Отопление на обект...възможности.. ?

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 11.11.2008 17:27

Нямам отрицателно мнение за колекторите. напротив - както виждате аз също инсталирам такива. Тази година монтирах 32 селективни колектора, а догодина вероятно ще ги удвоя или утроя. Началната идея да топля само басейна прерастна в глобална идея за отопление на къща с над 2000 кв.м. Но аз замислям по-глобална система в която да са включени и термопомпи вода-вода, електрически котли, нафтовото котле и т.н. Идеята е компютърна система да контролира кой ще отдава енергия и кой - не, като се започне от най-евтиния източник и се стигне до най-скъпия. А термопомпата ми харесва, защото посредством нея много лесно ще охлаждам къщата през лятото и едновременно с това ще топля басейна. Тоест с един куршум - два заяка.

Всъщност вечните спорове са за цената на вакумните колектори и за това дали си струва да я даваш, когато има по-евтини алтернативи. В случая аз за мене си вече избрах селективни колектори, но понеже съм експериментатор, готов съм да сложа и няколко вакумни. Най-малкото за да мога сам да сравня плюсовете и минусите. И ако HELIOTECH е навит, още утре да идва и да монтира 5-6 вакумни колектора. С плащането няма да има проблеми. Пък ако предимствата се докажат, догодина ще се разширявам с вакумни, а не със селективни.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ronald » 11.11.2008 22:07

Тая къща дето я мислите Матеев, като гледам ще е като на Бил Гейтс.
Ако обикновен човек си направи такава умна къща с толкова джаджи и т.н. и след време започне да му се развалят някакви неща, доста пари ще хвърли по ремонти.Ако ли пък иска да му е мирна главата, ще трябва да сключи абонаментни договори за поддръжка, което пак ще струва пари.
И най-накрая да не излезне най-изгоден тока от ЕНЕРГОТО ???
Ronald

Мнениеот Lupus » 11.11.2008 22:55

Ronald написа:Тая къща дето я мислите Матеев, като гледам ще е като на Бил Гейтс.
Ако обикновен човек си направи такава умна къща с толкова джаджи и т.н. и след време започне да му се развалят някакви неща, доста пари ще хвърли по ремонти.Ако ли пък иска да му е мирна главата, ще трябва да сключи абонаментни договори за поддръжка, което пак ще струва пари.
И най-накрая да не излезне най-изгоден тока от ЕНЕРГОТО ???

Най-изгодно излиза да си поддържаш техниката в къщи сам.
1. Не даваш пари на пишман майстори.
2. Имаш приятно занимание през почивните дни.
3. Винаги можеш да се оправдаеш пред жена си колко си зает и ангажиран с полезна дейност за семейството, за да не те повлече на безсмислени и досадни покупки. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 11.11.2008 23:14

Да ама това са сумалъка ти джаджи и техники а и къщата не е малка.
То и 25 часа няма да стигнат.
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 11.11.2008 23:42

lz1wvm написа:Да ама това са сумалъка ти джаджи и техники а и къщата не е малка.
То и 25 часа няма да стигнат.

Човека си ги избира с висока степен на надежност и отказоустойчиви. :) Всъщност идеята на Smart Home е уредите да работят като единна интелигентна система и сами да докладват, ако нещо излезе извън режим и иска намесата на собственика. Те задължително трябва да са свързани в мрежа. Включително и "простите уреди" като печки, хладилници, перални и т.н. Самата ел.инсталация също трябва да притежава определен "коефициент на интелигентност".
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 12.11.2008 10:40

Къщата не ми е чак толкова интересна. Аз и в момента живея на няколкостотин квадрата. С къщата всъщност си доставям удоволствие в свободното време, реализирайки една или друга техническа идея. Отвън е окончателно готова, но от вътре все още не е. Но аз не бързам. В момента вече втора година си играя да я тъпча с една или друга инсталация ей така - за кеф. Сигурно някога ще я завърша и тогава с радост ще мога да кажа, че това е една истинска къща на бъдещето. Самата поддръжка няма да е проблем, докато съм жив. Пък после не знам. Да му мисли този, който ще живее в нея. Къщата е строена здраво и с презапасяване във всеки един аспект. Сигурно ще издържи 200-300 години. Идеята е понякога внуците да се сещат за един откачен прадядо, който им е осигурил всичко това.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот plamsky » 14.11.2008 12:40

Като стана на въпрос за реализиране на технически идеи за удоволствие, точно с това се занимавам и аз от около 2 години :D . Само че моята къща е по скромна -два етажа по 120 квадрата. Тази година приключих с автоматизацията на отоплението ми и може да се каже че съм доволен. През интернет си го следя и управлявам :bball: .Във всяка една стая мога да си следя температурите. Следващият етап ще е видеонаблюдението. За сега само следя през една веб-камерка как гори каминката в хола и жената тича с малкия около нея :D . Замислил съм да си правя въздушен сл.колектор с вентилатор за една от стаите. В университета в който работя има два такива и имам наблюдения над тях и като конструкция и като ефективност. Да не говорим че като себестойност няма да ми струва нищо(като изключим времето за направата) :lol: .В момента работя по въпроса за дистанционно управление на осветлението в хола. Изобщо идеи имам много, но за съжаление свободно време все по малко :?
няма нищо невъзможно на този свят
Аватар
plamsky

...

Мнениеот Gio » 16.11.2008 18:02

...фирмата ни предлага на пазара волтаици с течно охлаждане - остава да се монтира топлообменник и нещата се решават, колеги...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот Lupus » 16.11.2008 18:49

Gio написа:...фирмата ни предлага на пазара волтаици с течно охлаждане - остава да се монтира топлообменник и нещата се решават, колеги...

Дай параметри и линк да ги видим. Цени?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

...

Мнениеот Gio » 17.11.2008 07:55

...тук не се разрешава това. Има си правила това място...
Аватар
Gio

Мнениеот Lupus » 17.11.2008 08:56

Gio написа:...тук не се разрешава това. Има си правила това място...

Правилата не допускат реклама. Но не виждам нищо лошо в това да се дадат параметрите и снимки на това техническо нововъведение. Иначе винаги ще остане съмнението, че се подхвърлят само приказки...
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

...

Мнениеот Gio » 17.11.2008 09:19

...не, не са подхвърлени лафове - това не ми е специалност. Виждам, че Вие имате линк към своята компания, а аз нямам - това значи, че съм конкуренция. Колкото до модулите съвсем скоро ще има и реклама, и пълен достъп до спецификациите - техн. параметри и сертификати - не на това място разбира се :) Благодаря Ви за вниманието!..
Аватар
Gio

Мнениеот Lupus » 17.11.2008 09:36

Gio написа:...не, не са подхвърлени лафове - това не ми е специалност. Виждам, че Вие имате линк към своята компания, а аз нямам - това значи, че съм конкуренция. Колкото до модулите съвсем скоро ще има и реклама, и пълен достъп до спецификациите - техн. параметри и сертификати - не на това място разбира се :) Благодаря Ви за вниманието!..

Ще очаквам с интерес да публикувате данните. Всъщност мен ме интересуват две неща:
1. С колко процента се повишава ефективността на панела, сравнено със същия панел без охлаждане?
2. С колко euro/W се оскъпява инвестицията и се удължава срока за изплащането и?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 17.11.2008 14:04

Можете да публикувате всякаква информация, включая и ценова. Нямате право само на линк към сайта си и на публикации от типа "ела аз да ти го продам това нещо" или пък "Aз съм фирма едикоя си. Потърси ме в Google".

Правилата на форума са много прости: Никой няма право да прави бизнес чрез него. Става въпрос за бизнес, конкурентен на СТС Солар. Иначе може. Между другото допустимо е конкурентни фирми да публикуват банери и линкове, но за тази услуга се заплаща. Ако някой желае, да ме потърси с лично съобщение за да се договорим.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 17.11.2008 18:25

...благодаря Ви, господин Матеев! Проблемът е, че посочените модули се продават от компанията ни и това е в противоречие с правилата тук... Така реших... А спецификациите бих поместил, щом е разрешено...
Аватар
Gio

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода