Проблемна система, нужда от експертна помощ!

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Проблемна система, нужда от експертна помощ!

Мнениеот solarism » 25.07.2009 13:31

Здравейте колеги. Имам нужда от експертно мнение относно една система с която се мъча вече доста време. Става въпрос за следната система:
- медна тръбна разводка - Ф18 х около 36м. в двете посоки с черна 9мм K-FLEX изолация
- вертикален бойлер 200L Immergas с две серпантини
- помпена група с Wilo 25/4, обезвъздушител, дебитомер, предпазител, манометър и т.н.
- управление - Сънсистем - някакво копие на диференциалните термостати на Viessmann
- 3бр. слънчеви колектори с тръби 10-ф70/1800 от типа SHCMV
Принципно цялата система е изработена от наш дистрибутор и ние монтирахме само колекторите. Изработена е качествено и е обезвъздушена добре. Заредена е с етилен гликол и е надута на 3 бара. Проблема е, че в края на деня бойлера стига максимум 50-52 градуса без да е потребявана водата му. Пробвал съм няколко варианта на делта t и сега е на 20, но постигам все същата температура. Колекторите са южно ориентирани и релано предлагат около 3780 мм2 нагревна площ. Държа да подчертая, че с три такива колектора сме подгрявали 300L бойлер на Дипломат, Сънситем, Татрамат и Св. Шишков.
Донякъде е проблем също, че бойлера не разполага с нагревател и няма как да му се монтира. При това положение на клиента му се налага при мрачни дни да пали пиролизен котел, който е вързан към горната серпантина на бойлера. Прилагам снимки и очаквам някакви доуточняващи въпроси, както и съвети къде може да е проблема. Благодаря предварително за помощта. Снимките са правени с телефон, но според мен дават представа за положението:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
solarism

Мнениеот Kovex » 25.07.2009 15:58

Колега,
аз виждам поне 5 проблема на тази инсталация :idea:
Но пък сме конкуренти ........ :twisted:
Kovex

Мнениеот solarism » 25.07.2009 16:27

Kovex написа:Колега,
аз виждам поне 5 проблема на тази инсталация :idea:
Но пък сме конкуренти ........ :twisted:

Честно казано не мисля, че можем да се конкурираме с Ковекс, но все пак този форум е за споделяне на ноухау при приложението на ВЕИ. Не бих се обърнал към колегите във форума ако нямах реална причина за това. Досега не бях се сблъсквал с подобна латентна система и съм в безизходица. Ако все пак можете да помогнете ще съм благодарен.
Аватар
solarism

Мнениеот Kovex » 25.07.2009 18:52

Инсталацията има ли рециркулация на топлата вода ?
Изолацията на бойлера дунапрен ли е и с каква дебелина ?
Дебитомера на колко е регулиран ? - л/м ?
Долния датчик на сл. инст. средната жица ли е ?
Движението на слънчевия флуид на противоток ли е ?
Kovex

Мнениеот solarism » 25.07.2009 22:09

Kovex написа:Инсталацията има ли рециркулация на топлата вода ?
Има и работи.
Изолацията на бойлера дунапрен ли е и с каква дебелина ?
Изолацията на бойлера ми изглежда доста мижава -1.5 до 3см. (някакъв силно пресован пенополистирол или нещо от сорта), да не говорим, че както личи от снимката тръбите, които излизат и влизат в него не са изолирани и няма много място за изолация. От фирмата, която го е монтирала твърдят, че в други случаи този бойлер работи перфектно със слънчеви колектори тъй като има големи по дължина и обем серпантини.
Дебитомера на колко е регулиран ? - л/м ?
Дебитомера не е регулиран допълнително, а е с базовите си настройки. Ако не се лъжа показва някъде около 15л/м. Помпата е пусната на най-ниска скорост.
Долния датчик на сл. инст. средната жица ли е ?
Бойлера има три места за термодатчици, които обаче не са тип "бабишка" в тялото, а пластини (джобове), които са запоени за тялото. В най-горната е термометъра на бойлера, в средата е термодатчика на помпата за котления кръг и най-долу (малко под нивото на соларната серпантина) е соларния датчик.
Движението на слънчевия флуид на противоток ли е ?
Това не го разбирам. Моля пояснете!
Аватар
solarism

Мнениеот Kovex » 25.07.2009 23:34

Проблемите в тази инсталаци условно ги разделям на бързо решими и ..изискващи по сериозни преработки.
1. Бързо решими:
- дебит на помпата: около 140 л/ч !
- медните тръби излизащи от бойлера: поне 25 см. надолу с У-коляно и един обезвъздушител на серпентината + обезвъздушаване.
- пълна изолация на всички медни тръби, както на слънчевата, така и на тези за котлето.
- рециркулацията: спиране или настройка по часове
- още една изолация на бойлера със самозалепващ армафлекс поне 10-15 мм.
- погледни дъното на бойлера, /не се вижда/ дали изобщо има изолация !
- делта Т - 7 оС
2. Изискващи сериозна преработка:
- тръбния път не е с оптимален диаметър !
- изолацията не е добра - 9 мм., а тръбния път е дълъг - значителни топлозагуби !!!.
Ще дойде и зима !
- не знам в колко часа е направена снимката, но виждам засенчване, дали полето е добре ориентирано ?
- при голям сняг половината тръби ще бъдат затапени ! Е .... зависи от региона !
- не знам колко човека ще потребяват вода, но имам подозрението, че водния обем Т.е Бойлера вероятно не е достатъчен. /Това за сега не касае проблема/
Дано да съм помогнал !
Успех !
Обади се, ако няма резултат ! Пък ако има - пия кафе !
Kovex

Мнениеот Stoichkoff » 26.07.2009 21:02

Смени помпата с по- мощна заради дългото трасе...
Stoichkoff

Мнениеот solarism » 27.07.2009 10:09

Благодаря на Ковекс за идеите. Снимките са правени в 9.43 сутринта на 17.07.09 и в действителност до около 10.30 има засенчване на единия колектор. След това обаче и трите тела са ефективно огряни до около 17.30. Системата се намира в Княжево, София. Локацията може би до някъде обяснява по-ниската продуктивност на колекторите.
Какво имате предвид под оптимален диаметър на тръбите - по-голям или по-малък? При толкова нисък дебит на помпата, няма ли да се получат големи топлозагуби по пътя?
Честно казано мислил съм по почти всички варианти на подобрение на системата, които бяха споменати, но остава един въпрос. Възможно ли е с такава нагревна площ да не мога да сгрея тоя 200 литров италиански коптор? Почвам да си мисля, че всички други бойлери, които сме подгрявали са били реално с по-малка вместимост и са ни давали нереална представа за КПД-то на колекторите ...
@колегата Стоичков след като има циркулация в системата, значи помпата има достатъчно мощност да върти течността.
Аватар
solarism

Мнениеот Stoichkoff » 27.07.2009 20:20

Пример- подобен случай с неработеща система само че за отопление-телевизионно студио където тръбите са монтирани в пода с размер ф16 поради голямата дължина на трасето не беше изчислена мощността на помпата и за това системата не функционираше въпреки че котела беше много мощен.След смяна на помпата с двойно по-мощна заработи добре.Причината си беше- голямото съпротивление на течността от дължината.

П.С Помпите се изчисляват на воден стълб
Stoichkoff

Мнениеот solarism » 28.07.2009 08:42

Stoichkoff написа:Пример- подобен случай с неработеща система само че за отопление-телевизионно студио където тръбите са монтирани в пода с размер ф16 поради голямата дължина на трасето не беше изчислена мощността на помпата и за това системата не функционираше въпреки че котела беше много мощен.След смяна на помпата с двойно по-мощна заработи добре.Причината си беше- голямото съпротивление на течността от дължината.

П.С Помпите се изчисляват на воден стълб

Колега разбирам, но при вас системата въобще не е циркулирала, докато тук циркулация има и топлообменника в бойлера охлажда успешно соларите, но самия бойлер се загрява адски бавно. Работи на цикли от по 50-60 сек. и на два цикъла вдига по 0.1-0.2 градуса. Други идеи?
Аватар
solarism

Мнениеот Емил » 28.07.2009 10:00

Аз мога да предположа какъв е проблема - запушена тръба - още при монтажа да е имало нещо в тръбата.
Аватар
Емил

Мнениеот solarism » 28.07.2009 10:13

Колега пак ще кажа - има циркулация! Соларния флуид си върши работата - загрява се в колекторите, слиза долу и си отдава температурата в серпантината. Ако имаше запушена тръба или помпата беше слаба, или ако въобще проблема беше в циркулацията нали щяха да прегреят соларите. А тук това не се случва. Имах съмнение за въздушна тапа в соларната серпантина на бойлера, но това е едно на милион, а и ако беше така щях да вдигна 160 градуса в колекторите и да ми изпуши системата ..
Аватар
solarism

Мнениеот malchev » 28.07.2009 10:43

Колекторите отдават топлина, а бойлера не я акумулира.
Задайте си въпроса къде се губи енергията?
Възможно ли е втората серпентина да действа на охлаждане,
ако помпата на пиролизния котел работи постоянно?
malchev

Мнениеот solarism » 28.07.2009 11:44

malchev написа:Колекторите отдават топлина, а бойлера не я акумулира.
Задайте си въпроса къде се губи енергията?
Възможно ли е втората серпентина да действа на охлаждане,
ако помпата на пиролизния котел работи постоянно?

Точно това е въпроса, който си задавам от месеци вече. Помпата на котлето обаче не работи. Тя се пуска само при неговото палене. Възможно ли е да губя така нужните още 8-10 градуса само от топлозагубите на неизолираните тръби в непосредствена близост до бойлера и лошата му изолация?
Аватар
solarism

Мнениеот malchev » 28.07.2009 12:10

А дали е възможно и без да работи помпата,
втората серпентина да "смуче" топлина
чрез естествена циркулация топло-студено?
malchev

Следваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода