Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.
Модератори: Mateev, Admin
от sensy80 » 26.05.2011 12:22
От няколко дни ми се върти идеята да си направя слънчев колектор.По груби изчисления ще ми излезе около 200-250лв.(2 кв.м.).Като сравних цените на обикновенните колектори ще излезе по-евтино да си го направя сам.Селективните са с около 100лв по-скъпи но почти двойно по-мощни.Въпроса ми е наистина ли са толкова по-добри от обикновенните и заслужава ли си разликата в парите?Колко повече топлина дава селективния от обикновенния при облачно време?Селективен колектор на "сънсистем" абсорбена повърхност-2,23кв.м ;степен на преобразуване 600 kwh/кв.м. годишно- 5оолв.Колектора ще го ползвам за топла вода лятото на 80л. бойлер и за подпомагане на парното през пролетта и есента.И може ли ситемата да работи с разширителен съд отворен(да не е под налягане)с незамръзваща течност?
-
sensy80
-
от Pyramid » 02.06.2011 18:57
А толкова ли държиш именно панели да си сложиш? какъв е основният ти мотив да се изръсиш толкова пари? Имаш излишни?
Е, тогава може.

Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
-
Pyramid
-
-
Назад към Слънчеви колектори за топла вода