ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Мнениеот bubolinka1 » 23.09.2014 11:49

Ако бях на мястото на Блудният син, до сега да се бях отказал от подобен тип взаимоотношения, за да си отговоря първо на въпроса.
Кой е МОЯТ личен стимул, да участвам в кръгова отбрана и защо ?
Коя е енергията която ме "нуди " да го правя ?

Независимо кой крив, кой прав, кой какъв и т.н. Изначално Блудният син няма вътрешни пречки, да си пише три последователни поста един след друг. В някои форуми това е забранено. В други не е израз на добър вкус да си пишеш сам със себе си три пъти последователно. Но независимо от разбиранията и схващанията за правилно и неправилно, горните два въпроса се явяват езистенциални, преди да продължи каквото и да било, пък било то и производството на ТОК.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Блудният син » 23.09.2014 12:17

Зомбирането на племето е изгодно основно на шамана, който си събира войска за гонене на лични интереси. Не знам, дали изобщо огромно кафе или някакъв антидот ще помогне да се събуди толкова омаян народ. Дано.
Щото, наистина, сили и време ми трябват и за по-важни от вашата далавера неща. Живи и здрави.
Последна промяна Блудният син на 23.09.2014 17:39, променена общо 1 път
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот bubolinka1 » 23.09.2014 13:42

Защо да е нужна "чужда помощ" за отписване ? На сила ли се записа ?

П.С. Всъщност- интернет притежава такава сила на обвързване, искаш да спреш, а не можеш...Не се засягай, този ефект е познат. Затова родителите ограничават децата си от фейсбук/ ако могат/. Но самите родители се ограничават от проблемите, които започват да имат в реалния свят, ако прекалено много отделят на виртуалния. За тях шамарите са по-големи когато бъркат. .
bubolinka1

Мнениеот Блудният син » 23.09.2014 13:50

bubolinka1 написа:Защо да е нужна "чужда помощ" за отписване ? На сила ли се записа ?

П.С. Всъщност- интернет притежава такава сила на обвързване, искаш да спреш, а не можеш...Не се засягай, този ефект е познат. Затова родителите ограничават децата си от фейсбук/ ако могат/. Но самите родители се ограничават от проблемите, които започват да имат в реалния свят, ако прекалено много отделят на виртуалния. За тях шамарите са по-големи когато бъркат. .

Надеждата, която ме е крепила тук е че, въпреки моето негодуване, никак не сте глупави и нещата рано или късно ще достигнат до вас.

Например, показал съм преди доста време, къде има страховит И ПРЕДВИДИМ, И СИГУРЕН ВЕИ-потенциал у нас, ама за там в целия бранш няма нужното разбиране, нито ресурси. Гледате, като омагьосани нещо пред носа си и за вас - ТОВА Е ВЕИ. Другото не е. Ваденето на главата от пясъка открива нови и печеливши хоризонти но, имате си лидер-следвайте го.
Блудният син

Мнениеот bubolinka1 » 23.09.2014 14:49

Преди да играеш ролята на Спасителя, трябва да "спасиш" себе си. Игра на думи. Човек дава съвети в това което е успял...Има хора, които слушат съвети от не успели хора- то си е за тяхна сметка. Има омъжени жени, които имат проблеми със съпрузите си и....приятелка с която споделят, която приятелка е....разведена. Какъв мислите ще бъде резултатът от това съвместно приятелство за омъжената ?

Обратното, приемане на съвети от приятелка, която е с "успешен " брак. ТОгава какъв ще е резултатът от съветването за омъжената с проблемите ?

Сами си избираме съветниците. А оценките се раздават от някой който стои по-горе, знае всичко и всички..Не създаваш
Последна промяна bubolinka1 на 23.09.2014 16:10, променена общо 1 път
bubolinka1

Мнениеот Блудният син » 23.09.2014 15:06

Гледаш от типа "зад себе си". Лошо няма, повечето /и в България, и по света/ са така. Ала изпускаш много други възможности.
Блудният син

Мнениеот bubolinka1 » 23.09.2014 16:01

цитат" За да бъде слушан, човек дава съвети в това в което е успял.

Не разбра акцента върху текста.
Никой не държи ралото като гледа назад.
Трябваше да се разбере, че "добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши"...

Съжалявам, че се налага да бъда поясня по-твърдо, но се налага да го понесеш...за което се извинявам предварително. Защото по-горе ти беше пояснено, но с други думи и пак не си ги запомнил. Сега остава да питаш къде по-горе.

Косвено трябваше да разбереш, че не си ти този, който да дава оценка на сектора, защото нито познаваш хората, нито знаеш какво са направили и какво са постигнали. Още по-малко, че ти не си успял да осъществиш това, за което твърдиш, че си имал прозрение...Вместо това твърдиш, че си останал неразбран/ нереализиран гении/.
Сега се надявам да разбереше, че е меко казано " нахално", да раздаваш оценки, тъй като не си извоювал такава позиция, а си я присвоил.
Явно от заобиколно не разбираш . Анадъхмо ?
bubolinka1

Мнениеот Блудният син » 23.09.2014 17:55

bubolinka1 написа:цитат" За да бъде слушан, човек дава съвети в това в което е успял.

Не разбра акцента върху текста.
Никой не държи ралото като гледа назад.
Трябваше да се разбере, че "добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши"...

Съжалявам, че се налага да бъда поясня по-твърдо, но се налага да го понесеш...за което се извинявам предварително. Защото по-горе ти беше пояснено, но с други думи и пак не си ги запомнил. Сега остава да питаш къде по-горе.

Косвено трябваше да разбереш, че не си ти този, който да дава оценка на сектора, защото нито познаваш хората, нито знаеш какво са направили и какво са постигнали. Още по-малко, че ти не си успял да осъществиш това, за което твърдиш, че си имал прозрение...Вместо това твърдиш, че си останал неразбран/ нереализиран гении/.
Сега се надявам да разбереше, че е меко казано " нахално", да раздаваш оценки, тъй като не си извоювал такава позиция, а си я присвоил.
Явно от заобиколно не разбираш . Анадъхмо ?

Акцентът ти ми е ясен, откак го написа. Не се залъгвам. Но, ако чакаш нещо да стане, за да повториш и някой нещо да успее, за да "има правото да дава съвети", ще ти мине животът а още няма да си мръднал, от там, където си. Конформизмът е сравнително "добра" политика за роби и послушковци. За сектора, за какви "оценки" ми говориш, като просто констатирам ФАКТИ? Нито съм казал "добре е"-"не е добре", нито нищо. Ала което го няма си го няма и просто, го отбелязвам. Ако съм видял удобно място за сядане, няма нужда да съм "експерт по столове", нито да имам кетап, нито да съм направил 10 милиарда от пейки, примерно. ЗА ТОВА иде реч. Казвам-показвам-преценяваш и, ако ти се сяда-сядаш. Ако не-стърчиш прав. За разлика от вас тук, "умниците", аз диплома за рибар няма да ти искам, ако ми кажеш, че си чул и видял, че някъде има риба. Ако искам ще проверя, ако не искам-няма но, да се оливам като вас - няма да я бъде. Съжалявам и аз, че толкова директно но, човек или има самостоятелно виждане, или не. Казвам ти: "Оттам текат гигавати". Сам решаваш, дали да провериш, или да не. Що за "позиция съм си ПРИСВОИЛ", да мога да споделям нещо, които ми е известно?
Отделно да ми се пънеш като магаре на бързей, "защитавайки" Матеев... Нелепо е. Дори изглежда глупаво такъв "ентусиазъм". МАТЕЕВ НЯМА НУЖДА ОТ ТОВА. Голям е, виждал съм го. ВЕрвай ми. Друг въпрос, дали ще или не ще реши да възнагради "верността" ти и какво бонбонче ще ти предложи.
И "въпросителното изречение на турски" в края НЕ Е ТАКА. Има си езикови курсове за това, учебници /който иска/ и т.н. Някакво оциганяване. Всеки турчин ще ти го каже.
Блудният син

Мнениеот Foton » 23.09.2014 17:59

Блудният син написа:....Фотонец, НЕхипотетично:

........Та, в твоя пример, АКО сме имали 7500MW потребявани....... Няма да ме видиш в диспечерските зали. Казвам ти го за твое спокойствие. Спи спокойно. А че има кратуни, които още 20000 MW да им сложиш, ще бият тъпана и ще мрънкат, че били малко...

Виж сега Тошко, не е зле първо да по прочетеш данните от линка ( http://www.tso.bg/uploads/file/Profile/ ... t_2012.pdf), дето добросъвестно ти го дадох. А там пише не АКО, а в действителност, че на 01.02.2012, в 20.00часа потреблението е било 7444MW (стр.17). На предната страница пише, че в този момент разполагаемостта е била 9719MW. Ти или си кретен или от любов към спора не признаваш очевидния факт, че в този момент, при отказ на АЕЦ системата ще е на ръба.
И не знам какво точно си завършил след ТЕТ, но най-вероятно е било филология (руска или френска). Свикни да мислиш като инженер, по дяволите! Секретарките на оня съсел са били адски любезни с теб. Аз бих се изразил доста по-грубо...
Нали не смяташ, че всички са идиоти, а само ти не си такъв?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Блудният син » 23.09.2014 18:23

Foton написа:
Блудният син написа:....Фотонец, НЕхипотетично:

........Та, в твоя пример, АКО сме имали 7500MW потребявани....... Няма да ме видиш в диспечерските зали. Казвам ти го за твое спокойствие. Спи спокойно. А че има кратуни, които още 20000 MW да им сложиш, ще бият тъпана и ще мрънкат, че били малко...

Виж сега Тошко, не е зле първо да по прочетеш данните от линка ( http://www.tso.bg/uploads/file/Profile/ ... t_2012.pdf), дето добросъвестно ти го дадох. А там пише не АКО, а в действителност, че на 01.02.2012, в 20.00часа потреблението е било 7444MW (стр.17). На предната страница пише, че в този момент разполагаемостта е била 9719MW. Ти или си кретен или от любов към спора не признаваш очевидния факт, че в този момент, при отказ на АЕЦ системата ще е на ръба.
И не знам какво точно си завършил след ТЕТ, но най-вероятно е било филология (руска или френска). Свикни да мислиш като инженер, по дяволите! Секретарките на оня съсел са били адски любезни с теб. Аз бих се изразил доста по-грубо...
Нали не смяташ, че всички са идиоти, а само ти не си такъв?

Сам каза 9719. РАЗПОЛАГАЕМОСТ.
-7500
-1000 /Козлодуй/
---------------------
= 1219 MW=

Ако не греша, хубав "ръб".

Освен това, знаеш, има процедури за разтоварване, АРЧ, има и способност на мощностите за /краткотрайно/ претоварване без никаква опасност. Проблемът идва от несъизмеримо по-краткия интервал на много малковероятно претоварване и мноого дългия период, в който се дават огромни средства за нещо, което НЕ ГЕНЕРИРА. Труден е компромисът между инженерна и икономическа част но, алтернативата я виждаме. ЕЖЕДНЕВНО И ВСЕ ПО-ДЪЛБОКО ЗАТЪВАНЕ, ГРОЗЯЩО С ТОТАЛЕН КРАХ. Разпадане на ЕЕС при разлюляване и т.н. е гадно и скъпо но, в пъти по-скъпо е да спре токът за месец, примерно. Тогава стой, та гледай. И натам ни водят всички "хитрини" с химикалката досега. Тук повечето са си съдили на масрафа /радвам се за тях/ но, няколко милиона българи едва свързват двата края и не е, защото са глупави или калпави. НЕ ВСИЧКИ ТЕ СА. Има боклуци и от онези, с "белите якички". Дето така държат някои тук на тях.
Блудният син

Мнениеот Foton » 23.09.2014 18:38

Моля да бъда извинен за острия тон в предния пост.
За тези, дето не схващат от раз защо е безумно да се ползва енергията от охлаждането на АЕЦ, да речем в София, ще го обясня просто:
1. Дори отпадната вода да е с температура 90 градуса (а тя не е!), за да я ползваме в София ще трябва да я закараме до там. Приемаме, понеже сме филолози, че имаме тръбопровод без загуби на топлина и триене по тръбата.
2. До тук супер, ама денивелацията м/у Козлодуй и София е доста (мисля, че е над 300м, но ме мързи да проверявам), а пък дядо Нютон не можем да го измамим и ще трябва да вложим малко енергия.
3. Е, малко, малко, колко да е малко? Ами понеже сме филолози и не знаем какво е КПД на помпа и мотор към нея бързо пресмятаме, че за да вдигаме 1 кубически метър в секунда на височина 300 метра ни трябват....упс...3MW.
4. Кофти! Добре де, ще ползваме някакъв газ! Опс, пак не става! Оказа се, че и масата на загретия агент има значение....
5. За диaметъра на тръбите да не говорим.....
6. Абе я да питаме Станишев, той май е учил нещо друго.
Последна промяна Foton на 23.09.2014 18:43, променена общо 1 път
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Foton » 23.09.2014 18:43

Блудният син написа:...в който се дават огромни средства за нещо, което НЕ ГЕНЕРИРА. ...

Първо АЕЦ е 2000MW.
И второ май ти обясних, че в момента ЕСО плаща само за около 500MW студен резерв...

Абе, гледай си филологията и вечните двигатели.
Желая ти успех!

Извинявай, пропуснах нещо: "Бедността е справедливото наказание за глупостта и мързела" . Казл го е Рейгън.
Foton

Мнениеот Блудният син » 23.09.2014 19:03

Foton написа:Моля да бъда извинен за острия тон в предния пост.
За тези, дето не схващат от раз защо е безумно да се ползва енергията от охлаждането на АЕЦ, да речем в София, ще го обясня просто:
1. Дори отпадната вода да е с температура 90 градуса (а тя не е!), за да я ползваме в София ще трябва да я закараме до там. Приемаме, понеже сме филолози, че имаме тръбопровод без загуби на топлина и триене по тръбата.
2. До тук супер, ама денивелацията м/у Козлодуй и София е доста (мисля, че е над 300м, но ме мързи да проверявам), а пък дядо Нютон не можем да го измамим и ще трябва да вложим малко енергия.
3. Е, малко, малко, колко да е малко? Ами понеже сме филолози и не знаем какво е КПД на помпа и мотор към нея бързо пресмятаме, че за да вдигаме 1 кубически метър в секунда на височина 300 метра ни трябват....упс...3MW.
4. Кофти! Добре де, ще ползваме някакъв газ! Опс, пак не става! Оказа се, че и масата на загретия агент има значение....
5. За диaметъра на тръбите да не говорим.....
6. Абе я да питаме Станишев, той май е учил нещо друго.

Видя се, че не си внимавал. Има си разчет и за изолацията, и за загубите, и за денивелацията. При два различни диаметъра на тръбата. И се връзва, и още как. И температурата НЕ Е 90, а 60 С /има си икономическа причина/, и огромна част от "загубите" НЕ СА реални загуби, а се превръщат в полезна работа /know-how/, и токът се ползва на производствена цена /дори оттам АЕЦ може да печели повече, т.к. им го изкупуват съвсем без пари, на регулирания пазар /know-how/, и триенето се превръща в полезна работа /know-how/, и нагряването даже на проводниците, и на двигателите и на лагерите в помпите-също /know-how/. И триенето в стените може да се намали на дълги участъци /с огромен процент /над 25%/ /know-how/и много, много неща,които ИЗОБЩО НЕ СА НИТО ТРУДНИ, НИТО СКЪПИ нито за обясняване, нито за разбиране и още по-малко, за осъществяване ама...Бързата кучка, знаем, какви ги ражда. И "разсъжденията и оценките" по въпроса бяха от същия "калибър" като "много хора са се занимавали", "точно ти ли?" и горните 5 точки, както и ред подобни идиотизми. Никой не попита "как", не се поинтересува, не посмята, а всички плещеха точно както някой преди мен тук.
Та ТАКИВА "аргументи" - само и единствено може да се присмея и да съжаля "измислилите" ги. Подобни гладни за Кокал и нечестиво папо ограбиха и продължават да грабят страната ни, а на едни други тарикати /и пак и пак и пак/ ще им спират ФЕЦ-овете, щото все "умни.
Жалко, прочее. Като ви слуша приказките, човек аха!-да ви се върже. Говорите блажно и правдоПОДОБНО.

P.S.
Виж, ако САМО за 500MW студен резерв плаща НЕК...за там, се извинявам. Бях останал с впечатление, че е за доста повече.

P.P.S.
А къде видя да твърдя каквото и да е за "вечни двигатели" /освен, че не вярвам в приказки/ - посочваш ми и те черпя КАКВОТО ПОЖЕЛАЕШ.
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 23.09.2014 19:46

Няколко ДРЕБНИ щриха:
1.Знаеш ли с колко се променя площта на триене на ТЕЧНОСТТА в стените на /почти/ хоризонтална тръба при увеличаване на сечението й с квадратен корен от 2 ?
2.Знаеш ли къде остава топлината, отделена при триене на флуид в метал?
3.Знаеш ли, КОЕ е полезната работа /в горния случай/?
4.Знаеш ли, кое отнема топлина по-добре:въздух или вода?
5.А кое я ПРЕДАВА по-зле? въздух или вода?
6.Каква сила е гравитацията и на какво се равнява работата по затворен маршрут от такава сила?
7.Влияе ли /според вас/ консистенцията на топлоносителя и неговата скорост на движение покрай /охлаждана/ повърхност И КАК на топлообмена?
8.Каква е цената на ИЗХВЪРЛЯНАТА топлина и кога сте плащали ЗА НЕЯ?
9.Защо ползваме термопомпи И за отопление, И за охлаждане? Защо, все пак, им плащаме сметките и се радваме...че ни е "по-евтино"?
10."По-евтино" ОТ КАКВО И ДО КОГА?
11.Каква е вероятността замърсена вода да навлезе от тръба с ниско към тръба с високо налягане?
Когато НА ТЯХ пътво отговорите, коментирайте останалото. И 12 има, и 13 има, и още, и още, и още - тези са само щрихове от дребна илюстрация. Все пак, поканата за онзи проект беше да бъде обсъден и разгледан но, нищо такова не се случи. Някой погледнал отгоре-отгоре по диагонала, видял, че НЕГОВИЯТ интерес не е съпосочен, обявил нещата за "неизгодни" /ама забравил, да уточни неизгодни кому/ и-дотам.Живеем в безвремие и безхаберие. Аман.

P.S.
А know-how - то за повечето от посоченото в предния пост неща се прилага поне от времето на Х.Форд...
Блудният син

Мнениеот bubolinka1 » 24.09.2014 09:19

Я оставам с впчепетление, предвид денонощните постове на автора, по тези жизнено важни и полезни темиза отоплението на София с АЕЦ, че не е социално ангажиран, демек друга работа си няма.
което ще рече, че освен непризнат, е свободен и беден. :lol:

ЩО не вземеш да я отоплиш тая София, пък после да ни удариш в земята- като не приемаш съвети от никого ? /Нито от успелите, нито от провалилите се. Щото провалените били с опит, пък успелите били винаги миналото. Ти към кого гледаш ? Тя и физиката и математиката са на успели в миналото хора. Дребни подробности за тебе. Както и някакви си, дето имат ресурс да реализират проект- те също са отживелица, щото каквото са правили, са го правили преди.

Нали гледаш в бъдещето, ами иди де, какво киснеш по форумите само. Реализирай си идеите, пък после ги покажи на някой, който ще те счита за нищо, щото си от миналото... Имам усещането, че си в тинейджърска възраст, а си над 50-те.

По една или друга причина, се занимавам с опърничави хора и за мен е професионално изкривяване дето си пиша с неразбрани сега. Мене не ме мисли, аз си вадя хляба от подобна дейност, но в реалния свят. Вероятно също съм издухал гарнитурата, като теб.
bubolinka1

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии