Отоплителна система 100 kW в Габрово

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 07.10.2008 11:51

Управление на оборотите на помпата (дебита) беше предвидено и от мене, но се оказа безполезно. Затова се отказах от него.

Какво представлява моята инсталация:
Дефакто при мене схемата се състои от две помпи в паралел с възвратни клапани. Помпите въртят водата денонощно. Паралелно на топлообменника има байпас и посредством един трипътен вентил водата се отклонява през байпаса или през топлообменника. Дефакто контролера управлява не помпите, а трипътния вентил. При такова решение отпада необходимостта единия от термодатчиците да се слага чак при колекторите, които са на 100 метра от контролера. При мене всички термодатчици са на 2 метра разстояние един от друг и от таблото с контролера. Единия е на входа на топлообменника, другия е на изхода и третия мери водата на басейна. Дефакто трипътния вентил се управлява само на базата на диференциалната температура между първия и третия датчик. Втория датчик (на изхода на топлообменника) има само измерителни и контролни функции. Той управлява и едно реле, което се включва при някаква предварително зададена температура. В случая аз го използвам за аларма, ако системата прегрее. На първата графика по-горе се вижда, че този изход се е задействувал (червената чертичка най-отдолу на графиката).

Допълнително в схемата на таблото има заложена още една логика, която се управлява от фотоклетката на уличното осветление (сигнал ден-нощ). Денем върти едната от помпите (настроена на втора степен), а нощем - другата (настроена на първа степен). По този начин нощем дебита силно намалява, но е достатъчен за да меря температурата на циркулиращата вода, която в общия случай е равна на външната температура.

Дефакто това е схемата. В самото начало направих експерименти с дебита. Едната помпа има 3 степени и другата - още три. Общо 6 различни дебита, започвайки от най-малкия (една помпа на минимална мощност) и стигаики до най-големия (две помпи на пълна мощност). И се оказа, че с изключение на най-ниската степен, температурата на входящата и изходящата вода НЕ ЗАВИСИ ОТ ДЕБИТА на водата през колекторите. В началото този факт ме шокира, но после осъзнах, че наистина така трябва да бъде. Поради тази причина се отказах от сложното многостъпално регулиране на дебита и направих елементарно регулиране ден-нощ.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот proxel » 10.10.2008 21:53

Zdrawej Matev,
Kakwo po -tochno te interesuwa - toplomer ili debitomer, moga da pomogna ako ima nuzda.... imam podobni razrabotki
proxel

Мнениеот Mateev » 10.10.2008 23:22

Интересуват ме киловатчасовете отдадена от колекторите топлинна енергия. Не знам дали има готови устройства, който да ги мерят. Доколкото си спомням от училище, количеството топлинна енергия е равно на c*m*(t2-t1). Температурната разлика вече я меря и я зная с 3 секундна дискрета. Специфичната топлоемкост на антифриза ще я потърся в литературата. Предполагам, че ще е близка до тази на водата, която се знае. Следователно ми остава да премеря масата на преминалия през топлообменника антифриз. Тоест излиза, че наистина един дебитомер с RS485 интерфейс ми е напълно достастъчен. Сега като се замисля, достатъчен ми е и един най-обикновен водомер с импулсен изход. Но ще ми е доста сложно да организирам събирането на информацията и после нейното изчисляване. Затова ако има нещо готово, бих го купил, дори и да е на солена цена.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 10.10.2008 23:47

Mateev написа:Интересуват ме киловатчасовете отдадена от колекторите топлинна енергия. Не знам дали има готови устройства, който да ги мерят. Доколкото си спомням от училище, количеството топлинна енергия е равно на c*m*(t2-t1). Температурната разлика вече я меря и я зная с 3 секундна дискрета. Специфичната топлоемкост на антифриза ще я потърся в литературата. Предполагам, че ще е близка до тази на водата, която се знае. Следователно ми остава да премеря масата на преминалия през топлообменника антифриз. Тоест излиза, че наистина един дебитомер с RS485 интерфейс ми е напълно достастъчен. Сега като се замисля, достатъчен ми е и един най-обикновен водомер с импулсен изход. Но ще ми е доста сложно да организирам събирането на информацията и после нейното изчисляване. Затова ако има нещо готово, бих го купил, дори и да е на солена цена.

Във всички новопостроени блокове, които са към централна топлофикация и са на хоризонтална разводка на тръбите за отопление се монтират точно такива топломери. В апартамента, в който живея в София има три такива. Представляват водомер, с два термодатчика и електроника. Отчитат в киловатчасове, като измерват входящата температура на водата t1 преди водомера, температурата t2 на върната към абонатната станция вода и разхода на гореща вода. Изглежда специфичната топлоемкост е въведена в микроконтролера. Нямат RS485 интерфейс, но май имат инфраред датчик за отчитане със специализиран уред. Би трябвало да може да се закупи такъв от всяка фирма, занимаваща се с монтаж на топлофикационната инсталация на новите блокове.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 12.10.2008 01:43

Знам за тях. Всъщност и сам бих си направил търсене в интернет, само ако знаех как това устройство се нарича на английски език. Убеден съм, че по света се предлагат всякакви подобни устройства с всякакви възможни екстри. Но като не знам как се наричат на английски, как да ги потърся из Google? Някой може ли да помогне?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот plamsky » 13.10.2008 16:22

Мисля че се нарича flow sensor :wink:
няма нищо невъзможно на този свят
Аватар
plamsky

HELIOTECH

Мнениеот HELIOTECH » 20.10.2008 14:17

Тук говорим за нискодебитни три щтрангови инсталации , без загуби от абсорбера с дебитно регулиране на потока,във високоскоростни топлообменици.... ала бала .. нещо,като религия в тунинговането BRABUS , AMG ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Прикачени файлове
new-2.jpg
new-2.jpg (55.67 KiB) Прегледано 26242 пъти
new-3.jpg
new-3.jpg (25.58 KiB) Прегледано 26242 пъти
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот highsky » 10.02.2009 14:29

Поздрави за добрия форум! Моля г-н Матеев да погледне този линк:http://www.dlsc.ca/how.htm
Мен ме впечатли с простота и ясна концепция и интуитивното ми усещане е че това е сравнително лесно и ефективно решение ,което не изисква супер технологии.Моята дилема е как да се преоразмери концепцията и да се приложи за еднофамилна енергоспестяваща къща? Ако можете помогнете, моля?На сайта има схеми и анимация дори как работи системата.Ако някой има нужда от помощ с Английския ще съм насреща.
highsky

Мнениеот Kovex » 13.02.2009 18:35

Г-н Матеев,

Актуален ли е още въпросът по темата ?.
Може да се включим и ние 8)
Kovex

Мнениеот Mateev » 14.02.2009 00:14

Разбира се. Все още не съм дозавършил къщата и не съм дореализирал всички инсталации. Непрекъснато ми хрумва нещо ново и непрекъснато правя експерименти с това или онова. Крайната заветна цел обаче е ясна - 100% автономна и енергонезависима къща, разчитаща изцяло на природни ресурси и ползвайки даденостите, които има в имота. За съжаление няма вятър, иначе щях да съм луднал и по ветрогенератори. Имам обаче много площ и идеята за големи площи с топлинни колектори не ми излиза от главата. Засега съм монтирал само 64 кв.м. колектори, но това е само началото. Също така от няколко дни витае и идеята за огромен топлинен акумулатор, който да го топля през лятото и да го ползвам през зимата. Май това ще е най-голямото предизвикателство. А като завършващ елемент ще има малка автономна фотоволтаична инсталация (10-20 KWp), която да върти моторите на помпите и да дава ток за телевизори и компютри.

По начало къщата ми е строена много здраво с идеята да издържи поне 200 години. Ако я направя и на 100% автономна, това ще е върха на постиженията ми в този живот. И да се надяваме, че наследниците ми от дъжд на вятър ще казват по една добра дума за мене.

Към момента вече имам абсолютна автономност в няколко инсталации:
1. Питейна и промишлена вода със собствени сондажи и собствена пречиствателна станция.
2. Автономна поливна система със сондажи, 100 кубиков резервоар и с капацитет от 2000 кубика вода на месец, осигуряващ ми напояване както на заленчуковата и овощната градина, така и на всички тревни площи.
3. Автономна кабелна телевизия със 60 канала.
4. Автонома DECT радио-телефонна мрежа, осигуряваща покритие по целия имот и поне още 100-200 мерта около него.
5. Автономни инсталации за пречистване и поддържане на басейна, включващи озон-генератори и компютърно дозиране на хлора и киселината. Също така има и терморегулация, въздушни компресори за аериране на водата, мотори за създаване на насрещни течения и екстри от типа например при -20 градуса външна температура да мога да загрея басейна до +30 градуса за 6-7 часа (говорим за 230 кубика вода).
6. Автономен и напълно компютризиран дизел-генератор 60 KW от модел, които издържа целогодишна работа без спиране за проверка. Дефакто в момента съм в ситуация, че си нямам никаква представа кога съм захранен от мрежата и кога - от генератора. През 7-те секунди, необходими за автоматично запалване, тока не спира, защото се поема от UPS-и.

Както знаете в момента работя по осигуряване и на енергийна автономност посредством слънчеви колектори, термопомпи и разбира се фотоволтаични инсталации. Част от инсталациите вече са изпълнени, по други се работи, а трети все още са на етап идеен проект. Тука можете да ми помагате с идеи. Готов съм да реализирам всякакви налудничеви идеи (това ми е хоби).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kovex » 14.02.2009 12:33

Аз също работя по въпроса за енерго-независима къща.
Имам вкл. и канадска технология и модели на къщи.
Всичко останало като елементи и концепции вече сме го изяснили.
Със 64 м2 колекторна площ, ако бяхте по-малко резервиран към вакуумните колектори, щяхте лятно време да изкарвате дневно над 600 квч. топлинна енергия, а зимно поне 100 -150 !!!
Този топлинен акумулатор, може да стане от пластмасовите бидони 10-15 м3, с изолация естествено !!!
А какво пречи този 100 м3 резервоар да то направите топлинен акумулатор ? Зимните месеци не поливате ! Хайде по най простата сметка да видим колко енергия можете да съхраните и отдадете, ако го загреете до 50 оС и отделите до 20 ос. Това прави 3488 квч. съхранена енергия, или приравнено 145 кв. моментна мощност в продължение на 24 часа.
Добавяйте зимно време с колекторите 100 квч. дневно и сметнете как ще изкарате зимата !!!
Kovex

Мнениеот highsky » 20.02.2009 14:40

Много се радвам че идеята за земен топлинен генератор ви допада, аз с радост ще следя развитието и понеже моята заветна цел се доближава до вашата за пасивен дом!Естествено в по малък мащаб.За мащаба за който говорите бих са замислил и за подземно убежище.../да не ни трябва/ Да ви попитам от интерес екраниран ли е домът Ви от геопатогеното излъчване/мрежата на Хофман/?Не е трудно -или скъпо просто ви трябва радиестезист!Ако имате микро вълни от устройствата които сте наредили не е добре за здравето ви-бъдещата къща трябва да използва предимно пасивни и природосъобразни материали и енергоизточници/потърсете в търсачките доклада за влиянието на вилно селище Азарея върху здравето на човека, за да не замените едно зло с друго без да искате...
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

www.heliotechbg.com пелети

Мнениеот HELIOTECH » 22.02.2009 03:15

:D :D :D :D :D браво , браво :D :D :D :D
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот yassen » 02.04.2009 22:39

Необходим е и малко премерен лукс: централна прахосмукачка...? А озонатори и йонизатори за въздуха в помещенията?

Ето нещо интересно : http://tehnomag.net/eshop.php?body=prod ... omo=&id=20
yassen

Мнениеот Mateev » 02.04.2009 23:35

Имам централизирана система за климатизация на помещенията, която в момента се изгражда. Въздуха във всяка една стая се рециклира доколкото знам с 40-60 кубика на час. В таванските помещения има рекуператори, които отнемат топлината от изхвърляния въздух и я прехвърлят към входящия. Доколкото знам тези рекуператори се грижат и за влажността на въздуха. Но дори и това да не е така, много лесно мога да монтирам допълнителна система, която да го прави централизирано. А централното озониране или пък например добавката на аромат на борова гора е най-лесното. Все пак всичко е централизирано и с едно единствено съоръжение ще се добави поредната екстра.

Засега обаче съм се концентрирал в енергийните проблеми. Те са по-важни и по-скъпи. А живот и здраве - в бъдеще ще помисля и за евтините бъзикалки.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода