Отоплителна система 100 kW в Габрово

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Резервояр 100 куб.м.

Мнениеот Joker » 16.05.2009 23:27

Цитат: А какво пречи този 100 м3 резервоар да то направите топлинен акумулатор ? Зимните месеци не поливате ! Хайде по най простата сметка да видим колко енергия можете да съхраните и отдадете, ако го загреете до 50 оС и отделите до 20 ос. Това прави 3488 квч. съхранена енергия, или приравнено 145 кв. моментна мощност в продължение на 24 часа.

Моля Kovex да напише формулния апарат за тези сметки.
Joker

Мнениеот vanko68 » 17.05.2009 10:03

Формулата е - c.m. ( T2-T1)
с-специфична топлоемкост на водата
m-масата на водата в резервоара
Т2-температурата на загрятата вода
Т1-температурата на охладената вода
vanko68

Идея за Mateev.

Мнениеот AntonBM » 02.07.2009 11:04

Mateev, поздравявам те за амбициозната ти идея и това което си направил до момента. Възхитен съм.
Смятам, че е време да помислиш и за Building Management Systems (BMS).
С такава система можеш да обединиш контрола и мониторинга на всички системи в къщата. Смятам, че не ти казвам нещо ново, но ако все пак искаш да разгледаш по-подробно какви са възможностите на тези системи, можеш с Google да намериш доста информация.
Аз съм работил с колеги от Siemens - България и видях, че там имат не само ноу-хау, но и хора, които да го изпълнят. За всеки конкретен обект им правиш задание за проектиране на автоматиката - описваш какво искаш да наблюдаваш и кое и как да регулираш, и те изграждат системата, като правят и софтуер за конкретния случай.
Резултатът е, че с компютър управляваш и следиш всичко. Имаш си сървър и можеш да се свържеш с него по всички известни до момента начини (интернет, интранет, телефон и т.н.). Системата е доста скъпа, но на фона на инвестициите които си направил до момента не е чак толкова страшно.
AntonBM

Мнениеот Mateev » 02.07.2009 22:19

Преди около 2-3 седмици си купих различни компоненти за проба на една система за Home Automation на Marmitek. От всички видове модули купих по 1 бройка за тест и се оказа, че съм похарчил 3-4 хил. лева.

Красив софтуер с много шаренийки по екрана, но още първата вечер се натъкнах на няколко ключови недостатъка:

1. Локалните модули не си помнят статуса. При мигване на тока всичко угасва, а компютъра си мисли, че са запалени. Явно западняците не знаят какво е спиране на тока и са забравили да реализират елементарната функция - ПОМНЕНЕ НА СТАТУСА.

2. Всичко реагира със закъснение от 1 до 2 секунди. Получава се малко тъпо. Искам да регулирам яркостта на лампата и движа плъзгача с мишката, а лампата реагира чак когато съм се отчаял. :lol:

3. Има лимитация от само 256 логически устройства, разделени в 16 групи. Всеки командир (дистанционно, конзола, радиоуправление и т.н.) може да управлява само една група. Това създава невероятни затруднения в планирането на системата.

4. Програмата не работи на кирилица. Явно американците не са чували, че част от населението на земята пише с кирилски букви.

5. Компютъра няма обратна връзка от устройствата. При далечни устройства е възможно те да не изпълнят командата, а компютъра си мисли, че са я изпълнили.

Като събереш всичко това накуп се оказва, че за няколко хиляди лева си си купил една много скъпа и безполезна играчка. Към момента това е моя личен опит от системите за Home Automation.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 02.07.2009 22:25

И за кой ли път в живота си се натъквам на нещо, което вече отдавна го знам:

НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЯРВА НА ТЪРГОВЦИ И ПРОИЗВОДИТЕЛИ !!!!!

Техните сайтове са пълни с хвалби, а истината ВИНАГИ СЕ ПРЕМЪЛЧАВА. Човек я разбира, но чак когато си похарчи парите. Тъпо, но това е голата истина.

Аз може би съм единствения глупак на света, който не премълчава нищо и казва на клиентите си какви са недостатъците на един или друг продукт. И разбира се страдам заради това (губя клиенти).
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 02.07.2009 22:32

...културата и грамотността на клиента нараства - забелязвам все повече приятни като събеседници клиенти в офиса, а това е доста градивно...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 02.07.2009 22:39

Нямаме проблеми с културата на клиента, а с тяхната психология. Забелязал съм следната закономерност - колкото един клиент е по-дребен, толкова повече време се налага да му отделяш и толкова по-много са неговите изисквания към тебе. С едрите клиенти всичко става много бързо - вземат решения за секунди и с тях човек се разбира от половин дума. Може би това се дължи на факта, че колкото един бизнесмен е по-едър, толкова по-много цени както своето време, така и времето на другите. В същото време дребните клиенти ценят основно парите и за да икономисат 100 лева са готови да ти загубят време за 1000.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 02.07.2009 22:42

...който не уважавал стотинката, не заслужавал лева :) Тези хора тепърва се стремят да заслужат това, което считат, че заслужават... Не можем да ги виним - те са клиенти... Времето е много ценно, защото е пари... Но нека за момент погледнем откъде идват тези неща...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 02.07.2009 22:48

Така е. Те не могат да се поставят на нашето място. Те преценяват цената на времето през призмата на тяхната собствена оценка. И за себе си са прави. Но ако ги поставиш на нашето място, ще се сринат само за 2-3 дни. И ако някой мисли нещо друго, значи не го е пробвал. :lol:

Просто няма как работа за 100 часа да бъде свършена само за 8. Следователно личното време трябва да се контролира, дори и това да доведе до недоволни потенциални клиенти.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 02.07.2009 22:53

...да. Но като че ли изместваме започната тук тема - би било добре да има такава тема тук - да споделяме впечатления от клиенти, да можем да си помагаме за подобряване на бизнес средата като включим в това CRM - customer relation management... Но не познатите ни софтуерни програмки...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 02.07.2009 22:58

Много съм мислил по това и се опитвам да оптимизирам процеса. Но за съжаление много трудно може да се намали времето, което е необходимо за пълноценното обслужване на един клиент. Просто няма как да стане. Даже и Бил Гейтс е споделял, че основната част от времето му заминава в срещи с клиенти.

Та мисля да си назнача една среща с Бил Гейтс, за да го спазаря да ми продаде една бройка от Microsoft Windows с голяма отстъпка. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 02.07.2009 23:05

...откакто и Apple Computers са негов вилает, нещата се профанизираха... Мак си беше Мак...
Аватар
Gio

За Mateev

Мнениеот AntonBM » 03.07.2009 11:42

Mateev. - Нищо не бях чувал за Home Automation на Marmitek.
Вероятно това е малкото братче на BMS-a. Сигурно с времето ще отстранят недостатъците, за които пишеш, а вероятно и цените им ще паднат. Възможно е да не ти е стигнало времето да разгледаш всичките им възможности. Може би ще успееш да отстраниш част от проблемите... Бая пари си дал.
В цените, които давам по-долу не съм сигурен - цитирам ги по памет, но при BMS-а, нещата преди 2-3 години бяха така:
Сървър - 2000 USD - техен е, за да има гаранция. Солена цена...
Софтуер - 6000-8000 USD - това не го коментирам. Скъпо, но го правят (пригаждат съществуваща система) за всеки конкретен случай. В крайна сметка го получаваш на български. Има приятен интуитивен интерфейс - може да се вадят различни диаграми за консумация на енергия, температури и т.н.
Модули за управление - от 100 до 300 USD. (много видове).
Труд по монтаж, пуск и наладка - около 20% от стойността на всичко останало.
Цените не са по силите на средният български потребител. Много често когато започвам да проектирам, Инвеститора ми казва - слагай всичко най-най ... Когато обаче дойде време за моята инсталация, той се е охарчил и се налага да преработвам проекта си. Изцяло изграден и функциониращ BMS съм виждал само на РВД - София и Хотел Hilton - пак София. Осакатени (силно опростени) BMS-и има на много хотели и административни сгради по черноморието. При тях мисля, че и този Home Automation - може да върши същата работа.
П.П. Ако не е тайна, можеш ли да пуснеш принципна схема или акосонометрична схема на схемата на обвръзка на ОВК инсталациите си. По-горе си писал, че си склонен да приемаш идеи и предложения. Без схема е малко трудно да ти предложа нещо. В Габрово имам един познат колега Любо Аврамов - той има ли нещо общо с инсталациите ти.
AntonBM

Мнениеот Mateev » 03.07.2009 12:50

Да. Топлинните инсталации и вентилациите са правени от Любо Аврамов.

Ето ти линк към българска фирма, продаваща системи за Home Automation:

http://www.bulcraft.com/homeauto/
Аватар
Mateev
Site Admin

Мерси за линка.

Мнениеот AntonBM » 03.07.2009 14:24

Проектант не се става в ТУ или ВМЕИ. Професията се взема (учи) от друг проектант. Любо е един от моите учители. Преди години той беше съдружник във фирмата в, която започнах да уча занаята. Идвал съм много пъти в Габрово, за да му помагам, когато му се събереше повече работа. Много неща научих от него... Все пак мисля, че няма да е излишно да погледна твоята схема. Смятам, че все ще мога да измисля нещо.
Благодаря за линка. Включих го в предпочитани и ще го разгледам подробно. На пръв поглед това ми изглежда по-лесно за изграждане от BMS-a.
AntonBM

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода