Слънчев или битов бойлер?

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Слънчев или битов бойлер?

Мнениеот dcdbg » 14.11.2012 11:24

Здравейте,

Решил съм да си сложа слънчев панел-колектор за топла вода със селективно покритие. Въпроса ми е какъв бойлер да си купя според вас. Условието е да е с една серпентина. Струва ли си да си купя "слънчев бойлер" 150л. за 650лв. или да си взема "битов" 120л. (който ми е по-подходящ като обем) за 400лв. Като гледам разликата е, че при слънчевия серпентината е малко по-голям диаметър и е разположена долу. Това наистина ли го прави толкова по-ефективен от битовия?
Решил съм зимата да доподгрявам на ток, но в краен случей, ако нямам топла вода от колектора над 3 месеца в годината може да го включа към парното ми (на дърва, което в момента е гравитачно и не искам да го включвам към системата). Та ако реша да го направя това, тогава мога ли да ползвам слънчевия бойлер или този битовия ще е по-подходящ?

Благодаря предварително!
Прикачени файлове
solaren.jpg
solaren.jpg (166.42 KiB) Прегледано 6262 пъти
bitov.jpg
bitov.jpg (121.58 KiB) Прегледано 6262 пъти
dcdbg

Re: Слънчев или битов бойлер?

Мнениеот LazarG » 14.11.2012 20:58

Вземи си 200л с нагревател над серпентината - това е най-важно за ефективността на соларната система:
http://www.tesy.com/bg/products/visokoobemni_bojleri_i_buferni_sydove/bojleri_s_indirektno_zagrqvane_s_obem_ot_200_do_2000_litra/bojleri_s_indirektno_zagrqvane_s_edna_serpentina/ev9_s_200_60_f40_tp/
Аватар
LazarG

Назад към Слънчеви колектори за топла вода