Кой не харесва ветрогенераторите?

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ferdy » 30.05.2009 17:13

Lupus написа:
ferdy написа:.... И една сгазена катерица няма, гледам ги вече близо 30 години.

Аз съм виждал обаче много сгазени таралежи! Чакам да видя кога ще станат бързи като катеричките и ще почнат да скачат по клоните, развявайки бодли. :lol:

Те са бързи, но ги газят заради фаровете. И със зайчетата и сърните е така. Панират се от светлината и остават на място.
ferdy

Граждани събират подписи срещу проект за ветропарк в чипровс

Мнениеот hridaq » 01.06.2009 12:10

http://ecobusiness.dnevnik.bg/show/?storyid=726703
Инициативен комитет започна подписка срещу строителството на ветрогонераторен парк по билото на Стара планина над Чипровци, съобщи БТА.

Авторите на подписката твърдят, че застрояването на планината ще отблъсне туристите и ще е навреди на редица растителни и животински видове. По билото на Стара планина живеят скални орли, костенурки, видри и други редки видове, които паркът ще застрашава, добавят гражданите. Досега инициативният комитет е събрал 250 подписа. По-късно петицията ще бъде изпратена до българския и европейския парламент.

Проектът за вятърен парк се обсъжда още от 2007 г., инвеститор е фатската фирма "Грийнтех". По план, паркът ще се изгради по билото на планината в общините Чипровци и Георги Дамяново. Проектът предвижда строеж на 80 ветрогенератора на стойност 150 млн. евро, разположени 1800-2000 метра н.в. Измервателни съоръжения на фирмата за 2 години потвърдиха, че скоростта на вятъра е подходяща за промишлено производство на вятърна електроенергия. В момента инвеститорът очаква разрешително за строеж от двете общини.

По споразумение с община Чипровци, "Грийнтех" се е ангажирала да изгради пътища в планината и да плаща наем на общината за земите, засегнати от проекта. По думите на кмета на община Георги Дамяново Дилян Димитров, паркът ще открие около 250 нови работни места в двете общини.
hridaq

Мнениеот ferdy » 01.06.2009 13:50

И защо непрекъснато лъжат, че ще откриват работни места, тези пък чак 250? :shock: Само заради това ще се разпиша на подписката, ако попадна на нея.

Между другото познавам района много добре, работя там в друга насока, но имам доклад по ОВОС. Само за видрите и орлите са познали. И са забравили да споменат, че там има поне 8 вида змии. Брррр.
ferdy

Мнениеот jedy » 01.06.2009 14:38

Те не са опасни,нали са ни домашни любимци :D Свикнали сме им :D
jedy

Мнениеот ferdy » 01.06.2009 19:40

Тц, три отровни вида има. Вкъщи поне само Ви хапят, не е болка за умиране. :lol:

То си е за смях, но аз имам страшна непоносимост към братовчедките и като се наложи да отида до обектите там, гледам да не слизам от колата и се оглеждам като партизанин пред битка.
ferdy

Предишна

Назад към Свободни теми и дискусии