Преди 4-5 години фирма инсталира на къщата ни соларна инсталация за топла вода и до преди известно време всичко работеше без проблем.
Дефектът, който се появи беше, че изтича от някъде етилен-гликола. Идваха от разни фирми, пълниха инсталацията няколко пъти, ама все теча (макар и малък) си го имаше и след 1-2 месеца пак няма налягане в системата.
В крайна сметка, локализирах проблема до това посочено със червената стрелка на картинката.

Човекът от последната фирма каза, че било обезвъздушител. Притегна го, но без ефект. Щял да се свърже със сънсистемс да пита колко струва новия и да ми се обади. Ама ... доста време вече, не ми се е обадил.
Та днес реших да взема нещата в свои ръце и разглобих въпросното нещо. Отвътре излезна ето това:

Моята теория е, че това не е обезвъздушител, а предпазител за нялягане. За това съдя по остатъчни мустачки от някаква тънка мембрана в дупката на шайбата в средата. След това, в някой момент дупката е професионално запушена с дървена клечка омотана с тефлонова лента

Правилно ли съм решил, че това е предпазител? Ако не, какво е това нещо?
В случай, че е предпазител, от къде мога да купя въпросната "шайба", предполагам калибрирана да се спука при някакво налягане. Има ли за различни налягания (като електрическите предпазители) или са само един вид?
В системата има разширителен съд, 8 литра и два обезвъздушителя. Предполагам, че спукването е станало при спиране на тока, или пък е била напълнена с твърде много течност системата. Трябва ли да има някакви допълнителни защитни елементи?
Ще съм благодарен за всякаква информация или мнения по случая.
Поздрави,
Радо