от Mateev » 28.02.2009 18:20
Трудно ще ги постигнем, ако още от сега правителството не се бръкне в джоба и не пооправи малко законите. Отделно от това трябва да се знае, че 16-те процента са само първа цел. След нея ще има втора, по-висока цел. След нея ще има и трета, и четвърта. Говори се, че крайната цел е 50 или даже 60% енергия от ВЕИ към 2040 г. Има и още нещо. Глобалното затопляне се развива по-бързо, отколкото са очакванията. Петрола се изчерпва по-бързо, отколкото са очакванията. И въобще на макро ниво нещата се влошават по-бързо, отколкото са очакванията. Всичко това най-вероятно ще доведе до това, че целта от 16% към 2020 г. ще бъде предсрочно преразгледана (може даже още през 2010 до 2012-та) и най-вероятно ще бъде завишена на 20 или даже на 25%.
Аз вече съвсем сериозно си мисля, че следващото правителство още в началото на мандата си ще започне сериозни законодателни промени за подобряване на положението. От една страна защото натиска от Европа ще започне веднага, а от друга - защото на изборите ще дадат големи обещания, свързани с ВЕИ и екологията. Няма как. Темата е много актуална и много популярна и съм абсолютно сигурен, че всяка една партия (включая и на управляващите) ще заложи в предизборната си платформа големи обещания за ВЕИ, Екология, светло бъдеще и т.н.
Има и още нещо. Мисля си, че даже и съществуващото правителство ще направи няколко важни крачки, с които да подобри инвестиционния климат за ВЕИ. Наближават избори и това може да бъде един много сериозен предизборен ход, с който да се хвалят по време на кампанията. И тои ход няма да е насочен към пенсионерите (за тях ще обещаят вдигане на пенсиите). Този ход ще е насочен към всички останали, обещавайки им екологично бъдеще за тях и за техните деца и внуци. Ще звучи прекалено силно, ако това го направи само Бойко Борисов. Затова съм сигурен, че всички партии в един глас ще заприказват за екология само след 2-3 месеца. И има голяма вероятност съществуващия парламент в последните дни от съществуванието си да приеме с единодущие две-три важни поправки в законите, с които да пооправи кашата в законодателството. А от нас се иска само да им помогнем и да им кажем къде да бутнат и какво.
Ако разсъжденията ми са правилни, може би сега е момента да се активизираме и да се опитаме да попроменим това или онова. И точно сега биха се вслушали в нас, защото им посочваме път за набиране на допълнителни гласове в предстоящите избори.