Въздушно охлаждане

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Въздушно охлаждане

Мнениеот lz1wvm » 30.07.2012 22:58

Скоро ми предстои изграждане на помещение около 20 квадрата.
Та въпроса ми е,може ли да се положат въздуховоди,от PVC110 примерно,на дълбочина 1-1,5 метра под подложния бетон.Температурата на почвата е около 18-19 градуса сега.
Въпроса ми е,може ли да ползвам тръби PVC110 и на какво раазстояние трябва да са една от друга,на каква площ трябва да се положат,на каква дълбочина....за да има съответния ефект.
Става въпрос с една турбинка да циркулира хладния въздух от тръбите,и да охлажда помещението......
99%RX........1%TX
lz1wvm

Re: Въздушно охлаждане

Мнениеот estqwerty » 31.07.2012 18:30

само този софт знам за смятанка на земен топлообмен. на нанемски е и има данни само за почвите в няколко държави. http://aircon.digdice.com/wp-content/up ... on_2.0.zip
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот lz1wvm » 31.07.2012 22:30

Благодаря за линка.Но не мисля да използвам софтове и други виртуални програми.Имам основните данни,като единствено НЕ ЗНАМ плътността на почвата....и най вече практически приложения от интернет,ако може някой да качи.... :)
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 31.07.2012 22:43

lz1wvm написа:Благодаря за линка.Но не мисля да използвам софтове и други виртуални програми.Имам основните данни,като единствено НЕ ЗНАМ плътността на почвата....и най вече практически приложения от интернет,ако може някой да качи.... :)

Защо не питаш "Костенурка"? Той изследваше подобен проблем, предполагам, че има данни за почвите.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 01.08.2012 20:20

Сигурн о има хора,които са експериментирали подобни неща.Костенурка мисля че топлеше директно почвата с вода....Исках да питам и за проблеми с конденза.Тъй като това са въздуховоди,а най ниската точка ще е под земята,и ще е недостъпна(дефакто необслужваема).
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 04.08.2012 03:11

Малко информация, за да се ориентираш:

Температурата на първите няколко метра от почвата зависи от средногодишната температура на въздуха над дадения регион. Ако на повърхността наблюдаваме температури между -20 и + 40 градуса, то на 1 метър дълбочина диапазона вече е между 0 и 20 градуса, на 2 метра диапазона е още по-тесен и някъде на 3 или 4 метра температурата вече е почти постоянна. Надолу на по-голяма дълбочина температурата се повишава с по около 1 градус на всеки 100 метра.

За региона на България средногодишната температура е между 12 и 14 градуса. Това означава, че всички земни пластове от 5 метра до 100-200 метра, както и подпочвените води от сондажите имат същата тази температура (12-14 градуса). До тук добре. Спокойно можеш да закопаеш тръби под земята и да пуснеш през тях вода или въздух. И през лятото да се охлаждаш, а през зимата да се топлиш (с термопомпа). Има обаче няколко проблема, с които трябва да си наясно:

1. Изтеглената или добавената от тебе топлинна енергия се разпространява много бавно през почвата. Има някакво количество енергия, която можеш да изтеглиш лесно, и след това ще са необходими години наред, докато баланса се възстанови.
2. Необходима е огромна периферна площ на тръбите, ако теглиш енергия посредством вода. Ако е посредством въздух, площта нараства още повече.

Има и още един МНОГО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ, за който дори не се досещаш. ТОПЛИНАТА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА В ПОЧВАТА НА ВЪЛНИ !!!!!
Ако човек постави термометри в една 10-метрова дупка на всеки 10 сантиметра и след това погледне температурите, веднага ще забележи че има топли и студени слоеве от почвата, като температурната разлика между тях е най-голяма близо до повърхността и постепенно затихва някъде към 10-тия метър. А ако след това човек наблюдава тези термометри няколко години, ще забележи как тези вълни се движат от повърхността към дълбочината на земната кора. Също като камъче, хвърлено в едно езеро. Появява се вълна, която се отдалечава и с отдалечаването затихва.

Скоростта на движение, както и амплитудата на тези вълни зависи от структурата и влажността на почвата. На практика няма как да бъдат изчислени предварително, защото нямаме верните начални данни.

Какво следва от всичко това?

Ами не се знае коя е най-подходящата дълбочина. Може да се окаже че ще попаднеш във фаза и когато вън е горещо твоя слой също да е горещ, а когато е студено - също да е студен. По този начин няма да имаш голяма температурна разлика, за да се възползваш от нея. И само на 50 сантиметра под или над твоя слой температурите ще са точно обратните (каквито ти трябват). Получава се нещо като ТОТО 2.

ОЩЕ ЕДИН ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ - Колко енергия ще черпиш в рамките на годината?
Ако през зимата извадиш прекалено много енергия, тя няма да може да се възстанови през лятото. Ако извадиш по-малко, ще си се прекарал.
Ако сложиш маркуча много надълбоко, ще черпиш по-много енергия, но тя ще се възстановява много бавно (години наред).
Ако сложиш маркича много на плитко, ще черпиш малко енергия, но за сметка на това тя ще се възстановява в рамките на годината.

Баланса на всички тези фактори трудно може да бъде изчислен. Аз лично за да намаля тяхното влияние, сложих серпентини на два етажа една над друга (на дълбочина 2 метра и 3 метра). Термодатчици обаче съм сложил на дълбочини 1,2,3 и 4 метра. Ще направя измервания и ще си изясня какво точно се случва. Но моите измервания ще са меродавни само за моя вид почва и влажност. При тебе може да е друго.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 05.08.2012 17:44

Порових се из нета,но нищо конкретно не можах да намеря.Та в крайна сметка реших да положа 2 серпентини от PVC 110,с два вентилатора.Тръбите ще са на 1,3 метра дълбочина,със стъпка 30 см.Ако не върши работа,не е кой знае каква инвестиция.Само не знам,ако вземе да ОХЛАЖДА :D дали ще имам проблем с конденза,и как мога да го реша.
Между другото имам бита сонда 52 метра с ниво на водата 38 метра.Температура на водата 13 градуса.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 06.08.2012 00:47

Няма и да намериш, колкото да се ровиш из интернет. По-скоро ще намериш, но силно противоречива информация. Относно дълбочината на серпентината ще намериш всякакви препоръки, започвайки от 1.20 и стигайки до 3.50.

Коя е вярната? Ами няма вярна дълбочина, защото трябва да се прави компромис между количеството енергия, извадено за една година, и времето за нейното възстановяване, което при грешка в дълбочината може да отнеме 4-5 години.

ПС: Ако искаш да наблюдаваш интересни клипчета в You Tube, влез и направи търсене с верните думички, а те са "Ground Heat Loop".
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 06.08.2012 22:17

Благодаря за верните думички,има много клипчета,но тези дни ще се поровя за моята информация(питане).
99%RX........1%TX
lz1wvm

Назад към Свободни теми и дискусии