от Mateev » 01.04.2012 23:28
Допускаш голяма грешка с електропроизводството. Простено ти е - наинаещ си и не си наясно с пътя на слънцето и количеството енергия през различните сезони. За да не се главоболиш да четеш дебели книги и форуми, директно ще ти кажа, че за региона на Варна можеш да очакваш годишно електропроизводство от порядъка на 1250 kWh за всеки един инсталиран киловат панели. Това число обаче е вярно ако успееш да усвоиш 100% от възможната енергия. При централите, свързани с мрежата, това е почти вярно. При автономните системи не е, защото когато акумулатора ти се зареди по обяд, следобедната енергия няма къде да я съхраниш и я губиш. Имаш и допълнителни химически и топлинни загуби от 10-20%, свързани с цикъла заряд-разряд на акумулаторите. Аз бих казал, че ако успееш да усвоиш 700-800 kWh на година, ще е едно доста добро постижение.
Така че смятай прихода за не повече от 150 лева на година на инсталиран киловат. Разхода е 3000-4000 лева. Изплащането - около 20-30 години при сегашните цени на тока. Аз съм оптимист и си мисля, че до няколко години сегашните цени ще чукнат 35-40 стотинки, така че изплащането може да падне до 10-15 години.
Mateev