Домашна система

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Домашна система

Мнениеот v_tin » 01.04.2012 10:44

Здравейте
С риск да бъда обвинен във всички грехове искам да задам следния въпрос:
Ще бъде ли ефективна фотоволтаична система за домашно ползуване 1кв???
Идеята ми е следната- фотоволтаични панели 1кв , инвертор 5кв, акомулатор, в по следващ етап перка. Ориентировъчна цена 6000лв. Мисля че с оглед увеличаващите се цени на ел енергията ще се избие инвестицията в рамките на 7 г, но дори и по бавно да стане пак е добре
Четох че не е подходящо за дом употреба, но как идват сметките ако се купят начупени клетки и си ги запоя сам .
Повтарям това е само за домашна употреба.
v_tin

Re: Домашна система

Мнениеот Mateev » 01.04.2012 12:50

Една такава домашна система с фабрични модули се изплаща за период от около 20 години. Ако е добре направена - може да работи 50-60 години, като през това време акумулаторите (ако са AGM или MVR) се сменят на всеки 10 години, а инверторите - на 15-20.

Направата на собствен модул с начупени клетки е интересно като предизвикателство, но за реална експлоатация в следващите 50 години въобще не може да се говори. Чудо ще е ако сътворите нещо, което да е в състояние да работи следващите 12 месеца. Повярвайте ми - вече съм го правил това за моята метеостанция и съм се сблъскал с поне 100 проблема, неразрешими в домашни условия. За самото запояване докато направя първата истинска спойка повредих 50 хубави клетчици. За вакумиране в EVA филм и дума не може да става. Пробвах заливане със смола - такава, каквато имах. Естествено тя се оказа не чак толкова прозрачна и освен това UV лъчите и разказаха играта за по-малко от 3 месеца.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот v_tin » 01.04.2012 15:51

Сега се хванах и го сметнах, заложих 3000-4000лв за панели, 1200-инвертор, 800 -2 акомулатора, . Според уикипедиа за Варна-където живея, часовете са 2300, ако заложим 2000ч и при цена 0,18 / не съм сигурен за цената, но е там някъде усреднена в момента/ се получават 360лв годишно. До тук добре, а нещо относно енергиина ефективност -20% или тя не се отнася за такива неща.
А също може би трябва да се вземе в предвид и постоянно увеличаващата се цена на тока ???Тогава няма ли да се вържат нещата???
v_tin

Мнениеот Mateev » 01.04.2012 23:28

Допускаш голяма грешка с електропроизводството. Простено ти е - наинаещ си и не си наясно с пътя на слънцето и количеството енергия през различните сезони. За да не се главоболиш да четеш дебели книги и форуми, директно ще ти кажа, че за региона на Варна можеш да очакваш годишно електропроизводство от порядъка на 1250 kWh за всеки един инсталиран киловат панели. Това число обаче е вярно ако успееш да усвоиш 100% от възможната енергия. При централите, свързани с мрежата, това е почти вярно. При автономните системи не е, защото когато акумулатора ти се зареди по обяд, следобедната енергия няма къде да я съхраниш и я губиш. Имаш и допълнителни химически и топлинни загуби от 10-20%, свързани с цикъла заряд-разряд на акумулаторите. Аз бих казал, че ако успееш да усвоиш 700-800 kWh на година, ще е едно доста добро постижение.

Така че смятай прихода за не повече от 150 лева на година на инсталиран киловат. Разхода е 3000-4000 лева. Изплащането - около 20-30 години при сегашните цени на тока. Аз съм оптимист и си мисля, че до няколко години сегашните цени ще чукнат 35-40 стотинки, така че изплащането може да падне до 10-15 години.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот v_tin » 10.04.2012 18:02

Лятото няма проблеми, те са зимата. Идеята е зимата да се намалят сметките за ток което със слънчеви панели не е реално поради малкото слънчеви дни. А как стоят нещата с ветрогенератор
v_tin

Назад към Свободни теми и дискусии