероятно все още не си ги осъзнал. Едната е следната (цитирам от инвестора):
Pyramid написа:.....Колко вода ще се пренася? Ами, около 41,7 MW /m3 при разлика от 10 градуса, умножени по 4 или 5 /зависи до колко се подгрява/ значи, между 3 и 5 кубика в секунда за една установка /степен/.

Хайде светни ме как си го сметнал това и с какви формули, защото формулите в моя учебник явно се различават от тези на твоя.

41,7 MW = 41,7 MJ/s при специфичен темп. капацитет на водата 4,17 [kJ/kg*K], което прави 11,58kWh/m3 при темп.разлика 10К. Няма грешка: 4,17MJ/3600 сек = 1,158[kWh/T*K]
Залепям надолу с поредното уточнение, че е МНОГО рамково. И все пак...
1. Нека системата консумира локално, за термопомпата, Pr=92MW, купува ги по 3 цента.
2. Извличаната енергия, в зависимост от функционални параметри, като температура на кипене, Ткп.=288К, (15С) темп. На кондензация, Ткн=353K(80C), т.е. хлад. Коефициент ε=[Ткп/(Tkн-Ткп)]=4,43, при известни отклонения от оптимума на кпд на задвижванията, Pi=Pr. ε.η, приблизително, 500 MW,
3. Изведената като топлина след това мощност Pt=Pi+Pr = 92+(500) = 592 MW. Те нагряват с 45 градуса 3,16 м3 вода в секунда.
4. За да се доставят 3,16 м/сек. Вода на 250 км и денивелация 500 метра по тръбопровод с диаметър 1 метър, скорост на движение 4,02 м/сек по него, и топлинно съпротивление 1W/m2.K, въведената допълнително за придвижване мощност е 15,5 MWза повдигането, 30MW от охлаждане и около 37,4 MW за губи от триене, общо, 82,9 MW “загуби” по пътя. “Загуби” е в кавички, понеже с някои мерки значима част от тази енергия може да се улови и възвърне, а триенето подгрява водата по пътя. Нужната за работата на разположените по пътя помпени агрегати енергия може да се закупува също на място многократно по-евтино, или да се сключи компенсаторен договор с НЕК, като собственик на АЕЦ и енергопреностите дружества така, щото на място тя да излиза оскъпена само с %-та на загуби в проводниците, но не и с огромния процент такси. Ако от тези 500MW невъзвратимо губим не 83, а 200 MW, за директна продажба като топлина през “топлофикация” или така, както се казва новото юр. лице, ще разполагаме с 300MW.
5. А сега да ги продадем даже на същата цена…

Никакви нови реактори, радиации, замърсявания,
В случая, осигуряваме стотици , даже хиляди работни места за десетилетия напред,
Развитие на инфраструктурата, намалени емисии на СО2, по-чист въздух в градовете,
Ръст на производството в свързаните с проекта предприятия /тръби, топлоизолации, термопомпи и др./ Това получавеме.
В допълнение, намалена енергийна зависимост от външни фактори, оползотворени налични ресурси…
Връщане /частично/ на топлинното състояние на р.Дунав към това отпреди пускането на блоковете
В перспектива, би могло да се намали потреблението и на охлаждаща вода, като цикълът се притвори

Слаби страни :
1. Видимо, разход на някакво количество енергия, труд и финанси. Фактически, Инвестиция в бъдещето. Със средно- и дългосрочен характер. На практика, обаче, АЕЦ може да почне да търгува и с топлина, вместо, както е към момента, само ел.енергия – така, сега АЕЦ търгува само с 30% от извлечената от урана енергия. Ако продава половината от „отпадната” на цена 1/5 , ще продава вече 60%, а приходите ще нарастнат с цели 20%.
2. Теоретично, съществува риск от изтичане на работно тяло на термопомпите. Компенсация на риска – не е задължително то да е отровно и опасно за озоновия слой. Освен това, движи се по затворен контур, под налягане - .

По-долу следват някои съвсем приблизителни изчисления :

Входяща температура на водата в изпарителя Tin[° С/ К] 25°C / 298 K

Дебит на входяща в тръбата вода, Gin[T/s]= Pt1/[c*( T вх -Tomn)]={592/[4,168*(65-20)]}=3,156 [T/s]

Температура на кипене на хладилния агент, Ti[° С /К] 15 °C / 288 K

Температура на кондензация на хладилния агент, Tk [° С /К] 80 °C / 353 K

Специфичен топл.капацитет на водата, c = 4,168 [kJ/kg.K] (MJ/T.K) (1Gkall/T.K)

Хладилен коефициент не термопомпата, ε = [Ti/( Tk- Ti)] = 288/(353-288) = 4,43

кпд. на термопомпата η = [ε/( ε+1)] = [4,43/(4,43+1)] = 0,8158 (81,58%)
„Загубите в термопомпата подгряват изх. Вода. Т.е., не са точно „загуби”

Входяща топлинна мощност, прехвърлена от водата „навътре” Pt 500 [MW]

Консумирана мощност на термоп., Pk [MW]= Pt*(1- η)=500*(1-0,8158)= 92,081 [MW]

Изходяща топл.мощност СЛЕД термопомпата Pt1= Pt+ Pk=500+92,081= 592,081 [MW]

Максимална входяща темп. на водата в тръбите T вх 65/ 338 [° С /К]

Кинематичен вискозитет /при 60C/ ν, (от графика) 0,000000475 [m2/s]

Минимална външна температура Tom -30 /243 [° С/К]

Мин.темп.на изтичащата вода Tomn 20 / 293 [° С/К]

Дължина на трасето, L 250 [km]

кпд на помпените станции [%] 0,85 (85%)
Загубите в помп.станции доп. Подгряват водата, т.е., не са точно „загуби”. Не и изцяло.

Диаметър на тръбите D 1,0 / 0,80 [m]

Повърхнина на тръбите, Str=Pi*D*L = 785 394,16 / 628 318,53 [m2]

Скорост на водата, Vв = Gin/[(Pi*D^2)/4]= 3,156/[0,785] = 4,0183 m/s/ 6,267 [m/s]

Число на Рейнолдс Re=[( Vв* D)/ν]= 8459578 / 10554947

Време за протичане /от край до край/, 17,2820 / 11,081 [h]

Дебелина стените на тръбите d 4 [mm]

Дебелина на изолацията, di 0,1 [m]

Коефициент на топлопроводност на изолацията ρt от таблица 0,04 [W/m.K]

Загуби от топлопредаване през изолацията, Lth / реални загуби, невъзвратими/
[Lth= Sтр* ρt *( T вх - Tom)/d ]= 29,845 / 23,876 [MW]

Грапавини, ∆ 0,02 [mm]

Дебелина на ламинарния слой δ`= 30*D/(Re*λ^(0,5)) = 0,00003704/ 0,00003815 mm
Хидравличен коеф на триене λ= [0,3164/(Re^0,25)] = 0,005867 / 0,005551

Денивелация H 500 [m]

Загуби на мощност за изкачване на водата, Lh /невъзвратими, реални загуби/
Lh= G*g*H = 3156*9,81*500 = 15 480 180 W= 15,4802 [MW]

Цена на закупуване на ел.енергията на изхода от АЕЦ Pr e 0,05 [лв/kWh]

Предполагаема продажна цена /илюстративно/ 0,12 [лв/kWh]
Възможно е да се определи и друга за ДЪЛЪГ период от време /например, 30 год./

Загуби напор от триене, Ht[m] ={λ*(L/D)*[Vв^2/(2*g)]}= 1207,1 / 3472,5 [m]
Изразени в мощност - подгряват водата-Lt = G*g*Ht = 37,373 / 107,510 [MW]

Механична мощност на помените станции P= Lh + Lt = 52,8532 / 122,99051 [MW] за придвижване на водата по цялата дължина на тръбата

Единична мех. мощност на помпена станция Pe= P/Nps 0,53 / 1,23 [MW]

Кпд на помпените стнации / илюстративно/ 0,80 /80%

Потребявана ел.мощност Pp=P/η= 66,25 / 153,75[MW]

Работно напрежение /задавам/ 20 [kV]
Двигателите се изчисляват за номинални стойности на напрежението към мястото на включване /след спада на напрежение в захр.линия дотам/.
Цялата потребявана мощност се купува на място в АЕЦ по цени на производител.

Потребяван ток при пълна компенсация I=Pp/U*sqrt(3) 1912,473 / 4438,38 [A ]
Всяка помпена станция разполага със собствени кондензаторни батерии, като и значителният разпределен капацитет на проводниците може да компенсира реактивната саставка на енергията, консумирана от помпените станции.

Сечение Sz на захр.проводници /при ток. плътност j=2А/mm2 Sz=1000/2220 [mm2]
Проводниците се изпълняват във вид на правоъгълни шини, контактуващи през изолацията с широката си страна към тръбата за вода. Отгоре, те са покрити с термоизолация от типа на тази за самата тръба. Така, отделената в тях топлина допълнително подгрява водата, снижавайки загубите.

Количество проводник [T] M= Sz*L*ρz 67500/149850 [kg] (Al) / ρz=2,7[kg/dm3]
222500/493950 [kg](Cu) / ρz=8,9[kg/dm3]

Примерна цена за проводниците /към момента/ 15 лв/kg [Al]
20 лв/kg [Cu]

Цена на медта за проводниците /максимум/ Pcu= 493950*20 = 9,879 [млн.лв]

Загуби в проводниците /ако целият товар е в края им/
Pr=I^2*L* ρz/Sz= 25,603/62,1168 [MW] (Al) или
16,0023/38,823 [MW] (Cu) –
същите „загуби” подгряват водата.
Практически, те са значително по-ниски, поради разпределения товар.

Общо потребление Ptot= Pp+ Pr+ Pk= 183.934 / 271.434 [MW]
При 50лв/MWh= 720 [ч/мес]*184*60=7,948 / 11,707 млн лв/мес за ел.енергия.
АКО би било на газ, 500MW/9[kWh/m3] са 55555,55 m3/h*720[ч/мес]=40 млн куб.м./мес.
При 500 лв/1000 м3 са 20 млн.лв за газ за същото нетно количество доставена енергия /пренебрегнали сме кпд на котлите около 0,9, иначе стават към 22 млн лв МЕСЕЧНО.Тоест, разлика минимум 8,3 млн лв МЕСЕЧНО. В полза на клиента.

Ориентировъчно задавам маса на изпарителя на ТП /500 MW при ∆T=15°C, отвън-вода, отвътре газ/ Mi=2000 [T], алуминий
Маса на кондензатора Mk = 2500 [T] алуминий

Маса свързващи тръби Mt = 500 [T] алуминий

Маса на алуминия Mal= 2000+2500+500 = 6000[T]

Цена на алуминия в ТП Pal=6000*1000*15 = 90 [млн. лв.]
В случай, че се изпълни с мед, поради по-високата й топлопроводност и технологичност, цената на меден топлообменник /вкл.и поради по-малките габарити/ може да се окаже значително по-ниска.

Цена на термопомпата Ptp /изхождам от 1500 лв/ 5 kW пазарна цена за климатик, която учетворявам / = (500000/5)*1500*4 = 600 000 000 = 600 [млн. лв]
Мащабирането, обаче, както и отстъпките за закупуване на материали в големи количества, могат сериозно да снижат тази цена.

Предположима цена за изкопни работи при дълбочина до 5 м 250 [лв/лин.метър]

Цена за изкопи Ци. 250 000/ 250 = 62 500 000 = 62,5 [млн.лв]

Количество стомана Gst = Pi*D*L*d*7,85 = Pi*1*250000*0,004*7850 = 24662 [T]

Цена на стоманата /неръждаема/ Pr st 7 [BGN/kg]

Цена за стомана = Gst*Pr st = 24662000*7 = 172 634 000 = 172,634 [млн. лв]

Цена за труд Pr tr средно 2000,0 [лв/мес.]

Брой наети работници Nw = 5000 [души]

Време за изпълнение T izp= 5 год = 60 [мес.]

Цена за труд Pw= T izp* Nw* Pr tr = 60*5000*2000 = 600 [млн. лв]

Брой помпени станции Nps /задаваме/ 100 [бр]

Цена на една помпена станция /задавам/ 5[млн.лв]

Цена за помпени станции 500 [млн.лв]

Обем термоизолация Wti={[(D+2*d+2*di)^2-(D+2*d)^2]*Pi*L}/4= 87022,12[m3]

Маса на термоизолацията /при плътност ρti=400 kg/m3/ = 34808,9 [T]

Цена за изолация Piz/при 1000 лв/тон/ 34,81[млн.лв]

Цена за проектиране и предпроектни проучвания 200 [млн.лв]

Цена за полагане /при 1000 лв/м 250[млнлв]

Обобщена цена = 600+9,9+90+62,5+173+600+500+34,81+200+250 = 2520,21[млн.лв]

Общо, след отпускане 20% непредвидени разходи /оскъпяване/

Ptot=3024,252 [млн.лв]

Повтарям, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РАМКОВО е това.
Библиографиите мога по-късно, като се прибера вкъщи, този ми комп е служебен, на него не ги държа тези неща.
Ала са лекции по приложна хидро-газодинамика и учебници по физика.
Цените за метали и труд /имах предвид ФРЗ/ са "изсмукани от пръстите", по онова време, бяха скочили доста.
После мога да приложа тук и сканирани илюстрации, как се трансформират загуби в полезна работа но, после.
Блудният син

Мнениеот Mateev » 24.09.2014 16:52

Признавам си, че ме впечатли. Все още не мога да кажа дали си сбъркал, защото трябва да проверя сметките, а това ще ми отнеме много време. Ще съм благодарен, ако пратиш първичния файл (напр. таблица на Excel).

По принцип за такъв тип проекти се прави пълноценен БИЗНЕС-ПЛАН. Нещата първо трябва да се получат на хартия, и чак след това се прави някакъв пилотен проект, който отваря вратите за истинския голям проект. Нищо лично - просто в живота така се случват нещата. Когато човек започне да прави бизнес-план съгласно всеобщо утвърдените образци, принуждава се да помисли и за неща, за които не се е сещал преди.

Един пример:
Преди 5-6 години сина ми беше решил да прави фитнес-център в Габрово. Базовата идея беше, че имаме у дома много фитнес-уреди, които аз съм ги купувал някога, но не ги използвам. На пръв поглед се започваше нов бизнес с почти нулеви начални инвестиции. Ами накарах го да си направи бизнес-план и срещу него му обещах няколко десетки хиляди лева, за да си започне сам свой бизнес. Сина ми започна да го прави бизнес-плана, а точките в него го накараха да направи редица допълнителни проучвания на приходи, разходи, средна посещаемост (ходи и я засича), пазарен дял и т.н и т.н. И знаеш ли какъв беше резултата? Ами след около месец сина ми дойде и ми каза, че се отказва от идеята, въпреки че бях обещал да му подаря мисля че бяха около 50 000 лева. Сам си го реши, защото сметките му показаха голата истина, независимо че беше сложил в тях доста оптимистични числа.

Та сега и в твоя случай - похвално, че толкова много си се постарал, но къде е бизнес-плана, доказващ че всичко това е реализуемо и печелившо. Ако имаш такъв план и сметките в него излизат, много лесно ще си намериш пари за пилотния проект. Говорим за 5-10 милиона евро за захранване на някое село. Дори мога да ти помогна с контакти с хора или фондове, готови да дават пари за такива рискови идеи.

И.......... най-важното............. Всеки един потенциален инвеститор с много пари моментално ще ти зададе въпроса: "Защо това досега не е направено никъде по света?". И от отговора на този въпрос ще зависи съдбата ти. Имаш ли наистина разумен отговор или не?

Колкото до сметките - в почивните дни ще си направя труда да проверя поне част от тях. Все още съм скептично настроен, защото моите сметки на ум говорят, че имаш някаква груба грешка още в самото начало на твоите разсъждения. Нека обаче да не избързваме с изводите.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 24.09.2014 17:05

Между другото знаеш ли защо толкова много хора направихме слънчеви електроцентрали?
Ами защото бизнес-плановете ни показваха една много добра възвращаемост на фона на стабилните гарантирани от държавата законови рамки.

И знаеш ли какво се обърка?
Ами никой дори и не е предполагал, че държавата може да бъде КУРВА и да приеме закони, действието на които е със ЗАДНА ДАТА. Дотогава не се беше случвало. Сега обаче го знам и всички мои бъдещи бизнес-проекти вече го отчитат този неприятен факт. Ха-ха.... вече няма да се учудя, ако утре със закон започнат да разстрелват бизнесмените и предприемачите, просто защото носят вратовръзки (със задна дата) или защото са по-активната и по-интелигентната част от населението (пак със задна дата). А народа (стадото) ще стои отстрани и ще ръкопляска. Това вече се е случвало преди около 65 години и всички знаем до какво ни доведе.........
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии