Foton написа:Моля да бъда извинен за острия тон в предния пост.
За тези, дето не схващат от раз защо е безумно да се ползва енергията от охлаждането на АЕЦ, да речем в София, ще го обясня просто:
1. Дори отпадната вода да е с температура 90 градуса (а тя не е!), за да я ползваме в София ще трябва да я закараме до там. Приемаме, понеже сме филолози, че имаме тръбопровод без загуби на топлина и триене по тръбата.
2. До тук супер, ама денивелацията м/у Козлодуй и София е доста (мисля, че е над 300м, но ме мързи да проверявам), а пък дядо Нютон не можем да го измамим и ще трябва да вложим малко енергия.
3. Е, малко, малко, колко да е малко? Ами понеже сме филолози и не знаем какво е КПД на помпа и мотор към нея бързо пресмятаме, че за да вдигаме 1 кубически метър в секунда на височина 300 метра ни трябват....упс...3MW.
4. Кофти! Добре де, ще ползваме някакъв газ! Опс, пак не става! Оказа се, че и масата на загретия агент има значение....
5. За диaметъра на тръбите да не говорим.....
6. Абе я да питаме Станишев, той май е учил нещо друго.
Видя се, че не си внимавал. Има си разчет и за изолацията, и за загубите, и за денивелацията. При два различни диаметъра на тръбата. И се връзва, и още как. И температурата НЕ Е 90, а 60 С /има си икономическа причина/, и огромна част от "загубите" НЕ СА реални загуби, а се превръщат в полезна работа /
know-how/, и токът се ползва на производствена цена /дори оттам АЕЦ може да печели повече, т.к. им го изкупуват съвсем без пари, на регулирания пазар /
know-how/, и триенето се превръща в полезна работа /
know-how/, и нагряването даже на проводниците, и на двигателите и на лагерите в помпите-също /
know-how/. И триенето в стените може да се намали на дълги участъци /с огромен процент /над 25%/ /
know-how/и много, много неща,които ИЗОБЩО НЕ СА НИТО ТРУДНИ, НИТО СКЪПИ нито за обясняване, нито за разбиране и още по-малко, за осъществяване ама...Бързата кучка, знаем, какви ги ражда. И "разсъжденията и оценките" по въпроса бяха от същия "калибър" като "много хора са се занимавали", "точно ти ли?" и горните 5 точки, както и ред подобни идиотизми. Никой не попита "как", не се поинтересува, не посмята, а всички плещеха точно както някой преди мен тук.
Та ТАКИВА "аргументи" - само и единствено може да се присмея и да съжаля "измислилите" ги. Подобни гладни за Кокал и нечестиво папо ограбиха и продължават да грабят страната ни, а на едни други тарикати /и пак и пак и пак/ ще им спират ФЕЦ-овете, щото все "умни.
Жалко, прочее. Като ви слуша приказките, човек аха!-да ви се върже. Говорите блажно и правдоПОДОБНО.
P.S.
Виж, ако САМО за 500MW студен резерв плаща НЕК...за там, се извинявам. Бях останал с впечатление, че е за доста повече.
P.P.S.
А къде видя да твърдя каквото и да е за "вечни двигатели" /освен, че не вярвам в приказки/ - посочваш ми и те черпя КАКВОТО ПОЖЕЛАЕШ.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.