Нямам отрицателно мнение за колекторите. напротив - както виждате аз също инсталирам такива. Тази година монтирах 32 селективни колектора, а догодина вероятно ще ги удвоя или утроя. Началната идея да топля само басейна прерастна в глобална идея за отопление на къща с над 2000 кв.м. Но аз замислям по-глобална система в която да са включени и термопомпи вода-вода, електрически котли, нафтовото котле и т.н. Идеята е компютърна система да контролира кой ще отдава енергия и кой - не, като се започне от най-евтиния източник и се стигне до най-скъпия. А термопомпата ми харесва, защото посредством нея много лесно ще охлаждам къщата през лятото и едновременно с това ще топля басейна. Тоест с един куршум - два заяка.
Всъщност вечните спорове са за цената на вакумните колектори и за това дали си струва да я даваш, когато има по-евтини алтернативи. В случая аз за мене си вече избрах селективни колектори, но понеже съм експериментатор, готов съм да сложа и няколко вакумни. Най-малкото за да мога сам да сравня плюсовете и минусите. И ако HELIOTECH е навит, още утре да идва и да монтира 5-6 вакумни колектора. С плащането няма да има проблеми. Пък ако предимствата се докажат, догодина ще се разширявам с вакумни, а не със селективни.